Telenor tror ikke lenger på inntektsvekst i 2019

Telenor leverer bedre resultater enn ventet i andre kvartal, men utfordringer i Asia gjør at selskapet nå må kutte i prognosene sine for 2019.

Arkivbilde av konsernsjef Sigve Brekke i Telenor på hovedkontoret på Fornebu

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor slapp tirsdag resultatene fra andre kvartal, der selskapet også for første gang i år kommer med en komplett prognose for året. Usikkerheten i Thailand-virksomheten gjorde at det ikke var mulig for nå og at landet ble holdt utenom prognosen.

Fra å ha ventet en vekst i trafikk- og abonnementsinntekter på null til to prosent i år, regner Telenor nå med null vekst, medregnet Thailand. Samtidig venter selskapet nå et ensifret prosentfall i brutto driftsresultat (EBITDA) når man regner med Thailand.

Telenor venter fortsatt investeringer på 16 til 17 milliarder.

At Telenor kutter i konsernets prognoser skyldes ikke bare utviklingen i Thailand, der ledelsen i dtac venter nok et år med inntektsfall. Det skyldes ifølge Telenor også at man har revidert utsiktene for Malaysia, gjort en avsetning for feil i regnskapene i Bangladesh (se faktaboks) og at man har sett gjennom resultatene for konsernet totalt sett siden nyttår.

Ser man på resultatene til Telenor var de jevnt over bedre enn det analytikerne hadde ventet, med unntak av inntektene.

– Den strategiske agendaen vi satte for to år siden fortsetter å gi resultater i andre kvartal. Selv om den organiske abonnements- og trafikkinntekten gikk ned med én prosent, var EBITDA-marginen på 40 prosent og vi hadde positive effekter fra våre moderniseringsprogrammer. Telenors underliggende finansielle resultater var stabile, sier konsernsjef Sigve Brekke.

Telenor har nå fått EUs klarsignal for å kjøpe det finske teleselskapet DNA, noe som er ventet å bli gjennomført i august. Forhandlingene om storfusjonen i Asia med Axiata pågår fortsatt, ifølge Telenor.

Bedre resultat enn ventet

Totalomsetningen steg fra 27,50 til 27,96 milliarder kroner, mens trafikk- og abonnementsinntektene steg fra 21,34 til 21,53 milliarder, mot samme periode i fjor.

Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 10,96 til 12,22 milliarder, mens resultat etter skatt steg fra 3,52 til 3,62 milliarder.

Det var i forkant ventet at Telenors omsetning ville stige til 28,1 milliarder, med et brutto driftsresultat på 11,19 milliarder kroner og et resultat etter skatt på 3,44 milliarder, ifølge konsensustall fra Infront.

Samtidig som de absolutte tallene viser oppgang, viser de justerte tallene (justert for oppkjøp og salg) at Telenors underliggende trafikk- og abonnementsinntekter falt med 0,7 prosent og at underliggende driftsresultat falt med 3,8 prosent, mot andre kvartal i fjor.

Telenor forklarer deler av det justerte inntektsfallet med nedgangen i fasttelefon- og kobberinntekter i Skandinavia på 300 millioner. I Malaysia opplever Telenor inntektsfall, noe som selskapet forklarer med konkurransepress i kontantkortmarkedet.

(NB! Telenor har på linje med en rekke selskaper gått over til regnskapsstandarden IFRS 16 fra 1. januar. Det gjør at sammenligningen med 2018 kan bli misvisende på enkelte poster).

Telenors kontantbeholdning økte for øvrig kraftig i kvartalet, som følge av 2,5 milliarder euro i nye obligasjonslån som ble utstedt. Pengene skal hovedsakelig brukes til å finansiere oppkjøpet av finske DNA etter sommeren, i tillegg til enkelte andre poster.

Telenor fikk 2,3 millioner nye kunder netto i andre kvartal, noe som økte antallet kunder til 178 millioner globalt.

Kunderekord i Myanmar

Etter et tøft 2018 kan Telenor i år vise til en eksplosiv vekst i Myanmar. Med en kundevekst på 1,4 millioner i andre kvartal kan selskapet nå feire ny kunderekord på totalt 19,8 millioner kunder.

Det er det høyeste antallet kunder Telenor har hatt i landet noensinne.

– Strategien vår har vært å bygge på styrken vår innen distribusjon, merkevare og nett. Vi ser at dette nå betaler seg, sa konsernsjef Sigve Brekke på en telefonkonferanse tirsdag.

Helt siden lanseringen høsten 2014 hadde Telenor lenge en eksplosiv vekst som overgikk de flestes forventninger. Dette fortsatte helt frem til slutten av 2017 med kontinuerlig kundevekst.

Men i 2018 ble markedet rystet av at MyTel (eid av Vietnams Viettel) som kom inn som en fjerde aktør i markedet. De fikk lenge lov til å operere med priser under den regulerte minsteprisen de andre aktørene måtte forholde seg til, og regnskapene fra Telenor viste at kundene flyktet.

Etter toppen i fjerde kvartal 2017 på 19,5 millioner kunder forsvant totalt 2,2 millioner kunder gjennom året. Bunnpunktet ble nådd ved utgangen av 2018 da Telenor var nede i 17,2 millioner kunder i landet.

I år har utviklingen imidlertid snudd rett opp igjen og selskapet har totalt fått 2,6 millioner nye kunder i første halvår.

Selv om Telenor nå har 723.000 flere kunder i Myanmar enn de hadde for ett år siden, har ikke selskapets inntekter og resultater steget.

Regnskapet viser at inntektene falt fra 1,66 til 1,44 milliarder kroner, samtidig som justert resultat (EBITDA før engangsposter) falt fra 727 til 582 millioner. Brutto driftsmargin falt fra 43,8 til 40,5 prosent.

Sigve Brekke pekte i telefonkonferansen på at det i fjor høst ble innført en ny prisregulering i Myanmar, og at effekten av dette vil avta mot slutten av året.

Les også

ESA mener de har nye bevis mot Telenor

Les også

Konkurranseklagenemnda opprettholder vedtak om å ilegge Telenor et gebyr på 788 millioner

Les også

dtac håper å sikre mobilfrekvenser for 4,8 mrd.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom

Flere artikler

  1. Telenor jekker opp egne prognoser: Tror driftsresultatet vil vokse i 2020 likevel

  2. Telenor skriver ned hele Myanmar-investeringen på 6,5 mrd.

  3. Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

  4. Telenor vil investere mer og øker utbyttet til 12,6 milliarder

  5. Varsler det sjette året med inntektsfall