Dette skjer denne uken: Sentralbanker i fokus

Resultatsesongen i inn- og utland fortsetter, og Storebrand-forvalter Olav Chen tror sentralbankene vil få mye oppmerksomhet fremover.

Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell er en av flere sentralbanksjefer som legger frem rentebeslutning denne uken.

Joshua Roberts / Reuters
  • Ola Alsberg
Publisert:,

Coronaviruset fortsetter å skade verdensøkonomien. Store redningspakker har kommet fra regjeringer og sentralbanker verden over, og flere tiltak er ventet.

– Denne uken vil fokuset ligge på sentralbankene. Nå har støvet har lagt seg noe, men sentralbankenes signaler vil fortsatt være noe markedet vil følge nøye, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Til tross for at coronaviruset har fortsatt å spre seg, har finansmarkedene verden over steget markant den siste tiden. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har steget 26 prosent den siste måneden.

– Det er ingen tvil om at de har roet ned markedene med de ekstraordinære tiltakene som har kommet. Selv om mye har blitt gjort og kommunisert den siste tiden kan det komme nye signaler, sier Chen.

Se kalenderne for Oslo Børs og nøkkeltall lenger ned i saken.

Resultater på Oslo Børs

Selskapene på Oslo Børs fortsetter å komme med resultater for årets tre første måneder.

– I rapporteringen fremover har nok alle avskrevet resultater fra første og andre kvartal. Andre kvartal vil bli enda verre enn første kvartal, ettersom en større del av nedstengningene har skjedd i andre kvartal. Men jeg tror markedet ser forbi det, sier Chen.

Fredag er Oslo Børs stengt i forbindelse med arbeidernes dag.

Les også

Olje- og viruskrise rammer børsselskaper: Analytikerne spår resultatsmell

Sentralbankmøter

En rekke sentralbanker kommer med rentebeslutninger i løpet av uken. Kanskje mest sentralt er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), som kommer med sin beslutning onsdag. Fed-sjef Jerome Powell kuttet renten til intervallet 0 til 0,25 prosent i mars.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand sier makrotall og kvartalsrapportering ikke får mye å si fremover.

CF Wesenberg / Kolonihaven.no

– Sentralbankene legger premissene både for at markedene kan se forbi det kortsiktige og for at aktivitetsnivået skal ta seg opp igjen i tredje og fjerde kvartal, sier Chen.

– Fed har nesten sprøytet mer penger inn i finansmarkedene på en måned enn under hele finanskrisen. Signaler om hvor lenge de vil holde på med de ekstreme tiltakene blir viktig. En game-changer var også at de skulle kjøpe selskapsobligasjoner, ikke minst de som blir nedgradert av ratingselskapene, sier han.

Fed-sjef Jerome Powell kan lansere nye krisetiltak til den amerikanske finansøkonomien.

Kevin Lamarque / Reuters

Torsdag kommer Den europeiske sentralbankens (ESB) rentebeslutning.

– ESB sa at de skulle øke kvantitative lettelser allerede før coronakrisen. Spørsmålet blir om de øker enda mer nå og om de vil kutte renten, sier Chen.

– Nedre grense for renten er praktisk talt nådd. Det blir mer fokus på samspillet mellom finanspolitikken og pengepolitikken. I eurosonen er det en rekke regler for hvor mye hvert enkelt land kan bruke i finanspolitikken sin satt til side under de spesielle omstendighetene. Det vil nok diskuteres videre fremover, sier han.

I tillegg til USA og eurosonen holder Riksbanken i Sverige rentemøter.

Analytikerne forventer at sentralbankene ikke endrer på rentene. Konsensus viser ifølge DNB Markets at Sverige holder renten uendret på 0,0 prosent, og eurosonen holder renten på minus 0,5 prosent.

Les også

Analytikere spår milliardtap for DNB: – Første kvartal blir tøft, andre kvartal tøffere

Makrotall

Makroøkonomiske nøkkeltall vil fremover vil ikke få like stor oppmerksomhet som tidligere.

– Markedet har tatt høyde for at makrotallene vil være dårlige fremover, sier Chen.

Tirsdag kommer varekonsumindeksen fra SSB for mars. Februar-tallene viste et indekstall på 2,0, mens nå venter analytikerne et fall på hele 18 indekspoeng, ifølge DNB Markets.

– De vil være dårlige. Sektoren faller over hele verden, og Norge er ikke noe unntak. Norge er faktisk verre rammet, ettersom oljeprisen og kronekollapsen gir dyrere varer, og høyere priser gir lavere kjøpekraft.

Onsdag kommer amerikanske BNP-tall og torsdag kommer tall på antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd (jobless claims) i USA.

– Med jobless claims vil man se etter tegn til at man ser en utflating etter de historisk høye tallene. Mange steder i USA er det snakk om å nærme seg en normalisering og lette på nedstengningene, og da vil det kunne slå ut i jobless claims. Jeg tror det ennå er litt for tidlig, men i de neste uke vil vi kanskje kunne se at søkertallene flater noe ut, sier Chen.

Torsdag kommer PMI-tall (innkjøpssjefsindeks) fra Kina, mens industri-PMI fra USA kommer fredag.

Amerikanske resultater

Flere store amerikanske selskaper legger frem resultater denne uken.

Tirsdag legger Google-eier Alphabet, 3M, Mondolez, Pfizer og PepsiCo frem tall for første kvartal. Onsdag kommer teknologiselskapene Microsoft, Tesla, Facebook og Mastercard med tall, i tillegg til flyprodusenten Boeing.

Apple, Amazon, Visa og McDonalds legger frem kvartalsrapporter torsdag, mens uken på Wall Street avsluttes med førstekvartalsresultater fra Warren Buffets Berkshire Hathaway, og oljegigantene Exxon Mobil og Chevron.

Les på E24+

Investorprofil om oljekollapsen: – Nå venter vi på skrekkhistoriene

Oljeprisen

Oljeprisen har den siste tiden vært preget av store svingninger. Fredag stengte oljeprisen på 21,98 dollar fatet for nordsjøolje, etter et ukesfall på over 22 prosent.

– Oljeprisen kom seg litt igjen på slutten av uken, men fremover kan vi se flere konkurser som følge av oljeprisnedgangen, sier Chen.

– Det man ser i oljemarkedet er i bunn og grunn en effekt av nedstengningene. Når det blir en normalisering vil det vises i oljeetterspørselen, sier han.

Les også:

Les på E24+

Dette gjør man med verdens passasjerfly når de ikke kan fly

Les også

Hagen ser etter muligheter i krisen: – Holder øyne og ører åpne

Les også

Spekulanter tredoblet veddemål mot oljeprisen: Tjente tre milliarder på to måneder

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Norges Banks styringsrente og «månedens viktigste tall»

  2. Dette skjer denne uken

  3. Dette skjer denne uken: Regionalt Nettverk og Fed-beslutning

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: Resultatskred på Oslo Børs

  6. Betalt innhold

    Valutakrig er det siste vi trenger