Brann i trafo på Sunndalsøra: Hydro Sunndal mistet strømmen

Onsdag mistet Hydro Sunndal strømmen etter en brann i en transformatorstasjon på Sunndalsøra. Et langvarig strømbrudd kan være dramatisk for et aluminiumsverk, men Hydro opplyser at normal strømforsyning ble gjenopprettet etter en drøy time.

Norsk Hydro på Sunndal.

Harald M. Valderhaug
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Onsdag kveld begynte det å brenne i en transformator i Viklandet transformatorstasjon på Sunndalsøra i Møre og Romsdal.

Mannskap fra Statnett og brannvesenet har rykket ut etter brannen, som startet klokken 18.50, opplyser Statnett i en melding.

Brannen førte til at Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra mistet strømmen like etter klokken 19. En drøy time senere er imidlertid faren over, opplyser Norsk Hydro til E24.

– Vi har hatt et strømutfall, men strømmen er nå tilbake på normalt nivå, og anlegget er tilbake i drift, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.

I 2016 mistet både Hydro Sunndal og Shell på Nyhamna strømmen etter en brann i Viklandet transformatorstasjon. Denne gang var det kun Norsk Hydro som ble rammet av strømbrudd, ifølge Statnett.

Les også

Stanset driften av rør: Hydro venter ny Brasil-smell

– Blir en del ekstraarbeid

Det kan fort bli dramatisk når strømmen går ved et aluminiumsanlegg. Men med en så kort stans som denne gang, er det liten fare for at materialet i smelteovnene størkner slik at anlegget må stenges i lang tid for opprydding.

– Det har en konsekvens når vi mister strømmen, det blir en del ekstraarbeid. Vi er generelt lite glade for forstyrrelser i strømforsyningen. Det medfører økt risiko for oss. Men denne gangen gikk det bra, og strømmen kom tilbake etter kort tid, sier Molland.

Han sier at strømbruddet varte i en times tid, men at en strømstans ikke skal vare lenge før det blir bekymringsfullt for selskapet.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro.

Norsk Hydro

– Det er ikke mange timene. Men vi har hatt en god dialog med Statnett, som har jobbet raskt i denne situasjonen. Det gir oss en trygghet når vi vet at vi raskt kan få inn kraft fra andre steder. Vår fabrikksjef var relativt rolig under denne situasjonen, sier Molland.

– Hvis et strømbrudd varer i flere timer så er det problematisk. Det er også avhengig av om det er full eller delvis strømstans. Her var det en full strømstans i en kort periode, og vi måtte også evakuere hallene fordi renseanleggene ble rammet. Men så fikk man etter hvert tilbake fabrikkstrømmen som driver lokalt lys, pumper og renseanlegg, sier informasjonsdirektøren.

– Normal strømforsyning

– Det har vært en brann i en transformator i en transformatorstasjon på Sunndalsøra. Etter det vi vet er det kun Hydro Sunndal som har vært rammet. Strømbruddet varte en times tid, sier kommunikasjonsansvarlig Martha Hagerup Nilson i Statnett til E24.

– Nå har Hydro fått tilbake normal strømforsyning, sier hun.

Langvarige strømbrudd har rammet Hydro tidligere. I 2010 opplevde selskapet en dramatisk strømstans på fem timer som rammet prestisjeanlegget Qatalum i Qatar. Materialet i ovnene størknet, noe som krevde en langvarig og kostbar opprydding.

Også tirsdag meldte Hydro om utfordringer. Da sa aluminiumsprodusenten at resultatet for tredje kvartal vil rammes av lavere produksjon ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, fordi et rør som frakter bauksitt fra gruven Paragominas måtte stenges for vedlikehold.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømbrudd
 2. Sunndal
 3. Strømforsyning
 4. Norsk Hydro

Flere artikler

 1. Strømbrudd påvirker produksjonen til Norsk Hydro

 2. Betalt innhold

  Historien om da Hydro ikke lot seg presse av hackerne

 3. Stanset driften av rør: Hydro venter ny Brasil-smell

 4. Annonsørinnhold

 5. Korrupsjonsmistenkt sjef i Trøim-relatert selskap går på dagen

 6. Sterkere tall enn ventet fra Hydro