«Månedens viktigste tall» skuffer stort: 266.000 nye jobber i USA i april

På forhånd var det ventet 1 million nye jobber, ifølge Bloomberg.

California-guvernør Gavin Newsom på besøk i en butikk i Los Angeles i slutten av april. Månedsutviklingen i antall nye jobber skuffet stort.
  • Eivind Bøe
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Det ble skapt 266.000 nye jobber utenfor landbruket i USA forrige måned, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet offentliggjort fredag ettermiddag.

Tallene for mars har blitt revidert ned til 770.000 nye jobber, fra tidligere 916.000.

I denne runden var det ventet en økning til 1 million nye jobber, ifølge Bloomberg, men tallene landet altså betydelig på undersiden av estimatet.

– En stor skuffelse

Arbeidsledighetsraten var 6,1 prosent i april.

– Det var ventet nedgang i arbeidsledigheten og det økte litt, så det var en stor skuffelse, sier sjeføkonom Knut A. Magnussen i Swedbank til E24.

Han forklarer at det var en betydelig bedring innenfor servicenæringen som inkluderer hoteller og underholdning, hvor det ble skapt 330.000 nye arbeidsplasser.

– Det er en oppgang innenfor servicenæringen, men vi hadde ventet en sterkere vekst på grunn av gjenåpning, sier Magnussen, og legger til:

– Det kan ta lengre tid enn ventet før arbeidsmarkedet henter seg inn igjen. Samtidig går dette litt i rykk og napp.

Han tror likevel arbeidsmarkedet vil bedre seg fremover tross den svake utviklingen. Magnussen tror også at Federal Reserve må se betydelige bedringer før de signaliserer at de ønsker å trappe ned sine verdipapirkjøp.

Sprikende reaksjon på Wall Street

Førhandelen på Wall Street reagerer med markedsutslag på tallene. Dow-futures faller og er nå i minus, mens Nasdaq-futures hopper samtidig som statsrenter faller, skriver CNBC. Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid ligger nå på 1,51 prosent, viser tall fra Infront.

Generelt kan teknologitunge Nasdaq få en opptur når statsrenter faller, ettersom indeksen består av en stor andel vekstaksjer, altså aksjer som prises høyt i forhold til inntjening fordi aksjonærene forventer fremtidig vekst. En lavere rente gjør at alternative investeringer blir mindre verdt i forhold til disse aksjene.

Dollaren får også en reaksjon og svekkes noe.

Les på E24+

Vil flytte arbeidsplasser ut av landet: - Ekstremt kynisk

Les på E24+

Rykende uenige om tall i lærernes lønnsoppgjør. Her står striden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nonfarm payrolls
  2. USA
  3. Arbeidsledighet

Flere artikler

  1. «Månedens viktigste tall» slår kraftig tilbake: – Gode nyheter

  2. Overraskende sterk jobbvekst i USA

  3. «Månedens viktigste tall» skuffer igjen: – En lang vei å gå

  4. Wall Street steg etter jobbtall: Grønn fredag for Tesla og tek-aksjer

  5. Høyeste jobbvekst i USA siden august