Lifecare-aksjonær: – Vi har jobbet aktivt for å styrke styret

En toppadvokat og en merittert diabetesforsker er på vei inn i Lifecares styre. Storeier Nordea har vært pådriver for prosessen.

PÅDRIVER: – Vi har jobbet aktivt en periode for å styrke styret i Lifecare, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Kapitalforvaltning.

Eivind Senneset
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Vi har jobbet aktivt en periode for å styrke styret i Lifecare, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Kapitalforvaltning.

Fondet Nordea Avkastning er tredje største eier i det Merkur-noterte biotekselskapet Lifecare, med ni prosent av aksjene.

Som E24 meldte i helgen, er selskapet ufrivillig viklet inn i en av Europas største finansskandaler gjennom tidende.

Lifecares forretningspartner i nysatsingen Digital Diagnostics (Digid), Aleksander Vucak, er pågrepet av tysk politi, siktet for underslag og koblet til en nøkkelperson bak milliardsvindelen Wirecard.

Det daværende styret i Lifecare forhandlet med Vucak uten å informere sin egen adm. direktør, og har fått skarp kritikk av en aksjonær for informasjonsflyt og egne aksjesalg knyttet til utviklingen i Digid.

Fredag i neste uke avholdes ekstraordinær generalforsamling i Lifecare i Bergen. På dagsorden står blant annet valg av to nye styremedlemmer, som vil utvide dagens styre fra tre til fire representanter.

– Vi er positive til det nye styreforslaget. Vi har en representant i valgkomitéen gjennom Marita Haugen, sjef i Nordea Investment Management, sier Næss.

Les også

Drama i Merkur-selskap: Lifecare-partner kobles til gigantskandale

Les også

Lifecare-sjefen visste ingenting om skandalepartner

Får inn advokat og toppforsker

Lifecare har utviklet en innovativ sensorteknologi, «Sencell», for måling av blodglukose i diabetesbehandling.

Valgkomiteen har innstilt Schjødt-advokat Morten Foros Krohnstad som styrets nestleder, samt professor Dr. Lutz Heinemann som nytt styremedlem.

Krohnstad har vært partner ved Schjødts Bergen-kontor siden 2000, og har spesialisert seg innen forretningsjus og fusjoner og oppkjøp (M&A).

NYTT STYREMEDLEM: Schjødt-partner Morten Foros Krohnstad.

Schjødt

Heinemann er en internasjonal kapasitet innen diabetes, og er blant annet medlem av det europeiske forbundet for diabetesforskning (EASD) og American Diabetes Association (ADA).

Han har vært redaktør for The Journal of Diabetes Science and Technology siden 2013, og har ifølge egen CV stått for 192 vitenskapelige publiseringer gjennom karrieren.

«Ved valg av kandidater har komitéen søkt å finne personer som representerer ulik kompetanse for å ytterligere styrke styret i Lifecare AS, herunder teknologisk/ medisinsk kompetanse innen fagfeltet diabetes, juridisk-/ administrativ kompetanse samt internasjonal kompetanse», heter det i valgkomiteens innstilling.

NYTT STYREMEDLEM: Professor Dr. Lutz Heinemann.

Diabetestechnology

Sammenligner med Pfizer

Styret som forhandlet med Vucak om Digid-samarbeidet besto av styreleder Christian Saure, Joacim Holter og Christian Hysing-Dahl.

Kun sistnevnte vil være med i det nye foreslåtte styret, sammen med nevnte Krohnstad og Heinemann samt Trine Teigland, representant for storeier Teigland Eiendom, som ble innvalgt i sommer.

Joacim Holter vil tre ut av styret i forbindelse med generalforsamlingen, siden han ble utnevnt som ny toppsjef i Lifecare i september.

Saure trakk seg som styreleder i juni. Umiddelbart i forkant av dette hadde han solgt 44 prosent av sin daværende aksjebeholdning i Lifecare etter å ha sendt ut to børsmeldinger om positiv utvikling for Digids nye koronatest, som sendte kursen opp over 100 prosent.

Les også

Lifecare-aksjonær langer ut mot styret

Mesteparten av innholdet i de nevnte meldingene har fortsatt ikke materialisert seg. Næss ser imidlertid ikke noe problematisk med Saures innsidesalg.

Han sammenligner med Pfizers konsernsjef Albert Bourla, som denne uken solgte 62 prosent av aksjene sine på samme dag som legemiddelgiganten annonserte sitt vaksinegjennombrudd for Covid-19. Bourla innkasserte 5,6 millioner dollar.

– Pfizer-studien er ikke ferdig engang. Som aksjonærer må vi forholde oss til slike innsidesalg ved å tenke oss godt om, og vurdere hva som er bakgrunnen for at de selger, sier Næss.

– Vi har sett også andre steder på Oslo Børs dette året at ledelsen selger store aksjeposter etter en periode med kraftig kursoppgang. For eksempel i Quantafuel, sier Næss.

Han bekrefter samtidig at Nordea var blant aksjonærene som protesterte på en opsjonspakke til styret i Lifecare foreslått av daværende styreleder Saure i slutten av 2018.

– Vi er ikke prinsipielt mot opsjoner til styret og ledende ansatte, og i små selskaper med lite kapital kan det være helt nødvendig. Men i dette tilfellet innebar det foreslåtte opsjonsprogrammet en for stor utvanning av eksisterende aksjonærer, sier Næss.

Les på E24+

Slik skal børsraketten revolusjonere diabetesbehandling

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lifecare
 2. Aksjer
 3. Wirecard
 4. Nordea Investment Management
 5. Schjødt
 6. Merkur Market

Flere artikler

 1. Lifecare-sjefen visste ingenting om skandalepartner

 2. Drama i Merkur-selskap: Lifecare-partner kobles til gigantskandale

 3. Lifecare-aksjonær langer ut mot styret

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Storinvestorer på Merkur Markets solgte aksjer like etter børsnotering

 6. Ocean Sun-aksjen til værs: Sjefen tjener stort på papiret