Storebrand kjøper Skagen

Storebrand kjøper fondsforvalteren Skagen for 1,6 milliarder kroner. Det skjer dagen etter at forsikringsselskapet varslet kjøp av Silver-porteføljene.

KJØPER: Storebrand sluker Skagen. Her konsernsjef Odd Arild Grefstad.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Marius Lorentzen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Dette er et offensivt grep for økt vekst innen sparing og pensjon, som i økende grad blir til ett marked fremover, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad i en børsmelding onsdag.

Han viser også til at Storebrand er Norges største private kapitalforvalter, mens Skagen har en sterk posisjon i det norske sparemarkedet.

Storebrand skal betale de selgende aksjonærene 1,6 milliarder kroner ved gjennomføring av transaksjonen, fordelt på 75 prosent i nyutstedte aksjer i Storebrand ASA og 25 prosent i kontanter, skriver selskapet i meldingen.

Hovedeierne i Skagen, Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø selger dermed sine eierandeler.
– Prisen er fair og reflekterer verdiene vi som aktive eiere har bidratt til å skape for kundene sammen med de ansatte i Skagen, sier de tre Skagen-grunnleggerne i en pressemelding.

Aksjeandelen på 75 prosent av vederlaget skal utstedes gjennom en emisjon hvor Storebrand ASA utsteder noe over 17,9 millioner nye aksjer.

Nyheten om Skagen-kjøpet kommer bare en dag etter at Storebrand annonserte at de kjøper Silver-pensjonsporteføljene for 520 millioner kroner.

Dette vil føre til at Storebrands kapitalgrad (solvens) faller med om lag ett prosentpoeng. Nå skriver Storebrand at Skagen-kjøpet er ventet å gi et fall på ytterligere to prosentpoeng.

Les også

minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

Hold deg oppdatert på Storebrand. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste Storebrand-nytt!

Tyngre for Skagen

Etter kjøpet får Storebrand en andel på 17 prosent av markedet for privat fondssparing, opp fra 4 prosent. Skagen har om lag 140 000 andelseiere.

– Vi har allerede en god posisjon i det samlede spare- og pensjonsmarkedet og vil med dette bli den nest største aktøren i et marked med sterk vekst, sier Grefstad.

Skagen forvalter 17 verdipapirfond. Det suksessfulle forvaltningsselskapet har imidlertid fått det tyngre de siste årene.

I januar ble det kjent at Skagen Fondene kutter én av fem ansatte, blant annet på grunn av endrede kundemønstre, kundeflukten og fallet i antallet milliarder de har til forvaltning.

Fra utgangen av 2016 til oktober krympet forvaltningskapitalen fra 83 til 80 milliarder kroner.

Skagen fikk et resultat før skatt på 196 millioner kroner i 2016, ned fra 219 millioner året før. I samme periode falt netto inntekter fra 929 til 771 millioner kroner.

– Jeg gleder meg over denne transaksjonen, som representerer et nytt og spennende kapittel i historien om Skagen. Jeg ser frem til å jobbe sammen med Storebrand for å skape god avkastning og økte verdier for våre kunder, sier administrerende direktør Øyvind Schanke i Skagen.

Kan betale mer

Kjøpet er avhengig av godkjennelse fra Finanstilsynet og Finansdepartementet samt Konkurransetilsynene i Norge og Sverige.

Planen er at kjøpet blir gjennomført i løpet av året.

Kontantandelen av vederlaget finansieres ved nedsalg av omløpsobligasjoner i Storebrands likviditetsportefølje. Storebrand ASA har i tillegg en ubenyttet kredittfasilitet på 240 millioner euro, skriver selskapet.

I tillegg vil det kunne komme et tilleggsvederlag basert på utvikling i resultater og inntekter i Skagen, og deling av honorarer som utløses av at Skagen leverer meravkastning sammenlignet med sine relevante referanseindekser.

Les også

Kjøper Silver-pensjonene for en halv milliard

Les også

Nye profiler forlater Skagen: – Er ikke noen dramatikk i dette

Les også

Gir formuen til barna

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Storebrand
  2. Skagen

Flere artikler

  1. Blar opp 2,1 milliarder for Skagen og Silver-porteføljer

  2. Forventer å frigjøre 10 milliarder kroner

  3. Storebrand tjente nær en kvart milliard mindre

  4. Medvind fra aksjer for Storebrands forvaltning: Økte kapitalen med 61 milliarder

  5. Kjøper Silver-pensjonene for en halv milliard