Børsdagen

Svak oppgang på Oslo Børs avslutter turbulent uke

Laksekjempen Mowi falt tungt samtidig som eksportørene har problemer med å få fraktet laks ut av landet. Børsen avsluttet en turbulent uke med en liten oppgang.

  • Ine Brunborg
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs hoppet med mer enn fem prosent like etter børsåpning fredag.

Siden har indeksen vinglet over og under nullstreken, men endte til slutt med en oppgang på 0,22 prosent til 668,77 poeng.

Dermed endte Hovedindeksen med en nedgang på 0,93 prosent for uken sett under ett.

Før åpningstid overrasket Norges Bank med et nytt rentekutt på 0,75 prosentpoeng, og styringsrenten er nå på 0,25 prosent, sitt laveste nivå noensinne. Det et det andre krisekuttet fra sentralbanken på kort tid, som i dagens melding skriver at den ikke utelukker nye nedjusteringer.

Fallende laksepriser

Laksekjempen Mowi falt mer enn ti prosent på Oslo Børs fredag. Det skjer samtidig som lakseprisene er på vei nedover, ifølge eksportører IntraFish har snakket med.

– Det er enorme utfordringer med logistikken, særlig med fly. Det kommer kanselleringer hele tiden, sier en eksportør til IntraFish.

Gjennomgangstonen på IntraFishs ringerunde denne fredagen er at usikkerheten er stor.

– Alt handler om å sikre seg, og minimere risiko. Vi vil ikke risikere å få kanselleringer og sitte igjen med masse fisk vi ikke får solgt, eller at vi må dumpe prisen og selge med store tap, sier en annen eksportør.

Sjømatindeksen på Oslo Børs falt nær fem prosent gjennom dagen. I tillegg til Mowi falt Bakkafrost tungt. Det færøyske oppdrettsselskapet falt 6,45 prosent.

De øvrige oppdrettsselskapene falt mellom to og fem prosent i fredagens handel.

Les også

Lakseprisene faller: – Enorme utfordringer med logistikken

Norwegian falt etter krisepakke

Handelen i Norwegian-aksjen ble stanset ved børsåpning, og Oslo Børs varslet at de undersøker forholdene rundt prisingen av aksjen. Klokken 10.00 var aksjen tilbake i handel, og dundret umiddelbart opp 28 prosent. Siden snudde aksjen, og endte dagen ned 6,99 prosent.

Det skjer dagen etter at regjeringen og opposisjonen ble enige om en krisepakke til flyselskapene. Pakken omfatter seks milliarder i lånegarantier til flyselskaper, der Norwegian alene kan få tre milliarder.

Blant de mest omsatte selskapene på Børsen er Equinor, som steg 3,28 prosent. DNB endte samtidig uendret, og Yara endte opp 3,60 prosent. Nel steg samtidig 4,77 prosent.

Oljeprisen faller 2,6 prosent til 27,36 dollar fatet. På det europeiske kontinentet er det stort sett bred oppgang, mens de amerikanske børsene er forholdsvis flate.

Les også

Eksperter om rentekutt: – Det eneste rette er å kjøre maksimalt på

Internasjonale krisegrep

Det har vært en svingete uke for verdens børser, mens utbruddet av coronaviruset preger globale markeder og økonomier.

Hovedindeksen på Oslo Børs startet uken med en nedgang på mer enn fem prosent mandag, og har siden både klatret og falt tilbake de påfølgende dagene.

Samtidig har både Stortinget og regjeringen, i tillegg til Norges Bank, varslet og innført tiltak i møte med ringvirkningene av virusutbruddet.

En rekke myndigheter verden over har også tatt krisegrep. Både i form av rentekutt fra sentralbanker (deriblant i USA, Storbritannia, Kina, Australia, Canada og Island), og ved andre stimulitiltak.

Les også

Kronen svekkes på nytt etter Norges Banks krisekutt

Kraftige børshopp i Asia

På ukens siste dag er det en positiv utvikling i det asiatiske markedet, der flere av de største børsene har klatret i løpet av de tidlige morgentimene. Her har Hongkong-børsen steget mer enn fire prosent, mens Seoul-børsen har skutt opp mer enn syv prosent.

– Flere teknologigiganter, deriblant Netflix, Amazon, Facebook, Alphabet og Apple har alle forretningsmodeller som står seg godt selv når verden står stille, skriver Nordnets aksjeekspert Roger Berntsen i en kommentar.

– Det vil overraske meg stort om ikke en eller flere av disse globale gigantene vil stille opp med samfunnsøkonomiske «pakker» i en eller annen form, gitt den alvorlige situasjonen verden står ovenfor. Om så skulle skje vil dette «tvinge» alle andre selskaper til å bidra, hvis utøvelse av lederskap er viktigst, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs
  3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

  1. Oslo Børs klatret under global børsopptur

  2. Kraftig oppgang på Oslo Børs etter ny krisepakke

  3. Oslo Børs halverte fallet – Hovedindeksen falt 5,3 prosent

  4. Oslo Børs endte uken i minus etter kraftig fall fredag

  5. Oljeprisfall bidro til ny blytung dag på Oslo Børs