Bedre enn ventet fra Aker Solutions- omsatte for 7,52 milliarder

Oljeservicekonsernet Aker Solutions leverte bedre tall enn hva analytikerne spådde. Selskapet oppjusterer nå prognosene sine og er enda tryggere på at det blir vekst i år også.

Konsernsjef Luis Araujo (t.v.) i Aker Solutions avbildet med avtroppende finansdirektør Svein Oskar Stoknes, som fra 1. august blir finansdirektør i Aker.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
 • Ole Martin Skaug
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeserviceselskapets justerte driftsresultat i andre kvartal endte 629 millioner kroner, mens analytikerne spådde 613 millioner.

Det viser selskapets kvartalsrapport.

Omsetningen i kvartalet var på 7,525 milliarder kroner. I samme kvartal i fjor hadde Aker Solutions en omsetning på 6,3 milliarder.

Ifølge selskapet selv er det femte kvartal på rad med omsetningsvekst.

– Mens konkurransen i markedet fortsatt er svært høy, leverer vi vårt femte kvartalsresultat med vekst i omsetningen og vi ser fortsatt høy anbudsaktivitet våre markeder, sier administrerende direktør Luis Araujo i meldingen.

Det var i forkant ventet at selskapet ville levere en omsetning på 7,21 milliarder, et brutto driftsresultat på 613 millioner og et resultat etter skatt på minus 30,6 millioner, ifølge konsensustall fra Infront.

Resultat etter skatt falt fra 117 til -11 millioner kroner.

Tror på vekst i år også

I fjor høst ble det klart at Aker Solutions var sikre på at 2018 ville vise vekst i inntektene, for første gang siden 2014. Da regnskapet var klart i februar viste fasiten en vekst i inntektene fra 22,46 til 25,23 milliarder kroner.

Den gang turte ikke Aker Solutions-ledelsen spå mer enn at inntektene i 2019 ville være «noe over 2018», men utover året har de blitt tryggere på at det blir vekst i år også.

Etter å ha spådd en inntektsvekst på opp mot 10 prosent i år i april, skriver selskapet nå at de venter en omsetningsvekst på rundt 10 prosent.

– Dette er spesielt drevet av høy aktivitet i Field Design-segmentet i første halvår og fortsatt høy anbudsaktivitet, skriver selskapet.

En vekst på 10 prosent tilsier at Aker Solutions skal omsette for 27,75 milliarder kroner i år. Gitt at omsetningen i første halvår endte på 14,78 milliarder, er selskapet dermed litt over halvveis i mål.

Selskapet har inne anbud for kontrakter verdt til sammen 55 milliarder kroner, det samme nivået som selskapet lå på etter første kvartal.

Som i april gjentar Aker Solutions at de fortsatt forventer en oppgang i den underliggende brutto driftsmarginen (underliggende EBITDA).

Ikke så mye ordrepåfyll

I kvartalet kunne Aker Solutions melde om at de hadde blitt enige med FSubsea om etablere selskapet FASTsubsea for å bistå oljeselskaper med økt utvinning på en enklere måte.

I tillegg sikret selskapet seg en kontrakt for å levere et karbonfangstanlegg til et avfallsanlegg tilhørende Twence i Nederland.

Aker Solutions fikk inn nye ordre for til sammen 3,8 milliarder kroner i kvartalet, drevet av subsea-segmentet. Det er lavere enn ordreinngangen i første kvartal som endte på 5,5 milliarder.

Ettersom omsetningen var nesten dobbelt så høy som ordreinntaket, endte selskapet med en ordrefaktor (book-to-bill) på bare 0,5. Siden selskapet utfakturerte arbeid raskere enn de fikk inn nye ordrer falt ordrereserven i løpet av andre kvartal fra 33,3 til 29,5 milliarder.

Aker Solutions mener utsiktene i oljeservicemarkedet fortsatt er preget av sterk konkurranse og prispress.

Les også

Kværner venter høyere inntekter, betaler foreløpig ikke ut utbytte

Les også

Har funnet enda mer olje i konfliktområdet Noaka

Les også

Aker henter ny finansdirektør fra Aker Solutions

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker Solutions med omsetningsvekst femte kvartal på rad

 2. Betalt innhold

  Aker Solutions øker omsetningen og legger frem grønn strategi

 3. Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter: – Overskuer det meste

 4. Aker Solutions spår inntektsfall etter to år med vekst

 5. Aker Solutions snudde bunnlinjen i første kvartal: Venter fortsatt lavere omsetning i 2021