BØRSKOMMENTAR: Oljen slår tilbake

Oslo Børs suste opp fra morgenen av fredag etter at lagertall fra USA løftet oljeprisen opp mot gamle høyder.

Publisert:

Oljeprisen steg kraftig torsdag ettermiddag, og fortsatte oppturen fredag. Dermed var det duket for opptur på Oslo Børs fra morgenen av.

- Det er hovedsakelig de amerikanske oljelagertallene som er årsaken her. De viste nok et betydelig trekk i produktlagrene som destillater og bensin, sier oljeanalytiker Øivind Munthe-Kaas i Wilhelmsen Bunkers til E24.

Rapporten som ble sluppet torsdag ettermiddag viste et overraskende fall i lagrene med både destillatolje og bensin.

- Vi har vært gjennom en periode med kaldt vær, så lagrene er trukket ganske mye. Men vel så interessant, og støttende for prisene, er at etterspørselen fortsatt er veldig sterk, sier Munthe-Kaas.

Ifølge analytikeren er totalforbruket de siste fire ukene 6,8 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Oljeforbruket i USA har holdt seg stabilt høyt. Til tross for frykt for en knekk i økonomien, fortsetter forbruket som aldri før.

Samtidig begynner markedet å se effekten av Opecs vedtatte produksjonskutt, noe som gjør at det er mindre tilgjengelig olje i markedet.

- Fyringsforbruket har gått opp med en million fat om dagen siden januar da det var mildt vær. Totalforbruket har gått opp 2,5 fat per dag siden de første ukene i januar, for å sette det litt i perspektiv så er det like mye som Iran eksporterer, sier analytikeren.

Da Oslo Børs stengte kostet et fat nordsjøolje med levering i april rundt 61,4 dollar.

Tungvekterne steg

Hovedindeksen steg 0,38 prosent og endte på 461,13 poeng.

Følg utviklingen på Børs24

Statoil

OSE

STL

ble dagens vinner blant de mest omsatte aksjene, med DNO

OSE

DNO

hakk i hælene. Statoilsteg 2,5 prosent, mens DNO steg 2,4 prosent. Hydro

OSE

NHY

steg 1,3 prosent i løpet av dagen.

Juling etter resultat

Resultatsesongen nærmer seg slutten, men forsatt strømmer rapportene inn.

Fiskeselskapet Domstein

OSE

DOM

leverte

gode kvartalstall

, men et svakt årsresultat som følge av et fall i sildeprisene og restruktureringskostnader i løpet av fjoråret. Aksjen endte opp svake 0,2 prosent.

Aktiv Kapital

OSE

AIK

skuffet markedet med sitt kvartalsresultat.

Nedskrivning av en stor gjeldsportefølje i Tyskland sente resultatet kraftig i minus, og den manglende veksten i selskapet virker også å være en bekymring for investorene. Aksjen falt hele 9,6 prosent på Oslo Børs.

Yara-smell

Yara

OSE

YAR

ble dagens taper blant de mest populære aksjene, til tross for gode utsikter for ureamarkedet. Aksjen har steget markant den siste tiden, etter at selskapet la frem

kvartalstall i begynnelsen av måneden

.

- Produksjon av jordbruksprodukter er forholdsvis stabil sammenlignet med fjoråret. Vi har ikke sett noen endring i jordbruksarealet, men en endring av forbruket av jordbruksprodukter. I stedet for kun å benyttes til amt til mennesker og dyr, brukes en større andel av jordbruksprodukter også til produksjon av energi, sier analytiker Bengt Jonassen i Glitnir Securities til TDN Finans.

Yara-aksjen falt 2,3 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om