Telenor gjennomfører oppkjøp i Finland: Nå skal de se hvor mange flere aksjonærer som vil selge

Telenor har nå sikret seg 54 prosent av det finske teleselskapet DNA. Snart får vi fasiten på om noen flere aksjonærer vil selge.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor avbildet i Helsinki den 9. april der selskapet presenterte oppkjøpet i DNA.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Den 9. april overrasket Telenor mange da de annonserte en avtale om å kjøpe 54 prosent av det finske teleselskapet DNA for 1,5 milliarder euro (tilsvarende 15 milliarder kroner med dagens kurs).

Finland blir det første nye landet Telenor går inn i siden de etablerte seg i Myanmar i 2014.

Telenor hadde inngått avtaler med investeringsselskapet Finda Telecoms og industri- og transportkonsernet PHP Holdings om å kjøpe deres aksjer.

Etter at generalforsamlingene i de to selskapene og relevante myndighetsorganer har sagt ja til avtalen, har Telenor nå gjennomført oppkjøpet, ifølge en børsmelding.

Telenor opplyser at de vil konsolidere DNA inn i sine regnskaper som en del av Telenor-konsernet med virkning fra 21. august.

Analytikere E24 snakket med da oppkjøpet ble kjent var både overrasket og stilte seg noe kritisk til prisen. Samtidig ble det også påpekt at Finland er et marked med vekst.

Selv om det fortsatt ikke er avklart hvor tett DNA og Telenor skal kobles, har Telenor-sjef Sigve Brekke blant annet pekt på at han tror Telenor kan bistå det finske selskapet med å styrke seg i bedriftsmarkedet.

– Vi er fornøyde med å ha gjennomført denne transaksjonen og ser frem til å
begynne vår historie med DNA. DNA er en sterk utfordrer i det finske
mobilmarkedet og utfyller våre virksomheter i den nordiske regionen. Jeg ser
frem til å ønske våre nye DNA kollegaer velkommen til Telenor-familien, sier
Sigve Brekke, konsernsjef for Telenor, i en melding onsdag.

Les også

2.000 har tatt i bruk Telenors kobbererstatning

Villig til å bla opp flere milliarder

Oppkjøpet av 54 prosent av aksjene i DNA utløser samtidig en tilbudsplikt som gjør at Telenor nå vil tilby alle de andre aksjonærene den samme prisen på 20,90 euro per DNA-aksje. Hvor mange flere aksjer Telenor vil få kjøpt er dermed fortsatt uklart.

– Vi mener tilbudet om 20,90 euro per aksje vil være attraktivt for nåværende aksjonærer som vurderer denne muligheten for å selge til en god fortjeneste, sier Jørgen C. Arentz Rostrup, finansdirektør i Telenor, i en børsmelding.

Selskapet skriver i en presentasjon at det ikke er aktuelt å øke tilbudet utover de 20,90 euroene.

DNA-aksjen var i vinter nede i 16,52 euro på det laveste og drøye 19 euro på det meste. Etter at Telenor annonserte sitt bud har aksjen ligget relativt stabilt på rundt 21 euro.

Hvis Telenor får tak i alle aksjene innebærer det at selskapet må ut med totalt 2,78 milliarder euro, eller nesten 28 milliarder kroner med dagens kurs.

Til sammenligning solgte Telenor sin virksomhet i Øst-Europa for 26,5 milliarder i fjor.

Tror utbyttegrep kan friste flere til å selge

DNB Markets-analytiker Stefan Gauffin har fulgt oppkjøpsprosessen av DNA og sitter med en holdanbefaling og et kursmål på 21.10 euro per aksje i det finske teleselskapet, altså 20 eurocent over prisen Telenor har sagt de vil betale.

Han mener aksjonærene i det finske selskapet bør notere seg hva Telenor tenker om utbyttet i selskapet:

– Den reelle nyheten fra DNA-aksjonærenes perspektiv er at Telenor vil forplikte seg til DNAs utbyttepolitikk på 80 til 100 prosent av resultat etter skatt, men at de ikke vil støtte noen ekstraordinære utbytter i årene fremover på dagens gjeldsgrad, skriver Gauffin i et notat.

Han skriver at bortfallet av ekstraordinære utbytter vil redusere utbytte per aksje i 2019 fra 1,1 til 0,75 euro, noe som vil senke direkteavkastningen på aksjen (utbytte målt mot Telenors bud på 20,90 euro) fra 5,3 til 3,6 prosent.

– Vi tror dette trolig vil friste noen aksjonærer til å selge aksjene sine, noe som gjør at gjenværende aksjonærer blir sittende med en mindre likvid aksje. Vi mener det kan være logisk for DNA-aksjonærer å selge aksjene sine (til Telenor, journ.anm.), skriver Gauffin.

Les også

Ice vokser i mobilmarkedet - men det gjør underskuddet også

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom
  3. Finland

Flere artikler

  1. Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

  2. Telenor og Telia kan realisere milliardverdier ved tårnsalg: – Kan vel trygt si at interessen er veldig sterk

  3. Telenor «har funnet balansen» lenge før tiden etter finsk oppkjøp

  4. Endringer i Telenor-ledelsen: Norge- og Finland-sjefene rykker opp

  5. En finne og en danske tar lederrollen i Telenor Norden