Stormaktenes handelskrig

Kina bekrefter enighet om handelsavtale med USA

Ifølge Kina vil USA nå kutte toll gradvis. Partene er likevel ikke helt i mål, og ingen har undertegnet første fase av handelsavtalen.

 • André Haugen
Publisert:

USA og Kina er enige om innholdet i første fase av en handelsavtale, opplyser visehandelsminister Wang Shouwen på en pressekonferanse i Beijing, ifølge Dow Jones Newswires.

– Dette er en fantastisk avtale for alle. Takk, skriver Donald Trump på Twitter.

Oljeprisen hoppet nær en dollar på nyheten, mens dollaren ble styrket noe mot norske kroner og euro. I etterkant har oljeprisen falt noe tilbake, og ligger igjen under 65 dollar fatet ved 16.40-tiden.

På Wall Street reagerte børsene først positivt, men betydelige svingninger tyder på at markedet ikke helt vet hvordan det skal tolke nyhetene.

Vil kutte toll

USA har ifølge Kina blitt enige om å kutte toll stegvis. Kina vil øke import både fra USA og andre land, og forplikter seg til å beskytte utenlandske selskapers interesse i Kina.

Avtalen omfatter strukturelle endringer fra Kina på områder som åndsverk, teknologioverføring, landbruk, finansielle tjenester og valuta, opplyser handelsrepresentant Rober Lighthizer i en melding.

Avtalen innebærer også at det etableres et system for tvisteløsning.

Neste steg er nå en signering av avtalen så fort som mulig, opplyser kineserne, ifølge CNBC.

Først må det juridiske være på plass, og partene jobber for å finne et tidspunkt for når avtalen kan signeres.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye toll USA har gått med på å kutte til sammen, eller når dette skal skje.

Les på E24+

Les også: (+) Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

Dropper tolløkning

Donald Trump skriver på Twitter at Kina har gått med på flere strukturelle endringer og «massive» kjøp av landbruksprodukter, energi og industrivarer, i tillegg til «mye mer».

Han skriver også at den eksisterende tollen på 25 prosent vil bli værende, mens det vil bli 7,5 prosent toll på mye av det resterende.

Handelsrepresentantenes kontor opplyser at tollen på 25 prosent gjelder for gruppen med varer verdt 250 milliarder dollar, mens 7,5 prosent toll vil gjelde for varer verdt 120 milliarder dollar.

Etter planen skulle det innføres økt toll på kinesiske varer verdt 156 milliarder dollar førstkommende søndag. Nå sier Trump at denne økningen droppes.

Ifølge den amerikanske presidenten vil partene nå starte forhandlinger om fase to av handelsavtalen umiddelbart, i stedet for å vente til etter presidentvalget i 2020.

.....The Penalty Tariffs set for December 15th will not be charged because of the fact that we made the deal. We wi… https://t.co/YlL1lYrCXQ

Ødeleggende strid

I oktober meldte partene for første gang at de var nær en «fase én»-avtale. Siden har forhandlere på begge sider jobbet for å lande avtalen, men det har vært få konkrete nyheter om fremskritt før nå.

I handelskrigen har USA og Kina innført flere hundre milliarder dollar med toll mot hverandre. Den snart halvannet år lange striden har rammet den globale handelen hardt og bremset økonomisk vekst.

Den første tollen mot Kina ble kunngjort 5. juni 2018. Siden den gang har USA innført toll på kinesiske varer verdt over 360 milliarder dollar, mens Kina har innført toll på amerikanske varer verdt over 110 milliarder dollar.

Bakteppet for handelskrigen er at USA har anklaget Kina for urettferdig handelspraksis og åndsverkstyveri. I Kina er en vanlig oppfatning at USA har startet krigen for å svekke landets økonomiske vekst.

Les mer:

Les også

Trump: Artikkel om Kina-avtale er «helt feil»

Les også

Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. USA
 3. Kina
 4. Handelskrig
 5. Donald Trump

Flere artikler

 1. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

 2. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

 3. Kina bekrefter at de signerer første del av handelsavtalen neste uke

 4. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger

 5. Trump: Vil signere «fase 1»-avtale med Kina 15. januar