Bitcoinprisen har bykset 50 prosent på en uke

Prisen på kryptovalutaen steg kraftig onsdag kveld, til det høyeste nivået siden januar 2018. 

PRISHOPP: Bitcoinprisen er på det høyeste nivået på omtrent halvannet år.
Publisert:

Prisen på bitcoin passerte 10.000 dollar i helgen og onsdag kveld nærmet kryptovalutaen seg 13.800 dollar, ifølge en oversikt hos Coinmarketcap.

Det kraftige prisbykset sendte bitcoinprisen til det høyeste nivået siden januar 2018, etter en oppgang på rundt 50 prosent den siste uken og 20 prosent det siste døgnet.

I oversikten over de 100 mest verdifulle kryptovalutaene var det likevel ikke en samlet oppgang. Mens 62 hadde steget det siste døgnet var det onsdag kveld nedgang for 38 av valutaene.

Etter den kraftige oppgangen falt verdien av bitcoin derimot sent onsdag kveld. Torsdag morgen handles kryptovalutaen til 12.800 dollar, ifølge Coinmarketcap.

E24 (+): Derfor er bitcoin-rallyet annerledes denne gangen

Facebook og handelsuro

Den seneste oppgangen har kommet etter at Facebook kunngjorde at de skal lansere sin egen digitale valuta, Libra, sammen med blant annet svenske Spotify.

Les også

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener Facebooks kryptovaluta vil bli tryggere enn bitcoin

Også Visa og MasterCard er med på storsatsingen, som også omfatter den digitale lommeboken kalt Calibra.

Handelsuro har også blitt pekt på som en grunn til at investorer søker andre arenaer å plassere pengene sine i.

Eksperter trekker også frem at det kan bli et lavere tilbud av bitcoin neste år, og at dette har bidratt til årets bitcoin-rally. Fra mai 2020 skal godtgjørelsen til de som tilbyr sin datakapasitet til disposisjon for kryptovalutaen halveres, skriver CNBC.

Datakyndige kan stille sine maskiner til disposisjon for å godkjenne handel i bitcoin. De får i dag 12,5 bitcoin for å muliggjøre slike transaksjoner. Den kompensasjonen skal kuttes til 6,25 og kan føre til færre bitcoin i sirkulasjon, mener analytikere.

Les også: Sparebanken ga grønt lys til bitcoinveksling

Les på E24+

Bloomberg: Kryptofenomen sender valuta til himmels

Skeptisk til oppgangen

Andre trekker parallellen tilbake til forrige gang bitcoin gikk til værs. I 2017 nærmet prisen seg 20.000 dollar før den kollapset i 2018 og nådde en bunn på noe over 3.000 dollar.

Analytiker Craig Erlam skriver i et notat at «dette føles mye som forrige gang og vi vet alle hva som skjedde da», ifølge Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået peker skeptikere på at det er uklart hvordan satsingen fra blant annet Facebook skal komme til nytte for bitcoin og andre kryptovalutaer.

Publisert:

Her kan du lese mer om