Kraftige fall på Asia-børsene

Asia-børsene starter den nye uken med tunge fall, mens de amerikanske indeksene er på vei tydelig nedover i førhandelen.

Vincent Yu / AP
 • Ine Brunborg
Publisert:

Børsene i Asia- og Stillehavsregionen endte med kraftige fall mandag.

Børsen i Sydney ledet an nedover, og avslutter dagen med et fall på mer enn fem prosent. Her var aksjer knyttet til bank og finans blant de største bidragsyterne på nedsiden, der aksjene Australias fire største banker i løpet av dagen var ned mellom seks og åtte prosent.

På den andre siden endte Tokyo-børsen med en oppgang på to prosent. Den japanske børsen var stengt på fredag før helgen grunnet hellidagsfeiring.

Oppturen kommer tross stadige utspill om at sommerens planlagte OL i Tokyo bør utsettes - noe statsminister Abe nylig innrømmet var en mulighet.

Slik endte de asiatiske børsene mandag:

 • Nikkei 225 i Tokyo opp 2,02 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 4,86 prosent
 • Kospi i Seoul ned 5,34 prosent
 • Shanghai Composite ned 3,11 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 5,62 prosent

Også for andre viktige asiatiske økonomier rammer viruset hardt. I India ble Mumbai-børsen stengt ned etter at Nifty 50-indeksen bikket ned ti prosent, mens i Singapore er det ned over sju prosent.

– De økonomiske kostnadene av covid-19-utbruddet begynner å vise seg, skriver sjeføkonom Richard Yetsenga ved ANZ i et notat, gjengitt av CNBC.

– Vi har gjort betydelige justeringer i våre vekstanlsag for G3, og USA er sannsynligvis på vei til å registre sin svakeste ytelse siden 1946, skriver han videre.

Coronaviruset (covid-19), som fra før har utløst krisetiltak fra myndigheter verden over, har nå smittet flere enn 336.279 mennesker globalt, ifølge registreringer innhentet av VG.

Les også

Flykter til kontanter i krisen: – Man selger alt og kjøper dollar

NEDSTENGT: Bildet viser innbyggere i New Dehli med ansiktsmasker på grunn av corona-faren. Mandag ble Mumbai-børsen stengt etter fall på over ti prosent.

MONEY SHARMA / AFP
Les på E24+

«Limit up», «limit down» og «circuit breakers», hva betyr det egentlig?

«Limit down» i USA

I USA nådde de tre toneangivende indeksene den nedre grensen, såkalt «limit down» i handelen i terminkontrakter (futures) i løpet av natten. Det innebærer et fall på mer enn fem prosent, og at handelen stanses for å unngå panikk.

De tre toneangiviende indeksene har siden hentet seg noe inn i løpet av de tidlige morgentimene, og indikerer nå et fall på mer enn tre prosent fra start ved åpningstid på Wall Street klokken 14.30 norsk tid.

Utviklingen kommer etter at demokratene i det amerikanske Senatet blokkerte en økonomisk redningspakke på opptil 2.000 milliarder dollar, som skulle gått til amerikanere rammet av coronaviruset.

Demokratene avviste pakken med det argumentet at den ikke var tilstrekkelig til å komme det hardt rammede næringslivet til unnsetning eller for å sikre nødvendig utstyr til helsevesenet.

GÅR MOT NEDTUR: Politikerne i Washington ble ikke enige om redningspakke. Det ligger an til fall på to-tre prosent på Wall Street mandag,

JOHANNES EISELE / AFP
Les også

Analyse: Oljelagerhopp kan gi oljepris under 10 dollar

Oljefall

Også oljeprisen er på vei kraftig nedover mandag morgen. I skrivende stund handles ett fat med nordsjøolje (brent) for 26,25 dollar i spotmarkedet, ned 4,1 prosent for dagen.

Oljeprisen har den siste tiden vært rammet av ringvirkningene av coronaviruset, av Opecs mislykkede forsøk på å bli enige om produksjonskutt, og av det eksperter tolker som en gryende priskrig i oljemarkedet.

Prisen på nordsjøolje nådde i uken som gikk sitt laveste nivå siden 2003, og fortsetter å holde seg i samme terreng.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tokyo-børsen
 3. Hongkong-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Banker og fly drar asiatiske børser nedover

 2. Oslo Børs falt etter oljepriskollaps

 3. Ny tung dag på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Frykt for ny opptrapping av handelskrigen preget Oslo Børs

 6. Oljeprisen og Tokyo-børsen faller etter nye virusdødsfall