DNO-sjefen om Exxons norske feltandeler: – Attraktive eiendeler

Etter returen til Nordsjøen jakter DNO fortsatt oppkjøpsmuligheter. Men det mulige storsalget til Exxon i Norge vil bli for mye å gape over, mener analytiker.

RESULTATVEKST: Arbeidende styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani, presenterte et overskudd før skatt på 64 millioner dollar i andre kvartal, opp fra 36 millioner dollar på samme tid i fjor.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Tidligere i sommer ble det kjent at oljegiganten ExxonMobil åpner for å selge porteføljen på norsk sokkel, noe som kan bli et rekordstort salg på sokkelen.

DNOs arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani mener det amerikanske selskapets eiendeler, inkludert i kjent felt som Statfjord, Kristin, Sleipner og Åsgard, er attraktive.

– Det er en stor pakke. Det er attraktive kontantskapende eiendeler. Og vi vil se reaksjonen fra markedet når Norge kommer tilbake fra sommerferie, sier han til E24 etter presentasjonen av selskapets kvartalsresultater onsdag.

Etter returen til Nordsjøen har DNO fått både letelisenser og produksjon i området, ikke minst gjennom oppkjøpet av konkurrenten Faroe Petroleum.

Oljeselskapet fortsetter også å se etter oppkjøpsmuligheter. Strategien er først og fremst felt som er under utvikling eller allerede i produksjon.

På spørsmål om oppkjøp og sammenslåinger under presentasjonen sier Mossavar-Rahmani at DNO «alltid ser etter muligheter», og at det er «eiendeler og muligheter tilgjengelig» både i Norge og Storbritannia, uten å gå inn på noe spesifikt.

E24 (+): Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

Tror ikke DNO kjøper

Exxons portefølje er imidlertid for mye å gape over for DNO, mener oljeanalytiker Christian Yggeseth i Danske Bank.

Les også

Resultatvekst og bedre enn ventet fra DNO

– Jeg har mine tvil til at selskapet ønsker å emittere eller ta opp såpass mye lån for å kjøpe dette. Man kunne eventuelt sett for seg at de kunne gjort det i en konstellasjon med andre, men jeg tror det er mer sannsynlig en av de private equity-støttede aktørene kjøper de eiendelene, sier han.

Det amerikanske oljeselskapet solgte i 2017 deler av den norske porteføljen til Point Resources, eid av investeringsfondet HitecVision, for over åtte milliarder kroner.

Analytikerne i Rystad Energy har estimert verdien av de gjenværende eiendelene til 3,1 milliarder dollar, eller 27 milliarder kroner med dagens valutakurs. Analyseselskapet Wood Mackenzie har påpekt at salget kan bli det største i Norge siden sammenslåingen mellom Statoil og Hydro ble kunngjort i 2006.

Les også: Svakt første halvår for oljeleting på sokkelen

– Vil bli flere muligheter

Exxons nedsalg i Norge føyer seg inn i en større trend. Blant annet har Shell solgt deler av porteføljen, mens selskaper som BP og Eni har alliert seg med andre eiere. Samtidig har spesialfond kjøpt seg opp i Nordsjøen.

Les også

Resultatsesongen: Analytikerne høvler prognosene på Oslo Børs

– Det er et antall pakker og kunngjøringer fra selskaper om hva deres ambisjoner er – å bli eller dra. Jeg tror vi vil se flere eiendeler komme på markedet, trolig til priser som er litt mer realistiske, sier DNOs styreleder til E24.

Han sier videre at eiendelene i Norge har vært høyt priset de siste årene, og at det har vært selgers marked.

– Men jeg tror vi ser nå at prisene kanskje blir litt mer realistiske, hvor kjøpere og selgeres forventninger vil nærme seg hverandre. Jeg tror det vil bli flere muligheter i Norge, til en pris som kan være litt mer balansert, sier han.

Borer rekordmange brønner

Etter mange år med det aller meste av sin drift i Kurdistan, ved flaggskipsfeltet Tawke, gjorde DNO comeback på norsk sokkel i 2017. Etter en hard kamp sikret selskapet seg kontrollen over Faroe i starten av året, og dermed også andeler i flere felt og produksjon.

Les også

Oljeprisen lite berørt av Midtøsten-uro: – Historisk sett er det litt rart

DNO trapper i år opp aktiviteten kraftig. Planen er boring av 36 brønner, fordelt på felt i Kurdistan og Nordsjøen, et rekordhøyt antall for selskapet.

Selskapet produserte 17.800 fat per dag i Nordsjøen i andre kvartal, og målet er å nå 50.000 fat om dagen.

Fra Kurdistan var den samlede produksjonen på 89.300 fat om dagen i kvartalet.

Det ga inntekter på 266 millioner dollar og et resultatet før skatt på 64 millioner dollar.

På Oslo Børs steg aksjen fra start, og kursen var opp rundt tre prosent et par timer før stengetid.

Les også

– Vil ha radikale konsekvenser

Les også

Iran-konflikten: Mener oljeprishopp kan utløse nedtur i verdensøkonomien

Les også

Equinor har råd til både olje og havvind: – Har en veldig sterk balanse

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNO
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Nordsjøen-comeback kan hjelpe DNO i Kurdistan

  2. Resultatvekst og bedre enn ventet fra DNO

  3. Vår Energi kjøper Exxon-eiendeler for 41 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter ny leteboom i Nordsjøen

  6. Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris