Equinor-toppen om svake tall: – Oljeandelen var uvanlig lav

Equinor la frem dårligere tall enn ventet torsdag, blant annet grunnet lavere priser på olje og gass og uplanlagte nedstengninger. – Oljeandelen var uvanlig lav, sier selskapets finansdirektør Lars Christian Bacher.

SVAKERE TALL: Equinor leverer svakere tall i årets andre kvartal enn i fjor. Noe av årsaken er lavere oljeandel enn på samme tid i fjor, ifølge selskapets finansdirektør Lars Christian Bacher.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Equinor la frem dårligere tall enn ventet torsdag.

Markedet reagerer med å sende aksjekursen ned. Torsdag ettermiddag er aksjen ned 1,7 prosent for dagen.

Selskapet forklarer tallene med lavere priser, høy aktivitet innen vedlikehold og noen engangseffekter, som at selskapet hadde en liten andel væskeproduksjon i dette kvartalet.

Equinors justerte driftsresultat ble på 3,15 milliarder dollar, sammenlignet med 4,31 milliarder dollar i samme periode året før.

Analytikerne hadde ventet et justert driftsresultat på 3,41 milliarder dollar, ifølge estimater selskapet selv har samlet inn fra 22 analytikere.

– Vi opprettholder produksjonsnivået, vi leverer god operasjonell drift med god kapital- og kostnadsstyring. Så er det klart at resultatet er sterkt preget av lavere priser for olje og gass, sier finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor.

Vanligvis legger konsernsjef Eldar Sætre selv frem tallene, men torsdag morgen er det Bacher som legger frem selskapets kvartalstall på en pressekonferanse på Fornebu.

– Uvanlig lav

En annen årsak til at tallene var svakere enn i fjor var at oljeandelen av produksjonen var lavere enn på samme tid i fjor. Selskapet produserte 1,04 millioner fat per dag i andre kvartal i år, mot 1,11 millioner fat per dag på samme tid i fjor.

– Oljeandelen var uvanlig lav for et andre kvartal på norsk sokkel, sier Bacher.

Blant årsakene til dette er uplanlagt stans i produksjonen på Snorre B-feltet og felt drevet av andre selskaper. Revisjonsstansene i andre kvartal rammer også normalt væskeproduksjonen mest, mens gassfeltene rammes mer av revisjonsstanser i tredje kvartal.

– Vi forventer at oljeandelen vil øke i kvartalene som kommer, sier finansdirektøren.

Bacher peker på at prisen på væske (olje og kondensater) er ned rundt ti prosent i kvartalet, og at gassprisene selskapet oppnådde er ned 16 prosent i Europa og 4 prosent i Nord-Amerika.

Selskapet har likevel ikke merket denne nedgangen så kraftig i andre kvartal, på grunn av strukturen på salgsavtalene med kunder i Europa, forklarer Bacher.

– God drift

– Overordnet leverer Equinor god operasjonell drift i et kvartal der vi gjør mye vedlikehold, sier Bacher.

– Vi har en sterk finansiell posisjon, med en gjeldsgrad på under 20 prosent, sier Bacher.

Selskapet har tidligere sagt at det har hatt som mål å holde gjeldsgraden, altså gjeld som andel av selskapets eiendeler, under 30 prosent.

Ved utgangen av 2016 var gjeldsgraden oppe i 35,6 prosent. I denne perioden var oljeprisen svært lav, og en rekke store oljeselskaper måtte låne penger for å dekke utgifter til investeringer og utbytte.

Les mer: Smell for Equinor

Bedre på bunnlinjen

Selskapets resultat etter skatt, eller bunnlinjen om du vil, ble på 1,48 milliarder dollar i andre kvartal sammenlignet med 1,22 milliarder dollar i andre kvartal i fjor.

På forhånd var det ventet et resultat etter skatt på 1,24 milliarder dollar, følge tall samlet inn av Infront for TDN Direkt.

Den totale omsetningen i Equinor var på 17,10 milliarder dollar i andre kvartal, fra 18,14 milliarder dollar på samme tid i fjor. Dette tallet var ventet på 17,28 milliarder dollar, ifølge tall Infront har hentet inn for TDN Direkt.

Fornøyd med Sverdrup-kutt

Equinor solgte seg denne måneden ned i Lundin Petroleum, og i bytte mot 5,6 milliarder og en økt eierandel i Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen fra 40 prosent til 42,6 prosent.

– Investeringen i Lundin har vært meget lønnsom, sier Bacher.

Les også

Smell for Equinor

Nå melder Equinor om ytterligere kostnadskutt på kjempefeltet Johan Sverdrup. Anslaget for første fase av feltet er tidligere oppgitt til 86 milliarder kroner.

Investeringen i fase én har blitt tre milliarder kroner billigere, og de samlede reduksjonene er nå på 40 milliarder kroner siden planen for utbygging og drift ble levert, ifølge selskapet.

– Feltet alene forventes å gi mer enn 900 milliarder i inntekter til den norske stat, sier Bacher.

Han understreker også at feltet skal nå den planlagte produksjonen på 440.000 fat per dag i første fase allerede neste sommer.

– Det er raskere enn tidligere annonsert, sier Bacher.

Selskapet gleder seg også over å ha vunnet budrunden som lar selskapet gå videre med Empire-prosjektet i USA, som består av 60 til 80 vindturbiner som er dobbelt så høye som Oslo Plaza. Prosjektet har en kostnad på rundt tre milliarder dollar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Lav oljepris fører til svake resultater for Equinor

  2. Equinor venter lønnsom «trippeleffekt» fra gigantfelt: – Vanskelig å få noen bedre julegave

  3. Smell for Equinor

  4. Resultatfall for Equinor etter lavere priser

  5. Svakere fra Equinor – skriver ned verdier med 27 mrd.