Forvalter laster opp i Bank Norwegian etter svensk frieri

Fondsforvalter Leif Eriksrød trekker paralleller mellom svenskeraid i Bank Norwegian og kampen om Entra, og har kjøpt bankaksjer for 50 millioner kroner.

ØKER ETTER BUDFORSLAG: Alfred Berg-fondet Gambak, forvaltet av Leif Eriksrød, har økt Bank Norwegian-posisjonen.
Publisert: Publisert:

Fondsforvalteren har lastet opp med Bank Norwegian-aksjer etter at svenske Nordax banket på døren med en budforslag på 17,8 milliarder kroner, viser aksjonærlister.

  • Fondet Gambak som Eriksrød forvalter har kjøpt en halv million aksjer etter frieriet, hvilket øker fondets posisjon til 2,72 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 1,45 prosent, ifølge listene.
  • Basert på kursene i perioden er kjøpene på anslagsvis 50 millioner kroner. Den samlede posten er verdt drøyt 270 millioner kroner med dagens børskurs.

– Banksektoren generelt har vært veldig sterk og Bank Norwegian har blitt hengende litt etter. I forbindelse med at det muligens kommer et bud ønsker vi å posisjonere oss i forkant, sier forvalteren til E24.

Les også

Svenskeraid på Bank Norwegian: Kan frigjøre over fire milliarder

– Verdiene frem i lyset

Eriksrød trekker også paralleller til oppkjøpssituasjonen i Entra.

Gjennom høsten og vinteren pågikk en budkrig om eiendomsselskapet, før budene falt i fisk på grunn av lav interesse.

Entra-aksjen ligger likevel nærmere 40 prosent høyere i dag enn før budkampen startet.

– Bare det at det kommer interesse gjør at man får verdiene frem i lyset. Selv et dårlig bud kan medføre at aksjene blir priset der de burde vært priset, sier Eriksrød.

– Styret blir litt presset til å gjøre disse strategiske vurderingene. Sjekke hvilke verdier som er i selskapet og sørge for at det kommer frem til markedet, hvis markedet har oversett vesentlige verdier i selskapet, sier han.

Vil ha høyere pris

Budforslaget fra Nordax har møtt en kald skulder hos styret i Norwegian Finans Holding, det børsnoterte eierselskapet til Bank Norwegian.

Det er det finske finanskonsernet Sampo og oppkjøpsfondet Nordic Capital som eier Nordax. De to har allerede en eierandel på til sammen 23 prosent av Bank Norwegian etter at de kjøpte seg inn første gang i august 2019.

Styret mener blant annet at den foreslåtte budprisen på 95 kroner per aksje er altfor lav.

Det mener også flere av eierne. Investor og Bank Norwegian-aksjonær Torstein Tvenge sa før helgen av en budpris i alle fall burde ligge på 110–120 kroner. Flere meglerhus har også jekket opp kursmålet på aksjen i påvente av et høyere bud.

Heller ikke Eriksrød tror det nåværende forslaget vil gå gjennom.

– Entra-parallellen er også at det er en helt ok løsning å la selskapet bli på børs. Det må ikke forsvinner for enhver pris, sier han.

Les også

Bank Norwegian-aksjonær mener budprisen er for lav: – Må vesentlig høyere

Les også

Aksjonærliste indikerer aksjedump fra Kjos-døtre i Bank Norwegian

Ser verdi «godt over» 100 kroner

Forvalteren avviser at fondets kjøp er et rent veddemål på at det kommer et høyere bud på forbrukslånsbanken.

Han viser til avveininger mellom risiko og potensiell avkastning.

– Det er vel så mye en risk/return-betraktning. Bank Norwegian har ikke vært med de andre bankene opp. Det er også kanskje litt av grunnen til at svenskene viser interesse for banken.

– Banken har ikke vært priset fullt ut, men når det begynner å komme oppkjøpsforslag på banen er det større sannsynlighet for at vi får mer riktig prising av selskapet – uansett om det blir noe bud eller ikke, sier han.

Eriksrød mener Bank Norwegian som et selvstendig selskap er verdt «godt over» 100 kroner per aksje.

– I oppkjøpssituasjoner er det også synergieffekter man skal dele mellom den som kjøper og de som selger, sier han.

Lavere kapitalkrav i Sverige enn i Norge er en av faktorene som kan gjøre Bank Norwegian til et attraktivt oppkjøpsmål. E24 har tidligere beregnet at Nordax kan frigjøre flere milliarder kroner hvis banken overtar Bank Norwegian og gjør det til en filial styrt fra Sverige.

Publisert:

Her kan du lese mer om