Tek ledet an markant nedgang på Wall Street

Rentefrykt fortsetter å prege de amerikanske aksjemarkedene. Flere storbanker trakk ned, mens teknologiaksjer ledet an i fallet.

Publisert:

Stemningen på Wall Street forverret seg utover kvelden tirsdag, etter at handelsdagen først startet forsiktig.

Dermed fortsatte den negative trenden på Wall Street fra mandag videre inn i uken. Alle de tre toneangivende indeksen endte dagen klart ned.

Slik så det ut ved stengetid:

  • S&P 500 falt 1,45 prosent
  • Nasdaq falt 2 prosent
  • Dow Jones falt 1,03 prosent

Dette er fjerde dag på rad med nedgang for den brede S&P 500-indeksen. For teknologiindeksen Nasdaq er det tredje dag på rad med fall.

Les på E24+

Dette er kampen om Dof

Teknologiaksjer ledet an nedgangen. Blant de amerikanske tekgigantene hadde Facebook-eier Meta den tyngste dagen på børs, med et fall på 6,79 prosent.

Amazon-aksjen falt 3,03 prosent, mens både Apple, Alphabet og Microsoft endte ned mer enn to prosent på børs.

Jobbkutt hos storbank

Ellers var flere bank- og finansaksjer med på å trekke markedet ned.

Morgan Stanley skal kutte rundt 1600 jobber, som tilsvarer rundt to prosent av de ansatte. Det opplyser kilder til både Bloomberg og CNBC. Aksjen falt 2,56 prosent.

Goldman Sachs-sjef David Solomon sier på sin side at banken kan bli nødt til å kutte flere jobber og være forsiktig med de økonomiske ressursene i møte med voksende usikkerhet. Goldman Sachs-aksjen falt 2,37 prosent.

– Du må anta at vi har ujevne (bumpy) tider foran oss, sier Solomon til Bloomberg.

Bank of Americas toppsjef, Brian Moynihan, opplyser til Bloomberg at de har redusert antallet nyansettelser. Aksjen falt 4,26 prosent.

Venter volatil desember

Mandag begynte uken med markant nedgang på Wall Street, blant annet på grunn av frykt for at rentehevingene til USAs sentralbank vil vare lengre enn antatt.

Ferske PMI-tall mandag pekte mot at aktiviteten i tjenestesektoren i USA var sterkere enn ventet i november.

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), har nå satt renten kraftig opp flere ganger på rad. I neste uke er det nytt rentemøte. Forventningen i markedet er at tempoet i økningene tas ned til en renteheving på 0,50 prosentpoeng.

– Sentralbanker vil sannsynligvis fortsette å ha en stor innvirkning på aksjer i desember, sier Kristina Hooper, sjefstrateg for globale markeder hos Invesco, til Bloomberg.

Hopper trekker også frem at nedjustering av inntjeningsforventninger kan tynge aksjer, og hun venter betydelig volatilitet i desember.

Oljeprisen under 80 dollar

Oljeprisen falt gjennom ettermiddagen og kvelden mandag, etter å ha ligget over 88 dollar like før børsene i USA åpnet i går. Nedgangen har fortsatt tirsdag.

Like før stengetid på Wall Street omsettes nordsjøolje (brent spot) for 79,5 dollar fatet. Det er ned 3,4 dollar siden midnatt, eller et fall på rundt 4 prosent.

Partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities forteller at oljeprisen er nokså volatil nå.

– Hver gang det er nyheter beveger markedet seg mer aggressivt på grunn av dette, sa hun til E24 tidligere tirsdag.

Les også

Resesjonsfrykt presser oljeprisen: – Sentimentet er «shaky»

I Europa var de viktigste børsene preget av moderat nedgang tirsdag ettermiddag. Stemningen surnet noe etter åpning i USA.

I Asia var det ikke de store utslagene på de viktigste børsene tidligere på dagen, og et blandet bilde totalt sett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om