Nordeas toppsjef trekkes nærmere skatteparadis

Flere russiske Nordea-sjefer har selskaper i skatteparadis. To av selskapene ble opprettet mens Nordeas nåværende toppsjef var styreleder for Nordea Russland, ifølge Aftenposten.

VIKLES INN: Medlemmer i ledelsen av Nordea Russland skal ha opprettet selskaper i skatteparadiser – samtidig som nåværende toppsjef i Nordea, Casper von Koskull, satt som styreleder.

Foto: Jessica Gow AFP
 • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

Nordeas finsksvenske toppsjef Casper von Koskull blir stadig mer knyttet til bankens aktiviteter i skatteparadiser, melder Aftenposten mandag formiddag.

For nå viser det seg at toppsjefen til Nordea selv satt som styreformann i Nordea Russland – samtidig som to medlemmer av ledelsen i den russiske virksomheten i det svenske bankkonsernet opprettet selskaper i skatteparadiser.

Det skriver danske Danmarks Radio (DR).

Bakgrunnen for avsløringene er såkalte Panama Papers – gigalekkasjen på 11,5 millioner dokumenter fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Nordea: Alt på det rene

Overfor DR sier Nordea at selskapene ikke blir benyttet til å skjule penger for russiske skattemyndigheter.

«Vår ledelse i Russland har bekreftet at alle opplysninger er innrapportert til russiske skattemyndigheter», skal Nordea ha skrevet i en epost til DR, ifølge Aftenposten.

Den svenske bankgiganten skriver videre at selskaper i skattepardiser er fullt ut lovlige for å «strukturere formuer», og at dette «er utbredt blant velstående russere, herunder ledere i vår bank i Russland.»

Banken skal samtidig ha opplyst om at alle selskaper i skatteparadiser opprettet ved hjelp av det omstridte advokatfirmaet Mossack Fonseca skal oppløses, og at den «ikke ønsker å bli koblet til selskaper som anses å operere i en gråsone».

Panama Papers ruller videre

Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn – blant annet måtte den islandske statsministeren takke av for seg etter avsløringene.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.

Hodepine for bankene

Dokumentlekkasjen fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca har indikert at Nordea har vært involvert i å opprette postkasseselskap i skatteparadiser slik at kunder kan plassere store pengebeløp i utenlandske bankkontoer for å unngå skatt.

Les også

2.000 milliarder forduftet etter Panama Papers

Tidlig i april sa imidlertid storbanken at de ikke lenger ønsker å bistå kunder med disse oppgavene, som følge av skatteskandalen.

– Vi anbefaler aldri at kundene setter opp et offshoreselskap, men har hjulpet til med administrative oppgaver i forbindelse med dette hvis kunder har bedt om det. Vi har nå besluttet å avslutte denne virksomheten, uttalte Snorre Storset, Nordea Bank Norge-sjef.

Det er ikke bare Nordea som har vært koblet inn i de storstilte avsløringene som bank med tilknytning til skatteparadiser.

Presset har også vært stort på DNB etter avsløringene om at Luxembourg-avdelingen til den delvis statseide storbanken har hjulpet nordmenn til skatteparadiset Seychellene.

Les også

Australias statsminister navngitt i Panama Papers

Les også

Omstridt fotballagent tungt inne i skatteparadiser

Les også

Skal bli vanskeligere å skjule penger i utlandet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Panama papers

Flere artikler

 1. Avis: Mossack Fonseca-ansatt arrestert

 2. Gjorde skatteparadis-endringer i 2009:
  Tidligere Nordea-topp sier det var intern motstand

 3. Razzia mot Mossack Fonsecas kontor i El Salvador

 4. Annonsørinnhold

 5. – Ingenting knytter banken til skatteparadiser

 6. Betalt innhold

  Milliardær brukte postboks-<br>selskap for å kjøpe yacht