Euroen over 10 kroner etter tydelig kronefall: – Mer og mer vanlig

Etter en ny kronesvekkelse mandag handles euroen til like over 10 kroner, et sjeldent svakt nivå. Svakere krone gjør utenlandsferier dyrere, sier valutaanalytiker.

SVEKKET KRONE: Mandag ble kronen handlet til over 10 mot euroen for første gang siden juletider i fjor. Svekkelsen i kronen kan gjøre utenlandsferien litt dyrere, ifølge Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Carina Hunshamar
Publisert:

Bare noen få ganger har kronen svekket seg til over 10 kroner mot euro.

Sist det skjedde var rundt juletider i fjor. Også da kom kronesvekkelsen i en periode med svak handel i kronen, og etter en periode med kraftig uro i markedene og børsfall, dels grunnet bekymring for handelskrig.

Mandag svekker kronen seg til 10,01 kroner mot euro, som er årets svakeste nivå. En svekket krone bidrar til å gjøre nordmenns kjøp av varer fra utlandet noe dyrere, og dessuten til at utenlandsferien blir bittelitt dyrere.

– Når kronen svekker seg så blir alt av utenlandske varer og tjenester dyrere. Det rammer selvsagt når man er på utenlandsferie, sier valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets til E24.

– Samtidig kan det være positivt for norsk økonomi ved at det lønner seg å kjøpe ting hjemme, legger hun til.

Kan bli dyrere enn ventet

Også sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at valutafallet kan gi en noe dyrere ferie enn først forventet, men han tror likevel at de fleste ikke vil få en uhyggelig overraskelse.

– Nå var euroen på 9,70 kroner før ferien, så det er ikke en dramatisk økning. Det er en økning på cirka to til tre prosent i snitt, men det betyr at alt er tilsvarende dyrere, så det er mulig at hvis man har betalt med kredittkort at du får en noe høyere regning enn først forventet, sier Jullum.

– Men basert på egen erfaring når man er på ferie, og euroen ligger på 9,70 kroner, ganger man ofte med 10 når man handler, derfor tror jeg ikke mange blir overrasket, legger sjeføkonomen til.

Sammenligner man derimot med kronekursen for noen år siden, så har regningen ballet atskillig mer på seg for norske forbrukere.

I perioden 2012 til 2013, hvor oljeprisene var høyere og veksten i Norge var solid, var en euro i perioder verdt rundt 7,30 kroner.

Les mer (+): Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Les også

Kronekursen holder seg svak: Avgjørende for norske hotell

– En perfekt storm

DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde sier det er flere grunner til at kronen svekkes til over 10 kroner mot euroen, som svak handel i kronen, fallende oljepris og global uro.

– Det er vel for så vidt ikke så veldig overraskende. Det er en fortsettelse av den svekkingen vi har sett den siste tiden, sier Gjerde.

– Det har vært det vi egentlig kan kalle en perfekt storm for kronen de siste dagene. Når den globale handelskonflikten eskalererer gir det typisk en «double whammy» for kronen, ved at det både rammer oljeprisen og risikoappetitten, som begge deler er negativt for kronen, legger hun til.

Kronen har for øvrig også svekket seg betydelig mot dollaren den siste tiden. Mandag handles dollaren til 8,92 kroner, som er det svakeste nivået på flere år.

(saken fortsetter under figuren)

SJELDENT SVAK: Kronen er uvanlig svak mandag, og én euro er så vidt verdt over 10 kroner. Sist det skjedde var ved juletider i fjor. Grafen viser utviklingen mandag ettermiddag og kveld.

Opp 44 øre siden april

I april var kronen nede i 9,56 mot euroen, men den siste tiden har kronen igjen svekket seg, trolig fordi investorer søker mot trygge havner som dollar og gull grunnet økt uro rundt handelskrig og tollmurer.

En annen årsak til at kronen svekkes kan være fallet i oljeprisen den siste tiden, som påvirker utsiktene for norsk økonomi. Mandag kveld falt oljeprisen til under 60 dollar fatet, det svakeste nivået på to måneder.

Les også

Importbedrifter merker svak krone: – Utfordrer marginene

– Kronen er et risikabelt aktiva. Når det er usikkerhet vil man ikke sitte med et risikabelt aktiva, og da selger man kronen, sier Gjerde.

– Forrige uke bidro det nok også litt at det kom svake nøkkeltall fra svensk økonomi. Utenlandske investorer pleier å se litt på Norge og Sverige sammen, legger hun til.

I tillegg er det ferietider og lite handel i kronen, noe som også kan påvirke kronen, og føre til større utslag enn normalt.

– Det er også lav likviditet nå, fordi det er sommerferie i store deler av Europa. Det er ikke tilfeldig at det også var i ferien at kronen var like svak forrige gang, da i juleferien, sier Gjerde.

– Mer vanlig

– Det er nokså sjelden at kronen svekkes til over 10 mot euroen, det har bare skjedd noen få ganger siden euroen ble innført?

Les også

NHO-topp ut mot Norges Bank: – Vi trenger ikke flere renteøkninger

– Det er det. Det blir nok mer og mer vanlig, fordi kronen har svekket seg i det siste. Man må bare se at det er et nytt likevektsnivå på kronen. Med en oljepris på 60 skal ikke kronen være like sterk som når oljeprisen lå på 100, sier Gjerde.

Hun påpeker at det også har vært endringer i markedet som gjør at det ikke er like attraktivt for investorer å handle i små valutaer som tidligere.

– Det er høy risiko og lite avkastning. Regulering har også bidratt, ved at banker i mindre grad er spillere i valutamarkedet. Risikovilligheten i valutamarkedet har falt, og det gir mindre interesse for å handle i små valutaer som kronen, sier Gjerde.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Venter styrking

DNB Markets legger til grunn at kronen skal styrke seg til 9,70 mot euroen innen tre måneder og 9,50 mot euro i løpet av det neste året. Men kronen har holdt seg uvanlig svak uvanlig lenge, og det er mange faktorer som kan påvirke kronen.

– De fleste valutaanalytikere har spådd at kronen skal styrke seg og tviholder på det estimatet. Når skal man gi opp troen på det? Vi innser jo at likevektsnivået er høyere enn før, sier Gjerde.

Mange analytikere tror at kronen vil få hjelp av sentralbanksjef Øystein Olsen. Norges Bank er nemlig i en veldig spesiell situasjon, etter å ha hevet renten flere ganger siden i fjor høst. Banken skal også fortsette å heve renten, som en av veldig få sentralbanker.

I forrige uke kuttet USAs sentralbank renten etter en rekke hevinger de siste årene.

– Når Fed, ESB og andre sentralbanker går motsatt retning kan det norske rentenivået etter hvert bli høyere enn handelspartnerne. Da er det vanskelig å se at det ikke skal gi litt støtte til kronen, sier Gjerde.

– På den andre siden kan lavere oljepris og bekymring for handelskrig bidra til å trekke kronen nedover, legger hun til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs

Flere artikler

  1. Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

  2. Dyreste dollar siden pandemien før viktig rentemøte

  3. Kronesvekkelse gir dyrere USA-ferier

  4. Turbulens for kronen: – Blir dratt med i dragsuget

  5. Kronen faller til årets svakeste nivå: – Urolige børser demper kroneutsiktene