Atlantic Sapphire stupte med mer enn 45 prosent

Oppdrettsselskapet falt kraftig etter oppdatering om fiskedødelighet og tidligere slakting enn planlagt. Mandag stenger Oslo Børs med oppgang.

Pilene peker oppover på Oslo Børs mandag.
Publisert:

Oslo Børs begynte dagen forsiktig ned, men stemningen snudde til oppgang etter kort tid.

Når børsen stengte mandag var hovedindeksen opp 1,10 prosent.

Oljeprisen har ligget omtrent på de samme nivåene som før helgen i morgentimene mandag. Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 93,35 dollar fatet i skrivende stund. Dette er en oppgang på 0,68 prosent siden midnatt.

Les på E24+

Forvalter holder seg unna Euronext Growth-aksjer: – De har ødelagt mye for seg selv

Slik går det med et knippe av de mest omsatte aksjene:

  • Equinor er opp 0,04 prosent
  • Aker BP er opp 0,83 prosent
  • Frontline er opp 3,30 prosent
  • PGS er opp 2,15 prosent

Eller blant de mest omsatte aksjene faller DNB-aksjen 0,96 prosent, til en kurs på 176,6 kroner per aksje. Meglerhuset Carnegie har nedjustert kursmålet for DNB-aksjen til 170 kroner fra 220 kroner, og har samtidig nedgradert sin anbefaling til hold, fra tidligere kjøp.

Atlantic Sapphire stuper

Oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire justert ned inntektsforventningene, ifølge en oppdatering mandag morgen. Det skjer på grunn av høyere fiskedødelighet enn vanlig i noen systemer, som igjen har ført til tidligere slakting og lavere slaktevekt i snitt i disse systemene.

Selskapet skriver videre at de fortsetter å undersøke årsaken bak den unormalt høye dødeligheten.

Aksjen stuper 40 prosent ved 10.15-tiden til en kurs på 7,735 kroner per aksje.

Når børsen stengte var aksjen ned mer enn 45 prosent.

Les på E24+

Resultatsesongen kan bli nervepirrende

Analytiker Axel Jacobsen i Arctic Securities dekker Atlantic Sapphire-aksjen. Han sier dagens oppdatering fra selskapet slår ganske negativt ut på kort sikt.

– Den bufferen av kontanter selskapet selv sa det skulle ha etter emisjonen blir “wipet” ut (utradert, journ.anm.) basert på denne hendelsen, sier Jacobsen til E24.

Atlantic Sapphire hentet i sommer 1,2 milliarder kroner i en emisjon, der kjente navn som Petter Stordalen og Runar Vatne var med å spytte inn penger. Arctic Securities var med på å tilrettelegge for denne kapitalinnhentingen.

– Det vil også være økt usikkerhet om de faktisk kommer til å klare ambisjonene for volum i 2023. Det trenger de for å få tilgang på de nye gjeldspakkene fra DNB, sier Arctic-analytikeren.

Selskapet sier dets utsikter ikke blir berørt som følge av dagens oppdatering, men risikoen på “casen” har ifølge Jacobsen økt.

Mowi med resultatvarsel

Oppdrettsgiganten Mowi kom også mandag morgen med en oppdatering om hva de venter for tredje kvartal, før fullstendige resultater legges frem 9. november.

Lakseselskapet venter at det operasjonelle driftsresultatetoperasjonelle driftsresultatetresultat før justering av biomasse, det vil si verdien på fisken i sjøen øker til 240 millioner euro (tilsvarende 2,49 milliarder norske kroner) i kvartalet. Totalt anslår Mowi en slakt på 134.000 tonn i tredje kvartalet.

Det operasjonelle driftsresultatet er høyere enn analytikerne hadde ventet på forhånd, og opp fra 131 millioner euro på samme tid i fjor.

Mowi-aksjen er opp 3,07 prosent i skrivende stund.

Nel opp etter elektrolyserørordre

Hydrogenselskapet Nel stiger 7,13 prosent som en av de mest omsatte aksjene ved 10.15-tiden.

I helgen ble det klart at Nel har inngått en kontrakt med det australske selskapet Woodside Energy om salg av elektrolyserører til bruk et hydrogenprosjekt i Oklahoma, USA. Kontrakten har en totalverdi på om lag 600 millioner kroner.

Les også

Dette skjer til uken: Viktige indikatorer både i Norge og utlandet

Kryptoselskapet DLTx om også med nyheter i helgen som sender aksjen opp.

Det Nasdaq-noterte Blockchain-selskapet Blockchain Moon Acquisition Corp (BMAQ) kjøper alt av DLTxs kryptorelaterte eiendeler, som såkalt web 3-infrastruktur. Transaksjonen verdsetter eiendelene til 106,6 millioner dollar, ifølge meldingen.

Transaksjonen skal gjøre opp i BMAQ – aksjer, og en betydelig andel av disse vil bli overført til DLTx-aksjonærene.

DLTx-aksjen er opp rundt 107 prosent til en kurs på 5,93 kroner.

DLTx vil etter at transaksjonen er gjennomført fortsette som notert selskap under et nytt navn, og fokusere på investering i teknologi.

Nedgang på Asia-børsene

I Asia begynte denne uken stort sett med nedgang i aksjemarkedene, der børsene i Tokyo og Hongkong ledet an fallet.

I USA sluttet forrige uke med kraftig fall på Wall Street, etter hint om høyere forventninger til inflasjonen i forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan. I førhandelen på Wall Street peker pilene opp mandag morgen.

Forrige uke var Børsen stort sett preget av nedgang, og hovedindeksen falt 0,75 prosent fredag.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Mowi anslo at det ble slaktet 134 tonn i tredje kvartal. Det riktige er at Mowi anslår å ha slaktet 134.000 tonn. Dette ble rettet 17. oktober klokken 13.54.

Publisert:
Gå til e24.no