Sats taper 190 millioner grunnet coronastenging

Norges største treningssenterkjede må ta coronatap.

STENGT: Sats meldte torsdag at treningssentrene stenger. Senere samme dag kom regjeringen med påbud om å stenge alle landets treningssentre i en periode på to uker.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Sats besluttet torsdag å midlertidig stenge alle treningssentre i Norden i to uker. Årsaken er et forsøk på å unngå spredning av coronaviruset.

Selskapet melder nå at tapte inntekter som følge av nedstengningen er anslått til 190 millioner kroner.

Hovedårsaken til at selskapet venter å tape penger er at medlemskapene blir satt på vent under stengingen. Tapet kan delvis også forklares med reduserte salg av medlemsskaper og det at folk kan avslutte medlemskapene sine.

Sats dropper det planlagte utbyttet på 250 millioner kroner for 2020. Styret vil komme tilbake og reevaluere kapasiteten for utbytte når situasjonen har stabilisert seg.

Må trekke av bankkreditten

Negativ effekt på justert brutto driftsresultat (ebidta) er anslått til 150 millioner kroner, gitt at stengingsperioden er på to uker.

Driftskostnadene er anslått å falle rundt 40 millioner kroner, som tilsvarer rundt 20 prosent av driftskostnadene i perioden. Kostnadskuttet er begrenset på kort sikt, grunnet bindingstid i kontraktene.

Selskapet varsler også at de må trekke mer av bankkreditten. Den er på maksimalt 2,5 milliarder kroner, hvorav 1,3 milliarder ble trukket i fjerde kvartal.

Anslagene tar med i beregningen tiltak fra regjeringen. Regjeringen varslet etter Sats-meldingen torsdag at hele landets treningssentre stenger for å hindre spredning.

Etterlyser grep

Sats etterlyser grep fra de gjenværende nordiske myndighetene for å dempe de negative finansielle effektene av denne utfordrende situasjonen. I Sverige og Finland holder konkurrentene fortsatt åpent.

Sats jobber på høygir med å finne måter å kutte kostnader under nedstengningen, heter det i meldingen. Gitt stenging i kun 14 dager venter selskapet å redusere en større andel av driftskostnadene, inkludert husleie.

Sats jobber med en rekke tiltak for å tillate medlemmene å komme tilbake i trening på sine sentre på en trygg måte så fort som mulig, spesielt i Sverige, Danmark og Finland der nedstengningen er frivillig og ikke pålagt fra myndighetene.

Kurssvingninger

Det vil bli holdt en ekstraordinær generalforsamling i selskapet den 18. mars grunnet pandemien.

Sats-aksjen er svakt opp 0,34 prosent fredag. Torsdag falt kursen hele 25,38 prosent torsdag, da Hovedindeksen var ned dramatiske 8,77 prosent.

Selskapet meldte at to av dets medlemmer testet positivt for coronaviruset.

– Vi har kommet til den vurderingen nå, at det ikke er ansvarlig overfor våre ansatte eller medlemmer å holde åpent, sa Sondre Gravir, toppsjef i Sats torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Aksjelive
  3. Sats

Flere artikler

  1. Sats corona-stenger alle treningssentre i to uker

  2. Får ikke grønt lys helt enda: Sats legger opp til å åpne «raskt etter 27. april»

  3. Treningssenterkjede permitterer 1.900 ansatte

  4. Sats gikk på corona-smell: Mistet 20.000 kunder i april alene

  5. Treningssenterkjede satser på å reddes av helsetjenester