Tek-opptur på Wall Street – Nasdaq endte markant opp

Brikkeprodusenten Nvidia skjøt opp på det som ble en god dag for tek-selskaper i de amerikanske markedene.

Publisert:

Saken oppdateres ...

Slik ser det ut ved stengetid klokken 22:

  • S & P er opp 0,88 prosent
  • Dow Jones faller 0,11 prosent
  • Nasdaq Composite er opp 1,71 prosent

Samtidig handles et fat nordsjøolje (brent spot) for 76,1 dollar. Det er en nedgang på 2,69 prosent siden midnatt og i underkant av to dollar mindre enn da Wall Street stengte onsdag.

Nvidia skjøt opp

Det lå an til tek-oppgang på Wall Street allerede før åpning, blant annet på grunn av databrikkeselskapet Nvidias oppgang.

Brikkeprodusenten skjøt opp over 26 prosent i førhandelen på Wall Street. Ved stengetid er aksjen opp 24,37 prosent.

Med den kraftige økningen på børs nærmer selskapet seg en markedsverdi på 1000 milliarder dollar, og kan derfor snart være en del av den samme eksklusive klubben som Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon, skriver CNBC.

Det skjer etter at selskapet rapporterte om bedre inntjening enn ventet etter børsstenging onsdag. Nvidia spådde salg i andre kvartal som var 50 % høyere enn Wall Streets anslag, på grunn av fortsatt etterspørsel etter brikkene for kunstig intelligens-applikasjoner.

Også de viktige halvleder-selskapene ASML og TSMC opplevde kursøkning etter at Nvidias inntjening ble kjent.

Ved børsstenging er ASML-aksjen opp 4,97 prosent, mens TSMC har steget 3,43 prosent.

Nvidia lager ikke selv den type halvledere som ASML og TSMC produserer, og er derfor avhengig av disse selskapene for avansert utstyr til sin brikkeproduksjon, ifølge CNBC.

Risikerer nedgradering

I går endte samtlige av de toneangivende indeksene ned for andre dag på rad. Samtidig fortsatte forhandlingene om gjeldstaket i USA mellom demokrater og republikanere.

Leder for Representantenes hus Kevin McCarthy sa at han ikke gir opp, men at han står fast på at det viktig at den amerikanske staten bruker mindre penger neste år.

I dag ble det kjent at kredittvurderingsselskapet Fitch har satt USAs nåværende AAA-vurdering under overvåkning, og sier den kan bli nedgradert om ikke det blir enighet.

Torsdag fortsetter forhandlingene om å heve gjeldstaket på 31.400 milliarder dollar.

Begge sider har sagt de tror det er mulig å finne en løsning innen 1. juni, som er den første datoen da USA potensielt kan være ute av stand til å betale regningene sine.

Vinglete verdensmarkeder

På børsene i Europa var det flatt torsdag ettermiddag, etter at børsene falt tidligere på dagen. Oslo Børs åpnet flatt, men avsluttet ned etter en periode med moderat oppgang på ettermiddagen.

Bildet var mer blandet i Asia i morgentimene. Hongkong-børsen falt markant for tredje dag på rad.

Publisert: