USA kan stoppe levering av F-35 til Tyrkia

At Tyrkia kjøper rakettsystem fra Russland er ikke populært hos amerikanerne.

Lockheed Martins F-35
Publisert:

Reuters skriver torsdag at amerikanske myndigheter seriøst overveier å nekte å selge kampflyet F-35 til Tyrkia. Etter planen skal landet kjøpe opp mot 120 kampfly av den samme typen som Norge allerede har begynt å ta imot.

Allerede har Tyrkia tatt mot to fly, av en bestilling på 30. Det er leveransen på de resterende 28 som nå debatteres i USA.

Hovedårsaken til at USA vurderer å stanse leveransene er at Tyrkia bruker rakettsystemet S-400 som de har kjøpt fra Russland.

– S-400 er essensielt en datamaskin. F-35 er også en datamaskin. Du kobler ikke din egen datamaskin opp mot din fiendes datamaskin, og det er i grunnen det vi ville gjøre, sier Katie Wheelbarger, som er fungerende viseforsvarsminister med ansvar for internasjonale sikkerhetsrelasjoner i USA ifølge Reuters.

Les også

Gjennombrudd for norsk missil: Japan vil kjøpe Kongsbergs Gruppens JSM for ukjent sum

Det vakte stor oppsikt i Nato da Tyrkia valgte russisk forsvarsmateriell over utstyr fra allierte i organisasjonen. Et mulig grep som amerikanerne nå vurderer er plasseringen av et planlagt motordepot for F-35, skriver Reuters.

Tyrkia ble med i utviklingen av F-35, sammen med Norge og en rekke andre land, i 2002. Så langt har landet investert 1,25 milliarder dollar – i tillegg til summen de har lagt på bordet for de to flyene som allerede er levert.

Publisert:

Her kan du lese mer om