«Gamst'n» tjente syv millioner mindre i aksjemarkedet i fjor

Det ble ikke mange nettkjenninger på Morten Gamst Pedersen i fjor, men han innkasserte imidlertid nye millioner, også mens børsuroen herjet. Vinneroppskriften er å holde seg unna «grønne» aksjer og Bjørn Kjos-aksjer, ifølge onkel og aksjekompanjong Olav Pedersen.

TROMSØ: Midtbanespilleren Morten Gamst Pedersen står uten mål for Tromsø i årets sesong i Eliteserien.
Publisert:

Fotballspilleren Morten Gamst Pedersen fra Vadsø holder koken på banen for Tromsø IL, der han nå kjemper for å holde laget unna nedrykksstriden.

Samtidig investerer 37-åringen i aksjemarkedet.

Noe av pengene han tjente gjennom svært lønnsomme år i den engelske klubben Blackburn, kaster nå av seg på Oslo Børs.

Ved utgangen av fjoråret hadde han 27 millioner kroner plassert på Børsen, og de siste fire årene har aksjeplukkingen gitt en inntjening på 21 millioner kroner, ifølge en gjennomgåelse av regnskapene til investeringsselskapet Gamst Invest.

Fjoråret endte med et resultat før skatt på fire millioner kroner, ned fra 11 millioner kroner året før, ifølge det nylig avlagte årsregnskapet.

Holder seg unna grønne aksjer

Kraftig børsuro mot slutten av fjoråret preget de fleste investorers porteføljer, og «Gamst'n» var intet unntak.

– Vi får være fornøyd med å gå i pluss. Det var ikke så mange som klarte det, sier styreleder Olav Pedersen til E24.

Morten Gamst Pedersen eier 80 prosent av investeringsselskapet, mens far Ernst Pedersen og onkel Olav Pedersen eier 10 prosent hver.

Han forklarer presist hvorfor det endte med et nytt overskudd i fjor.

– Vi har ikke hatt noen stor eksponering mot børstapere. Det er lite olje, ingen av Bjørn Kjos' aksjer (Norwegian og Bank Norwegian, journ.anm.), ingen utviklingsprosjekter som bioteknologiselskaper og null grønn energi, forteller han.

Såkalte grønne, miljøvennlige aksjer har fått et kraftig løft på Oslo Børs det siste året, men får hard medfart av Pedersen.

– Halvparten går jo konk, sier han.

Gamst Pedersens aksjekompanjong forteller at de ikke har gjort noe nytt på Børsen så langt i 2019, men følger med på nye prosjekter.

Kjøpte sin første aksje som 14-åring

Tidligere landslagsprofil Gamst Pedersen har tidligere opplyst at han kjøpte sin første aksje som 14-åring, med hjelp fra onkelen.

– Jeg får hjelp av onkelen min, og investerer pengene fornuftig, i eiendommer. Jeg kaster ikke penger. Jeg kjøpte min første aksje som 14-åring, har han tidligere fortalt VG.

Les også

Lasse Kjus gikk på stor børssmell i fjor

It-selskapet Itera har over flere år gitt Gamst millioner i gevinst etter en eventyrlig oppgang. I fjor høst begynte imidlertid aksjen å falle fra toppen, og så langt i år har aksjen falt over syv prosent.

Samlet eide Gamst 2,2 millioner Itera-aksjer ved årsskiftet verd 19 millioner kroner. Disse ble kjøpt for 6,8 millioner kroner.

– Den ligger nå i vannet der og surrer. Vi får se hva som skjer etter at selskapet legger frem tallene sine i august.

Oslo Børs-porteføljen til Gamst Invest inneholdt ved utgangen av året blant annet shipping, finans og IT:

  • IT-selskapet Itera (verdt 18,8 millioner kroner)
  • Meglerhuset ABG Sundal Collier (verdt 1,4 millioner kroner)
  • It-selskapet Bouvet (verdt 2,4 millioner kroner)
  • Teknologiselskapet Data Respons (verdt 0,5 millioner kroner)
  • Forbrukslånsbanken Brabank (verdt 0,5 millioner kroner)
  • Shippingselskapet American Shipping (verdt 1,4 millioner kroner)
  • Gjeldsinvesteringsselskapet B2 Holding (verdt 0,4 millioner kroner)
  • Zalaris (verdt 1,2 millioner kroner)

Porteføljen økte med rundt fem millioner kroner gjennom fjoråret, ifølge regnskapet.

Tjente 175 millioner i utlandet

Gamst Pedersen ble solgt til Blackburn i 2004 for 1,5 millioner pund. Han var i klubben frem til 2013 og var en av dens best betalte stjerner.

I 2016 returnerte han til gjennombruddsklubben Tromsø, etter spill i tyrkiske Karabükspor og Rosenborg.

VG har tidligere regnet ut at Vadsø-gutten gjennom utenlandsoppholdene i England og Tyrkia hentet ut rundt 175 millioner kroner i lønn, tilsvarende en gjennomsnittlig årslønn på nesten 20 millioner kroner.

– Jeg kommer ikke til å ligge på sofaen etter karrieren. Jeg har lyst å jobbe og gjøre noe, men jeg tror jeg har mange år igjen i fotballen. Å legge opp vil bli et antiklimaks og det er vanskelig å si hva jeg vil gjøre, men jeg synes det er utrolig morsomt både med mediene og med investeringer, sa Gamst Pedersen til VG i 2013.

Publisert:

Her kan du lese mer om