Tallskandalen i Sverige

Hedgefond tatt på sengen av grove feil i svenske ledighetstall: – Frustrerende

En dramatisk forverring i svenske ledighetstall lå til grunn for noen av hedgefondets investeringer. Så var tallene feil.

FINTET UT: Sjeføkonom og forvalter Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management beskriver statistikken fra SCB som den viktigste informasjonen de har for å vurdere den økonomiske utviklingen i Sverige.

John Thomas Aarø
 • André Haugen
Publisert:

– Det er frustrerende når vi i etterkant får vite at det er så store feil, sier Bjørn Roger Wilhelmsen til E24.

Han er sjeføkonom og forvalter i hedgefondet Nordkinn Asset Management, som lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved å blant annet tolke den makroøkonomiske utviklingen. Særlig er fondet spesialisert på Sverige og Norge.

– Denne typen statistikk er jo den viktigste informasjonen vi har til å vurdere hvordan den økonomiske utviklingen er, og det påvirker våre beslutninger når vi skal gjøre investeringer i det svenske finansmarkedet, sier han.

Torsdag ble den svenske statistikkmyndigheten SCB tvunget til å korrigere arbeidsledighetstall for perioden juli 2018 til september i år, etter at de oppdaget feil i tallene. Statistikkbyrået mener at svikten har skjedd hos underleverandør Evry, som nå har satt i gang en ekstern revisjon og bedt SCB delta i denne.

Feilene gjorde at den svenske ledigheten fremsto langt høyere enn den egentlig var, og medførte at hedgefondet tok posisjoner som slo negativt ut.

Les også

Riksbanken raser etter SCB-skandalen: – En katastrofe

Før det svenske statistikkbyrået SCB publiserte arbeidskraftsundersøkelsen (Aku) for september, var bildet allerede preget av flere svakhetstegn for den globale økonomien. I tillegg hadde både den europeiske og amerikanske sentralbanken kuttet rentene.

Ventet uendret rente

Aku-tallene viste en bratt økning i arbeidsledigheten i Sverige, og summen av tegn på en svakere svensk økonomi bidro til at Nordkinn forventet uendret rente fra Riksbanken ved rentemøtet i desember.

Hedgefondet hadde posisjoner i rentemarkedet som reflekterte denne forventningen.

– Det påvirket helt klart vår portefølje negativt, selv om resultatet for oktober samlet sett ble godkjent, sier Wilhelmsen.

SCB oppdaget avvik i datagrunnlaget for statistikken og varslet om dette for en måned siden. Torsdag publiserte statistikkbyrået reviderte arbeidsledighetstall for perioden juli 2018 til september 2019.

Den største endringen var for september, der den ikke-sesongjusterte arbeidsledigheten ble korrigert ned med 1,1 prosentpoeng til 6 prosent.

– Ble litt fintet ut

– Vi vil alltid tolke alle data med forsiktighet, men dette var en mye grovere feil enn det vi er vant med, og da får det jo en mye større effekt. I dette tilfellet var feilen såpass stor at vi trodde de var mye mer riktig enn det de til slutt viste seg å være, sier Wilhelmsen, og legger til:

– Vi ble litt fintet ut.

Sjeføkonomen tror de ureviderte ledighetstallene ble tungen på vekstskålen som resulterte i at hedgefondet ventet uendret rente fra Riksbanken. Nå er det etter hans syn mye mer sannsynlig at Riksbanken øker renten tilbake til null i desember, slik de har varslet.

Les også

Avis: Evry-juks kan ha gitt feil i svenske nøkkeltall

– Noen tall er viktigere enn andre og får større effekt på vår vurdering, og dette er et av de tallene som fikk så stor effekt, sier Wilhelmsen.

– Vil dere feste like mye lit til svenske nøkkeltall fremover?

– Vi har ikke noe valg. Vi er nødt til å følge med på de makrodataene som kommer fremover og vi må legge til grunn at de har mindre grad av målefeil enn de hadde i dette tilfellet.

Les også

SSB tror ikke på svensk nøkkeltallsblemme i Norge: – Ville ha stoppet tallene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Tallskandalen i Sverige
 2. Riksbanken
 3. Arbeidskraftsundersøkelse (Aku)
 4. Nordkinn Asset Management
 5. Hedgefond
 6. Rente
 7. Sverige

Flere artikler

 1. Riksbanken raser etter SCB-skandalen: – En katastrofe

 2. Avis: Evry-juks kan ha gitt feil i svenske nøkkeltall

 3. SSB tror ikke på svensk nøkkeltallsblemme i Norge: – Ville ha stoppet tallene

 4. Største rentehopp i pengemarkedet på over fire år

 5. Storbanker tror ikke på at Riksbanken hever renten: – Tar feil om alt som har noe å si i Sverige