Dette skjer denne uken: – Skal ikke utelukke resesjonssignaler

Inflasjonstall fra USA står øverst på listen over ukens viktigste tall. Ekspertene er også spent på Norges Banks Regionale nettverk, som tar temperaturen på norsk økonomi.

Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, venter at Norges Banks temperaturmåling skal vise en fortsatt brems i veksten for bedriftene her hjemme.
Publisert: Publisert:

Den skyhøye prisveksten i USA har fått mye oppmerksomhet det siste drøye halvåret, og har vært med på å prege urolige verdensmarkeder.

Tirsdag kommer den amerikanske inflasjonsfasiten for august. Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, og Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, trekker begge frem det nøkkeltallet som det viktigste internasjonalt i uken som kommer.

– Det største håpet for aksjemarkedet er at inflasjonen avtar. Det gir både bedre kjøpekraft for forbrukerne og bidrar til å dempe rentebekymringene, sier Bruce.

På forhånd venter økonomene at prisveksten i USA skal fortsette ned til 8 prosent i august målt mot samme tid i fjor, ifølge tall hentet inn av Bloomberg. Det etter at inflasjonen dempet seg overraskende mye til 8,5 prosent i juli.

Les på E24+

SSB spår fred til jul: Da er det slutt på rentehoppene

Ser på kjerneinflasjonen

USAs sentralbank, Federal Reserve, kommer samtidig til å se mest på kjerneinflasjonen, påpeker Bruce. Kjerneinflasjonen ser bort fra mat- og energipriser og er ventet å stige til 6,1 prosent, ifølge tallene Bloomberg har hentet inn.

– Fed vil ikke juble for tidlig, man ønsker å se en tydelig nedgang i inflasjonen og kjerneinflasjonen før man kan si at man er på riktig vei, sier Midtgaard i Handelsbanken.

Om halvannen uke skal sentralbanken igjen sette renten i USA. Markedet har priset inn en ny renteheving fra Fed på 0,75 prosentpoeng med over 90 prosent sannsynlighet ved neste møte, som vil være den tredje slike rentehevingen på rad.

– Det kommer nok også av en haukete tale fra Powell, understreker Midtgaard.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell talte torsdag, og sa at sentralbanken vil fortsette å heve renten helt til man får kontroll på inflasjonen.

– En trippel heving vil komme nesten uansett. Powell hørtes klar ut, og da visste han jo at det kom et inflasjonstall. Det er klart at om inflasjonen overrasker på nedsiden kan det påvirke bildet på sikt, men ikke ved det kommende møtet, sier Bruce.

Det er samtidig et stramt arbeidsmarked og lav ledighet i USA, noe som også vil spille inn i tiden fremover, påpeker både Bruce og Midtgaard.

– Jeg tror fokuset vil skifte mot arbeidsmarkedstallene og veksttallene, sier Bruce.

Erik Bruce er sjefstrateg i Nordea Wealth Management.

Regionalt nettverk: – Skal ikke utelukke resesjonssignaler

Her til lands trekker både Bruce og Midtgaard frem Regionalt nettverk-rapporten til Norges Bank på tirsdag som det viktigste å følge med på i uken som kommer.

Undersøkelsen ser blant annet på hvordan bedriftene i sentralbankens nettverk opplever fremtidsutsikter, kapasitetsutnytting og arbeidsmarkedet.

– Vi venter jo at veksten for bedriftene her hjemme vil fortsette å bremse, og man skal ikke utelukke resesjonssignaler, sier Midtgaard.

Rapporten blir helt klart avgjørende, mener Nordeas Erik Bruce.

– Nå er det høy inflasjon og stramt arbeidsmarked, og Norges Bank har vært der andre sentralbanker har vært og reagert instinktivt. Nå begynner vi kanskje å nærme oss tiden hvor man kan roe ned for å se, sier Bruce.

Les også

Sjeføkonom tror boligprisene kan ha provosert Norges Bank: – Kan trigge en trippelheving

Norges Banks Regionale nettverk tar temperaturen på norsk økonomi før styringsrenten igjen settes torsdag om halvannen uke. I forbindelse med dette rentemøtet kommer det også ferske prognoser for den økonomiske utviklingen og rentebanen.

Midtgaard sier de fortsatt tror på en ny renteheving på 0,5 prosentpoeng, og mener rentebanen som presenteres torsdag 22. september blir spennende.

– Markedet priser inn en rentetopp for Norges Bank på 3,5 prosent neste sommer, så da kan det bli oppfattet som veldig duete hvis man legger seg under det, sier seniorøkonomen.

Energikrise og kinesiske nøkkeltall

Utover inflasjonstall og Regionalt nettverk er Nordeas Bruce spent på noe som ikke dukker opp direkte i kalenderen.

Det gjelder hva europeiske politikere kommer med av tiltak i møtet med dyr gass og høye strømpriser. Det har stor betydning for mange markeder og aktører, påpeker han.

– Det kommer drypp hele tiden om tiltak man vil sette i verk når det gjelder energikrisen. Ting går som vanlig sakte i EU-systemet, og akkurat når det kommer er ikke sikkert. Men det blir viktig, sier Bruce.

Les på E24+

Et slapt Kina kan prege børsene i årevis

Han trekker også frem nøkkeltallene som kommer fra Kina på fredag, som blant annet gjelder detaljhandel og industriproduksjon.

– Det er også verdt å følge med på, selv om det er oppe og vedtatt at det er svakt. At det er svakt er i stor grad priset inn av markedet, sier sjefstrategen.

Bruce peker på at landet er preget av coronanedstenginger, og kaller situasjonen for Kinas økonomi et tveegget sverd.

– Det er ikke bra at det går dårlig i Kina. Samtidig er jo nedgangen i oljeprisen knyttet til utsiktene i Kina, avslutter sjefstrategen.

Publisert:
Gå til e24.no