Investorlegender ser «episk boble»: – Vi har alle karakteristikkene i Norge også

De kjente amerikanske investorene Charlie Munger og Jeremy Grantham tror aksjemarkedet er i en boble, som kan sprekke allerede sent denne våren. Norske eksperter ser lignende tegn i Norge, men er usikre på boble-teorien.

Jeremy Grantham mener ekstrem verdsetting, eksplosiv prisøkning, mange børsnoteringer og spekulasjon fra investorer i aksjer som Tesla og Hertz, er tegn på at det er en boble i aksjemarkedene.
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert: Publisert:

– Det lange, lange bullmarkedet siden 2009 har omsider modnet og blitt en episk boble, skrev den amerikanske investoren Jeremy Grantham i et innlegg i starten av året.

Han gjentok dette i påfølgende intervjuer med Bloomberg og Financial Times i månedene som fulgte.

Grantham er grunnlegger av det Boston-baserte selskapet GMO, som forvalter i overkant av 500 milliarder kroner. Han startet også en av de første indeksfondene på 70-tallet.

Han trekker frem fire egenskaper som han mener kjennetegner en boble i aksjemarkedet: Ekstrem verdsetting, eksplosiv prisøkning, mange børsnoteringer og utbredt spekulasjon fra investorer.

– Jeg tror dette vil gå inn i historiebøkene som en av de store boblene i finanshistorien, på samme nivå som South Sea-boblen, 1929 og 2000.

Grantham mener boblen ikke vil vare lenger enn til sent på våren eller tidlig på sommeren i år, før den vil sprekke.

Les på E24+

– Dette skjer i alle bobler

Flere spår også en aksjenedtur i nær fremtid. Et ukjent antall investorer veddet torsdag på at det relativt rolige aksjemarkedet vil gå over til en mye høyere volatilitet de neste tre månedene.

Investorene veddet 40 millioner dollar, 340 millioner kroner, på at VIX-indeksen kom til å øke mot 40 poeng innen midten av juli. VIX-indeksen blir ofte omtalt som «fryktindeksen», og måler volatiliteten i aksjemarkedet.

Under nedturen i mars 2020 nådde denne indikatoren 82 poeng.

Spår boble-sprekk

Investorlegenden Charlie Munger ser også farer i aksjemarkedet. Den 97 år gamle investoren er nok best kjent som Warren Buffetts nærmeste samarbeidspartner gjennom de siste 60 årene.

I en spørsmålsseanse i februar fikk Munger spørsmål om han var enig i at oppførselen i markedet minnet om dotcom-boblen - og var nødt til å ende dårlig.

– Ja, jeg tror det kommer til å ende dårlig, men jeg vet ikke når.

Charlie Munger er blitt 97 år gammel, etter et langt liv der han har investert mye sammen med Warren Buffet. Han tror aksjemarkedet har likhetstrekk med dotcom-boblen, og vil ta slutt.

Spekulasjon, børsnoteringer som går til himmels på dag én og de kontroversielle «SPAC»-noteringene, blir trukket frem som bobleindikatorer.

En SPAC er et børsnotert skallselskap opprettet utelukkende for å hente inn penger for senere å kjøpe opp andre selskaper.

– Jeg tror denne typen spekulasjon i bedrifter som ikke er funnet eller valgt ennå er nok et tegn på en irriterende boble, sier Munger.

Les på E24+

SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

Norsk strateg ser likhetstrekk

Grantham og Munger omtaler hovedsaklig det amerikanske markedet, men flere av karakteristikkene går igjen også i det norske aksjemarkedet.

Prisingen i Norge er høy, det har vært en enorm børsnoteringsaktivitet og også nordmenn har kastet seg over amerikanske investeringsfenomen som Tesla og Gamestop.

– Prisingen er på et nivå man egentlig tidligere kun har sett i bobler. Det er mange måter å måle priser eller verdsetting på, men det er rimelig å si at på flere metoder kommer du nå på et nivå der du bare har vært i bobleterritorier før, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB.

Paul Harper er enig i at mange indikatorer peker i retning av en boble akkurat nå.

Han sier at det som er vanskelig er å spå når en boble sprekker, og at selv i ettertid er det vanskelig å se hva som fikk stemningen til å endre.

– Har dere tatt noen grep for å klargjøre dere for en eventuell nedgang?

– Vi har ikke prøvd å time noen topp på akkurat det. Vi har en nøytral anbefaling blant annet på grunn av høy prising og at sentimentet er i den høye enden historisk sett. Så vi synes man bør være litt mer forsiktig enn man ellers hadde vært på et tilsvarende tidspunkt i syklusen.

– Bare deler av markedet høyt priset

– Jeg husker IT-krasjet (dotcom-boblen journ.anm.). Da hadde noen snakket om at markedet var for dyrt siden midten av 90-tallet. Og mange av de som hadde vært negative forsvant ut av markedet, for de hadde tatt feil i så mange år. Markedet kan være irrasjonelt i korte, men også til dels lange perioder, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, til E24.

Han forvalter fondet «Stabile Aksjer Global Etisk», som blant annet forsøker å oppnå høy avkastning med lavere svingninger enn det globale aksjemarkedet.

Han sier at han jevnlig følger den kvartalsvise inntjeningen på S&P 500, og at man i dag ikke er dramatisk høyere enn trenden.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, er enig i at mange selskaper er høyt priset, men mener at det fremdeles finnes gode kjøp.

– I år har inntjeningsestimatene vært uvanlig sterke. De siste månedene har de kommet opp nesten hver uke, og de stiger fra høye nivåer.

– Hvordan leser du det?

– For 4–5 måneder siden ville jeg sagt at inntjeningsforventingene for 2021 var urealistisk høye. Men nå har de steget enda mer og kommet opp globalt. Nå snakker man om en inntjeningsvekst på 31 prosent.

Men han mener ikke at hele aksjemarkedet er høyt priset

– Noen av verdens største legemiddelselskaper, som Pfizer og Merck, er priset til bare ti ganger inntjening. Det er lavt historisk og lavt i markedet. Det er noen deler av markedet som er lavt priset, og andre deler som er helt vanvittig priset.

Næss kjenner også igjen noen av bobleindikatorene som Grantham har løftet: Høy verdsettelse, mange nye børsnoteringer og uvanlig investoroppførsel .

– Vi har alle disse karakteristikkene i Norge også. Og når man ser på hva småinvestorene kjøper, er det lett å se for seg at mange kan få det tungt på sikt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bobler

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Er aksjemarkedet i en boble? Dette mener ekspertene

 2. Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

 3. Betalt innhold

  – Den grønne bølgen drives av grådighet

 4. Betalt innhold

  SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

 5. Markedet vedder 26 mrd. på kollaps for vinnerfond: – Veldig aktiv short