Rekorder på Wall Street etter Trumps handelstweet

En handelsavtale mellom USA og Kina er like rundt hjørnet, ifølge Trump. Amerikanske medier melder nå at alt som gjenstår er en signatur fra presidenten. På Wall Street ble nyhetene godt mottatt.

OVERRASKER STADIG: Strømmen med ubekreftede og motstridende nyheter om handelskrigen har gitt mindre bevegelser i markedene med tiden. Torsdag viste Trump at han fortsatt har evnen til å snakke opp børsene.
Publisert:

Amerikanerne har tilbudt å kutte eksisterende toll med opptil 50 prosent for kinesiske importvarer verdt 360 milliarder dollar, ifølge kilder med kjennskap til forhandlingene som Wall Street Journal har snakket med.

Ifølge disse vil USA også droppe økt toll på kinesiske varer verdt 156 milliarder dollar, som etter planene skulle tre i kraft førstkommende søndag.

Til gjengjeld vil Kina kjøpe amerikanske landbruksprodukter i store kvanta, beskytte amerikanernes immaterielle rettigheter og gi større tilgang til Kinas finanssektor, ifølge WSJ.

Les på E24+

Les også: (+) Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

De tre toneangivende indeksene på Wall Street startet dagen i minus, men hoppet til rekordnivåer etter at Donald Trump antydet at en handelsavtale er nært forestående.

Etter rekordhoppet falt indeksene noe tilbake fra torsdagens høyder.

Så gikk det opp på ny da Bloomberg meldte at amerikanske og kinesiske forhandlere er enige om innholdet i en fase 1-avtale. Nyhetsbyrået viste også til anonyme kilder.

Ifølge kildene er alt som gjenstår en underskrift av Donald Trump før avtalen er i havn. Lander de avtalen, kan det bidra til å hindre at det allerede sure forholdet mellom verdens to største økonomier forverres ytterligere.

To rekordnoteringer

Handelsnyhetene bidro til å sende både aksjer og renter opp. Også Oslo Børs fikk et solid løft av Trumps Twitter-melding, og Hovedindeksen stengte opp 0,55 prosent.

Slik var fasiten ved stengetid på Wall Street:

  • S&P 500 opp 0,86 prosent
  • Dow Jones opp 0,79 prosent
  • Nasdaq Composite opp 0,73 prosent

Den brede indeksen S&P 500 har aldri stengt høyere. Også for teknologitunge Nasdaq ble det ny all-time high.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, den såkalte tiåringen, har steget til 1,896 prosent fra en bunn på 1,778 prosent tidligere torsdag.

Etter rentehoppet ble det også en god dag for bankaksjer, med sektoren opp 2,89 prosent på S&P 500.

Rammer global handel

I handelskrigen har USA og Kina innført flere hundre milliarder dollar med toll mot hverandre. Den snart to år lange striden har rammet den globale handelen hardt og bremset økonomisk vekst.

Markedene har hatt en tendens til å reagere kraftig på nyheter om utviklingen i handelskrigen, men motstridende meldinger og mangelen på konkrete fremskritt har gjort at utslagene den siste tiden har blitt mer dempet.

I oktober meldte partene for første gang at de var nær en fase 1-avtale, som etter sigende skulle innebære at Kina kjøper landbruksprodukter fra USA og at USA dropper, utsetter eller kutter planlagt og innført toll.

Siden har det vært få konkrete nyheter om fremskritt.

Les mer:

Les også

Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

Opptur på Oslo Børs etter Trump-tweet
Publisert: