Forvaltere ser grønn bølge i aksjemarkedet: – Nesten litt frenetisk

Flere selskaper med en grønn, bærekraftig profil har tatt av på børsene, både her hjemme og internasjonalt. Den «nye normalen», mener investeringsdirektør.

AKSJEHOPP: Scatec Solar har steget 45 prosent på Oslo Børs det siste året. Her solkraftverket Kalkbult på 75 MW i Sør-Afrika.

Foto: Scatec Solar
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Oslo Børs-noterte aktører som sorteringsselskapet Tomra, solselskapet Scatec Solar, Fred. Olsens fornybarvirksomhet i Bonheur, hydrogenselskapet Nel og det maritime vannrenseselskapet Scanship har sett sine aksjer stige mellom 40 og 171 prosent det siste året.

Børsrakettene føyer seg inn bildet av en større trend, ifølge investeringsdirektør Pernille Skarstein Christensen i C WorldWide Asset Management.

– Det vi er opptatt av er at det har blåst en grønn trend over Oslo Børs de siste tolv månedene. Vi mener dette er en veldig viktig trend for oss som er langsiktige investorer, sier hun til E24.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea ser lignende tendenser.

Investeringsdirektør Pernille Skarstein Christensen i C WorldWide Asset Management.

Foto: C WorldWide Asset Management

– Tidligere år har det vært mer snakk om det, og så har det vært en del grønne, fornybare investeringer som ofte har gitt en ganske beskjeden og svak avkastning. Men det har endret seg de siste årene, og kanskje spesielt det siste året har det vært nesten litt frenetisk i aksjemarkedet.

E24 (+): Shortboom i Norwegian – slik kan veddemålene ende i en skvis

– Den nye normalen

Christensen var forrige uke på Hegnar Medias investordag, der hun snakket om blant annet den grønne trenden i aksjemarkedet. På samme arrangement spådde investor Øystein Stray Spetalen kollaps for grønne aksjer fordi han mener inntjeningen ikke kan forsvare prisingen.

Christensen tror derimot det er en større endringer på gang.

– Det er et skifte vi har sett de siste tolv månedene, ikke bare i Norge, men også i Europa. De siste tre årene har grønne aksjer ikke prestert bedre enn andre, men de siste tolv månedene har de gjort det. Så gjenstår det å se om dette er den nye normalen. Vi mener det.

– Klima og miljø får større og større plass i den politiske agendaen. Aksjene har gjort det bra fordi det har begynt å bli lønnsomt å være et bærekraftig selskap, sier hun.

Les også: Tungt fall for Elkem

Grafene viser aksjekursen til Tomra (TOM), Scanship (SSHIP), Scatec Solar (SSO), Bonheur (BON) og Nel det siste året.

Foto: Infront

Vil tjene på «det neste store»

Investeringer som faller inn under prinsipper om miljø, bærekraft og selskapsstyring har på engelsk fått merkelappen environmental, social and governance (ESG).

Temaet har fått mye omtale i internasjonal finanspresse. Her hjemme har også mindre privatinvestorer kastet seg på, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Les også

Hermanrud advarer om økt risiko for kraftig børsfall

Han forteller at nettmegleren har sett store kjøp av aksjer som Tomra, Scatec Solar, Nel og Scanship blant sine kunder.

– Det er økt fokus på miljø og klima i alle bransjer. Kundene har et ønske om å tjene penger på det neste store. Om det er vind, sol eller hydrogen gjenstår å se, men jeg tror det er grunnlaget for interessen, sier Johannesen.

Les også: Forvalter om Nel-aksjen: – Det tok litt av

Veganburger og pølser

Næss trekker frem den nylig børsnoterte veganburgersatsingen Beyond Meat som det mest ekstreme globale eksemplet på investorenes interesse for bærekraft. Fra noteringskursen på 25 dollar i starten av mai har aksjen blitt mer enn femdoblet til 141 dollar.

Han finner også eksempler i Nordeas fond, som har investert i den britiske bakerikjeden Greggs, som kom med en vegansk pølsevariant.

Les på E24+

Dette er «shortkongene» på Oslo Børs

– Det solgte ganske bra. Aksjen har gått fra en P/E 14 til 24 (Forholdet mellom aksjepris og bedriftens årsresultat, journ.anm.), og steget over 70 prosent i år, rett og slett fordi det er hot.

Her hjemme har Nordeas fond kjøpt seg inn i Quantafuel, et selskap som satser på omdanning av plastavfall til energi. Selskapet er notert på OTC-listen, der kursen har steget nærmere 70 prosent i år.

– For noen konkrete selskaper, som Beyond Meat, og kanskje Tomra, mener jeg at kursen har tatt altfor mye av. Men ikke generelt i forhold til mer grønne aksjer og ESG, sier Næss.

– For du har mange selskaper som ikke har fått betalt for at de er flinke, og dermed kan få en betaling for det. Men en del aksjer, de som alle er overbevist om at er grønne og allerede har fått en høy prising, for mange av de tror jeg løpet er kjørt for investor, sier han.

Les også

Forvalter selger Nel-aksjer etter eksplosjonen i Sandvika

Les også

– Det var en bra fight, men den beste vinner ikke alltid

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Aksjer

Flere artikler

 1. Over 110 «grønne» milliarder på Oslo Børs: Har blitt dobbelt så mye verdt som oljeleverandørene

 2. Grønn bølge i aksjefond: Har kjøpt for 15 milliarder

 3. Kjempevekst for Bonheur - nær tredobling av driftsresultat

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Åtte forvaltere: Dette er våre favoritter blant egne fond

 6. Investeringsøkonom mener Beyond Meat er fullstendig overpriset