Reiselivsgiganter falt på Wall Street

Etter flere dager med nedgang slet de amerikanske aksjemarkedene med å finne retning onsdag. Reiselivsselskaper som Expedia, Airbnb og Tripadvisor hadde en tung dag på børs.

Fearless Girl-statuen utenfor New York-børsen.
Publisert:

Det har vekslet mellom nedgang og forsiktig oppgang på Wall Street så langt onsdag.

Stemningen har vært mest negativ for teknologiindeksen Nasdaq, men alle de tre sentrale indeksen har vært både i pluss og minus gjennom handelsdagen.

Slik ser det ut ved stenging:

  • S&P 500 endte ned 0,19 prosent
  • Nasdaq falt med 0,51 prosent
  • Dow Jones endte uendret

Det er femte dag på rad med nedgang for S&P 500, mens Nasdaq-indeksen nå har falt de siste fire dagene.

Les på E24+

Dette tjente analytikerne på Oslo Børs i 2021

For Teslas del fortsatte denne ukens børsnedtur med fall for tredje dag på rad. Aksjen til elbilprodusenten endte ned 3,2 prosent da børsen stengte.

Reiselivs-aksjer faller

Flere selskaper innen reiselivssektoren hadde en tung dag på børsen.

Expedia, som står bak flere booking-nettsider, falt 6,3 prosent. Konkurrenten Booking Holdings endte ned 4,2 prosent.

Utleieplattformen Airbnb falt med 1,7 prosent, mens Tripadvisor endte ned 6,4 prosent.

Utviklingen kommer etter at Wolfe Research nedgraderte sektoren til undervekt, og pekte på bekymring for økonomien fremover.

– Reiselivsetterspørsel vil trolig moderere seg under makroøkonomisk nedgang i 2023, og konsensus ser ikke ut til reflekterer omfanget presist, skriver analytiker Deepak Mathivanan i Wolfe Research, ifølge Bloomberg.

Flere av de store flyselskapene i USA falt også på børs. United Airlines endte ned 4 prosent, mens Delta Airlines falt 4,4 prosent. Southwest Airlines falt 4,7 prosent.

Resesjonsfrykt

Tidligere i uken har Wall Street vært preget av markant nedgang.

Alle de tre toneangivende indeksene falt minst én prosent både mandag og tirsdag. Ferske PMI-tall fra ISM mandag pekte mot at aktiviteten i tjenestesektoren i USA var sterkere enn ventet i november.

Bekymring for høyere renter og økonomisk tilbakegang har blitt trukket frem som forklaringer på nervøsiteten i markedet.

Wells Fargos Azhar Iqbal skriver onsdag at markedet tydelig har forberedt seg på en resesjon i 2023, og viser blant til at rentekurven er invertert. Fenomenet, som innebærer at renten på langvarige statsobligasjoner ligger under renten på de kortvarige, blir ofte tolket som et varsel om en kommende resesjon.

Iqbal påpeker at S&P 500-indeksen i de siste markedssyklusene har toppet ut rundt fire måneder før en resesjon

– Totalt sett peker finansielle indikatorer mot at resesjonen er på horisonten, skriver Iqbal ifølge CNBC.

De kraftige renteøkningene fra USAs sentralbank har bidratt til markedsuroen det siste året, og neste uke holder sentralbanken nytt rentemøte. Der er den brede forventningen i markedet at det kommer en renteheving på 0,5 prosentpoeng, som er mer forsiktig enn på de foregående møtene.

Les på E24+

Dette tjente forvalterne i 2021

Oljeprisen fortsetter ned

Oljeprisen har også falt denne uken. Flere analytiker har pekte på resesjonsfrykt og bekymring for lavere etterspørsel som et av elementene som presser prisene ned.

Prisfallet har fortsatt onsdag. Oljeprisen har nå falt rundt 10 dollar siden mandag ettermiddag, da den lå rett i overkant av 88 dollar fatet før prisen begynte å bikke nedover.

Nordsjøolje (brent spot) ble ved 22-tiden onsdag kveld omsatt for 77,3 dollar fatet, ned nesten tre prosent siden midnatt.

Publisert:

Her kan du lese mer om