Dette skjer denne uken: Regionalt nettverk og inflasjonstall

– Resultatet av regionalt nettverk fra Norges Bank er de viktigste tallene denne uken, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets. 

TRAVEL UKE: Fed-sjefen Jerome Powell har en travel uke i vente, med både inflasjonstall og G20-møte.

Foto: Scott Olson AFP
  • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Denne uken er det duket for et møte mellom finansministrene i G20-landene på torsdag, inflasjonstall fra USA og Norge, og resultatet av rundspørringen regionalt nettverk.

Natt til mandag kom de kinesiske handelstallene for eksport og import, og viste et handelsoverskudd som var dobbelt så høyt som ventet.

Regionalt nettverk

– Dette er de viktigste tallene denne uken. Slik som det internasjonale bildet er nå med usikkerheten som har vist seg i finansmarkedet, er det spennende å se om det ligger an til noe omveltning i økonomien, og om bedriftene har blitt usikre på fremtiden, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB forteller om forventningene til regionalt nettverk-undersøkelsen.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Norges Bank legger frem resultatene av sin kvartalsvise rundspørring av det regionale nettverket på tirsdag. Den siste undersøkelsen i mars viste at produksjonsveksten holdt et årlig tempo på 2,9 prosent, som var omtrent det samme som i november.

– Dette er Norges Banks egne bedriftsundersøkelse, som kan gi oss det første bildet på hvordan bedriftene oppfatter situasjonen nå, og fremtidsutsiktene det neste halve året. Derfor er det så viktig å følge med på.

Videre påpeker hun at når Norges Bank skal ha rentemøte neste uke, og resultatet vil av rundspørringen påvirke sentralbankens renteplaner.

– De aller fleste, inkludert oss tror jo at de skal heve renten, men vi ser jo at flere av sentralbankene er i kutte-modus, hvor de skifter retorikken og er mye mer forsiktige med å heve renten.

Tallene fra regionalt nettverk er viktige for rentemøtet, for dersom de viser et svakere vekstbilde, så ville det ha redusert sannsynligheten for en videre renteoppgang.

– Vår forventning er at undersøkelsen kommer til å vise ganske små endringer i det bildet, noe som tilsier fortsatt god produksjonsvekst.

Inflasjonstall

Denne uken kommer inflasjonstall fra både Norge og USA.

Allerede tirsdag kommer tallene for mai måned. Inflasjonen har vært høyere enn ventet fra Norges Bank. I april var kjerneinflasjonen oppe i 2,6 prosent.

– Nå forventer vi at den skal komme litt ned, til 2,5 prosent. Til tross for en liten nedgang vil inntrykket fortsatt være at inflasjonen holder seg på oppsiden av Norges Banks forventninger, sier Haugland.

Fersk rapport for vindbransjen: Mener vindkraft vil dempe strømprisene

Denne ukens inflasjonstall fra USA er ikke Feds favorittinflasjonsindikator, PCE, men den vanlige konsumprisindeksen.

– Kjerneinflasjonen er forventet å ha vært stabil på 2,1 prosent i mai, som er litt over inflasjonsmålet. Om man får seg en negativ overraskelse vil dette føre til mer oppmerksomhet enn vanlig, fordi markedet som ivrer etter rentekutt vil få vann på møllen.

– Inflasjonsbildet er noe av det den amerikanske sentralbanken (Fed) vil reagere på. Konsensus er at kjerneinflasjonen skal ligge stabilt.

I tillegg til dette skal finansministrene i G20-landene møtes for å diskutere situasjonen i Italia etter budsjettunderskuddet.

Les også

«Cowboyen» lanserte to lån ved lunsjtider – da han gikk av scenen var begge fulltegnet

Les også

Avinor skal behandle store kostnadskutt

Les også

Inngår kjempefusjon - Oljefondet eier aksjer for 10,5 milliarder

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. Regionalt nettverk

Flere artikler

  1. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  2. Dette skjer denne uken

  3. Dette skjer denne uken: – Alt handler om olje og coronaviruset

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: Mer Trump-toll i vente?

  6. Dette skjer denne uken