Oppgang på Wall Street før inflasjonsfasit

Wall Street fortsatte mandag den positive trenden fra forrige uke, i påvente av amerikanske inflasjonstall før markedet åpner igjen tirsdag.

Publisert:

De tre toneangivende indeksene på Wall Street steg fra start mandag, og vaket rundt en oppgang på én prosent mye av handelsdagen.

Slik så det ut ved stengetid:

  • S&P 500 endte opp 1,07 prosent
  • Nasdaq steg 1,27 prosent
  • Dow Jones endte opp 0,72 prosent

Dermed fortsetter den positive stemningen i de amerikanske aksjemarkedene. Forrige uke endte i pluss for Wall Street, som da brøt en tapsrekke på tre uker.

– Kombinasjonen av den noe overraskende suksessen i Ukraina, og muligheten for veldig fordelaktige inflasjonstall som kanskje til og med viser en nedgang fra forrige måned, kan sette oss i en situasjon hvor vi får et fortsatt rally, sier Phillip Toews, toppsjef i Toews Asset Management, ifølge CNBC.

Les på E24+

Finanslegende hylles: – En av verdens viktigste investorer

Venter lavere prisvekst

Tirsdag kommer den amerikanske inflasjonsfasiten for august, som følges tett av markedene.

Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, og Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, trekker begge frem det nøkkeltallet som det viktigste internasjonalt i uken som kommer.

– Det største håpet for aksjemarkedet er at inflasjonen avtar. Det gir både bedre kjøpekraft for forbrukerne og bidrar til å dempe rentebekymringene, sier Bruce.

På forhånd venter økonomene at prisveksten i USA skal fortsette ned til 8 prosent i august målt mot samme tid i fjor, ifølge tall hentet inn av Bloomberg. Det etter at inflasjonen dempet seg overraskende mye til 8,5 prosent i juli.

– Jeg kan ikke se noe scenario hvor markedet ikke bestemmer seg for at konsumprisindeksen er på vei i riktig retning og at oktober vil være lavere enn september, og så videre, skriver Peter Tchir, sjef for makrostrategi hos Academy Securities, i et notat, ifølge Bloomberg.

Han peker også på at dette bør gjøre at den positive trenden fra forrige uke kan fortsette.

Les også

Dette skjer denne uken: – Skal ikke utelukke resesjonssignaler

Yuri Seliger, kredittstrateg hos Bank of America, skriver ifølge Bloomberg at de dårlig nyhetene er at inflasjon på 8 prosent vil holde Fed haukete, uttrykket som beskriver at sentralbanken er frempå og mer aggressive i rentesettingen.

– De gode nyhetene er at inflasjonen i USA topper ut nå, ifølge våre økonomer, og at trenden vil endres til en klart nedadgående kurve i fjerde kvartal og inn i 2023, skriver Seliger i et notat.

Feds september-møte neste uke

De amerikanske markedene har vært volatile de siste ukene, i påvente av Feds september-møte, skriver CNBC.

Om halvannen uke skal sentralbanken igjen sette renten i USA.

Da er det ventet at sentralbanken vil heve renten med 0,75 prosentpoeng. Markedet har priset inn en ny trippel renteheving med 90 prosent sannsynlighet. Det vil i så fall være den tredje triple rentehevingen på rad.

Forhåndsbestilling sendte Apple opp

Apple hadde en bra børsdag mandag. Aksjen endte til slutt dagen opp 3,85 prosent.

Det skjer etter at flere analytikere peker på sterke tall for forslaget på nye iPhone-modeller, skriver Bloomberg.

iPhone 14 Pro Max skal være den bestselgende modellen, og gjør det bedre enn hva den tidligere versjonen 13 Pro Max klarte i et tilsvarende tidsrom.

Den nye generasjonen iPhone ble lansert onsdag forrige uke.

Les på E24+

Jakten på Elon Musk

Eller blant teknologi-giganten fortsetter striden mellom Twitter og Elon Musk å utvikle seg.

Mandag sa Twitter at deres betalinger til Twitter-varsleren Peiter “Mudge” Zatko ikke bryter med noen av forpliktelsene i henhold til Elon Musk sitt oppkjøp av selskapet. Det skriver CNBC.

Uttalelsen kommer etter at Elon Musk sendte sitt tredje brev til Twitter på fredag, hans seneste forsøk på å komme seg ut av oppkjøpsavtalen på 44 milliarder dollar.

I brevet hevdet Elon Musks juridiske team at en utbetaling på 7,75 millioner dollar til Peiter «Mudge» Zatko var et brudd på overtalelsesavtalen.

Twitter-aksjen endte dagen ned 1,67 prosent.

Oppgang på verdensbørsene

Det har stort sett vært positiv stemningen på børsene i verden mandag.

I Europa endte Frankfurt-børsen opp 2,4 prosent, mens Paris-børsen og London-børsen begge steg mer enn 1,5 prosent. Oslo Børs endte også dagen klart opp etter en sterk sluttspurt.

I Asia var det også oppgang på de viktigste børsene tidligere på dagen. Reiserelaterte selskaper i Japan steg mandag etter medieoppslag om at landet vil fjerne flere coronarestriksjoner for utenlandske turister.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om