- Det er lett å tjene på etterpåklokskap

I fjor var Frp skeptiske til utenlandske eiere av Cermaq og Ewos. Nå bekrefter næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg at partiet er klare til å legge selskapets skjebne i japanske hender.

KLARE: Næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i Frp bekrefter at partiet vil støtte Mælands avgjørelse uansett.

Frode Hansen
Publisert:,

Mandag morgen ble det bekreftet av Cermaq og Mitsubishi Corporation at det japanske industrikonsernet vil by 96 kroner aksjen for det norske oppdrettselskapet, noe som priser selskapet til 8,88 milliarder kroner.

Det betyr at Cermaq blir japansk dersom styret, og majoritetsaksjonær staten som eier 69 prosent, aksepterer budet fra Mitsubishi.

Da fôrselskapet Ewos ble solgt ut av Cermaq i fjor, var Mæland og Høyres regjeringspartner svært skeptisk til å selge deler av Cermaq til utlandet.

«Når det gjelder fôrproduksjon gjennom Ewos så er det viktig at man sørger for fortsatt norsk kontroll på dette selskapet, slik at en kan opprettholde både hovedkontorfunksjon samt forskning og utvikling i Norge», skrev partiet i sin anmodning til Næringskomiteen i fjor, ifølge Aftenposten.

Nå er imidlertid Frp svært positive til nye eiere av hele Cermaq, selv om de ikke er norske.

- Hva som ble sagt i fjor kan ikke jeg kommentere på, men slik vi ser det er ikke Cermaq strategisk viktig for norsk næringsliv. Derfor støtter vi nå statsråden fullstendig i hennes uttalelser i dag, sier næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i Frp til E24.

Les også

Cermaq varsler dårligere resultat etter milliardbud

Tror ikke på forskertap

- I fjor mente dere at salg av Ewos ville føre til mindre forskning og utvikling i Norge. Er dere ikke bekymret for ytterligere bortfall av dette ved salg av Cermaq?

- Forskning er svært viktig, men det er mange statlige institusjoner som jobber med dette, og forskermiljøene er såpass store at vi tror ikke dette vil endre seg ved salg, sier Korsberg.

Han legger til at partiet mener salg av Cermaq er et sted i riktig retning for målet om mindre statlig kontroll i norsk næringsliv. Korsberg peker også på at Ewos, som var det selskapet Frp ønsket å holde i Norge, allerede ble solgt i fjor høst.

- Vi har lenge ment at et så sterk statlig eierskap er uheldig for norsk næringsliv, og er derfor svært positive til det budet som har kommet i dag, sier Korsberg.

Han peker på at prisen og vilkårene i avtalen må bedømmes av Mæland og at hun har Frp i ryggen om hun mener dagens bud er godt nok.

Les også

Mæland sier ja til Cermaq-salg: Åpner for budkamp

Var kritiske til oppkjøp

- Regjeringen kan regne med støtte fra Frp til å selge statens aksjer i Cermaq, men vi er mer skeptisk til en oppkjøpsfullmakt, der staten kan bruke sin makt til å presse opp prisen på selskapet, sa tidligere næringspolitisk talsmann Harald T. Nesvik til Fædrelandsvennen i fjor på spørsmål om han støttet daværende næringsminister Trond Giske (Ap), i hans planer om å kjøpe seg opp i Cermaq.

Korsberg åpner nå for at Giskes avgjørelse kan ha vært riktig i fjor.

- Vi har nok kanskje tjent på dette ja, men etterpåklokskap er gull verdt i finansverden og det er ingenting som er så lett som å tjene på etterklokskap når det gjelder aksjehandel, sier han til E24.

- Men en må alltid forholde seg til det tilbudet en har på bordet foran seg. Så vi får se på tilbudet vi har fått i dag, fremfor å se tilbake på fjoråret, sier Korsberg.

Les også:

Cermaq varsler dårligere resultat etter milliardbudMitsubishi bekrefter bud på Cermaq- Mitsubishi Corp. legger inn bud på Cermaq

Her kan du lese mer om