Oslo Børs falt etter amerikanske inflasjonstall

Ferske tall som viser at inflasjonen i USA steg til hele 5,4 prosent i januar, trakk Oslo Børs nedover på ukens siste handelsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs har svingt så langt i år. Siden årsskiftet er den opp nær fire prosent.
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen med en nedgang på 0,73 prosent.

Et fat nordsjøolje (brent spot) omsettes for 81,3 dollar fatet ved stengetid på Børsen, noe som er en nedgang på 1,27 prosent siden midnatt.

Nyhetsbyrået Reuters trekker frem at utsikter til lavere russisk oljeeksport oppveier for økende amerikanske oljelagre.

Les på E24+

Slik påvirker krigen privatøkonomien din

Tall fra det amerikanske energidepartementet torsdag viste et hopp i USAs råoljelagre på 7,6 millioner fat sist uke til 479 millioner fat. Det er det høyeste nivået siden mai 2021, ifølge Infront TDN Direkt.

Slik gikk det for de mest omsatte aksjene:

  • Equinor steg 0,14 prosent
  • Aker BP falt 0,65 prosent
  • Hydro endte ned 4,97 prosent
Les på E24+

Det ligger fortsatt pengeskjær i sjøen for Rec Silicon-aksjen

Amerikansk inflasjon høyere enn ventet

Oslo Børs har merket ringvirkningene av de høye inflasjonstallene fra USA. Hovedindeksen pekte nedover etter nyheten fredag ettermiddag.

PCE-inflasjonen (personal consumption expenditure) landet på 5,4 prosent i januar målt mot samme tid året før. Det viser ferske tall fra USAs byrå for økonomisk analyse.

Det er godt over det som var ventet på forhånd, og høyere enn i desember.

Økonomene hadde anslått at dette målet på prisveksten i USA skulle holde seg på fem prosent, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn.

Solstad Offshore i pluss

Offshorerederiet Solstad Offshore la torsdag etter børsslutt frem tall som viste resultathopp til et overskudd på 525 millioner kroner.

Aksjen steg rundt åtte prosent fra start, men endte med en nedgang på 7,08 prosent ved stengetid.

Resultatutviklingen skjer i takt med et bedret marked for offshoreskip, som blant annet tauer oljerigger og dermed tjener på høyere aktivitet i oljebransjen. Tallene blir også positivt påvirket av at kronen har styrket seg mot dollaren ettersom rederiet har en stor del av gjelden sin i dollar.

Analytiker Lukas Daul i Arctic Securities viser til høyere aktivitetsnivå, som støtter både dagratene og skipsutnyttelsen, men understreker:

– Gjelden fortsetter å være for høy og må bli adressert innen utgangen av første kvartal 2024. Med fundamentale forhold som beveger seg i riktig retning, blir det opp til kreditorene og aksjonærene å bli enige om en passende kapitalstruktur, påpeker han.

Illustrasjonsfoto av Solstad Offshore-skip.

Solstad Offshores gjeld på over 20 milliarder kroner har bygd seg opp etter flertallige kriser de seneste årene, men rederiet merker samtidig at etterspørselen etter dets tjenester øker, ifølge kvartalsrapporten.

Solstad Offshore-aksjen steg kraftig i fjor. Det på grunn av markedsløftet, men også fordi en rekke profilerte investorer kastet seg over offshoreaksjer. Kursen har steget videre i år og markedsverdien er nå på 3,4 milliarder kroner for selskapet som har Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Capital som største aksjonær.

Les mer om tilstanden i markedet for offshoreskip her.

Nytt stortap for SAS

Det kriserammede flyselskapet SAS la på morgenen frem tall for sitt første kvartal som viste at pengene fortsetter å renne ut. Tapet før skatt var på 2,45 milliarder kroner, litt bedre enn i samme periode året før.

SAS har avvikende regnskapsår, slik at selskapets første kvartal gjelder perioden fra og med november 2022 til og med januar 2023.

Toppsjef Anko van der Werff gjentar at aksjonærene risikerer å tape alt. Han har ved flere runder understreket at aksjonærene i SAS kan bli kraftig utvannet.

Selskapet er for øyeblikket i en Chapter 11-prosessChapter 11-prosessSAS står i en prosess der det skal rydde opp i gjeld i det amerikanske rettssystemet. Denne prosessen kalles Chapter 11. Navnet stammer fra amerikansk konkurslovgivning. Chapter 11 handler om en rekonstruksjon eller reorganisering av selskapet, til forskjell fra likvidering som ved en standard konkurs etter andre deler av amerikansk konkurslovgivning. I perioden SAS er underlagt Chapter 11, kan ingen kreditorer slå SAS konkurs, og selskapet er derfor under konkursbeskyttelse og må blant annet inngå nye avtaler med dansk og svensk kabinpersonale, slette milliarder i gjeld og hente nye penger fra investorer.

SAS-aksjen endte ned 2,8 prosent.

Tomra-tall, riggkontrakt og kursmålsendringer

Det har også kommet en rekke andre nyheter og resultater fra børsselskapene etter børsslutt torsdag:

Meglerhusene er også ute med et knippe analyseoppdateringer, ifølge Infront TDN Direkt:

  • DNB Markets nedjusterer kursmålet på Salmar til 525 kroner. Det gjentas en kjøpsanbefaling på sjømatgiganten.
  • Pareto Securities nedjusterer kursmålet på solenergiselskapet Rec Silicon til 27 kroner, ned fra 33 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling.
  • DNB Markets nedjusterer kursmålet på Photocure til 120 kroner, fra tidligere 140 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling på biotekselskapet.
  • Barclays høyner kursmålet på Salmar til 435 kroner per aksje, fra tidligere 420 kroner, mens kursmålet på Mowi høynes til 210 kroner (tidligere 195 kroner) og kursmålet på Lerøy Seafood nedjusteres til 50 kroner (tidligere 52 kroner).
  • JP Morgan oppjusterer sitt kursmål på olje- og gassgiganten Equinor til 310 kroner, fra tidligere 290 kroner.
  • Berenberg nedjusterer kursmålet på it-selskapet Crayon til 150 kroner, fra tidligere 175 kroner.
  • DNB Markets nedgraderer skipsutstyrsleverandøren Vow til en hold-anbefaling, med et kursmål på 21 kroner.

Et kursmål er en forventing om hva aksjekursen vil stå i om 6–12 måneder.

Publisert:

Her kan du lese mer om