Kontroversielt børsskall er fortsatt i spill: Spetalens Saga tause om planene

Børsskallet Element er fortsatt på jakt etter noen som vil ta bakveien til Børsen. Øystein Stray Spetalen-dominerte Saga Tankers, som skal kvitte seg med investeringer, er stille om hvorvidt de vil selge seg ut.

STOREIER: Øystein Stray Spetalen er majoritetseier i Saga Tankers, som nå skal bli Saga Pure. Selskapet skal kvitte seg med flesteparten av investeringene sine, men ønsker ikke å kommentere aksjeposten i børsskallet Element.
Publisert: Publisert:

Mandag ble det klart at det Spetalen-dominerte selskapet Saga Tankers skal bytte strategi og navn. Nå skal det hete Saga Pure og satse på fornybart.

Samtidig meldte selskapet om et større ryddesjau i egen investeringsportefølje, der det blant annet skal kvitte seg «andre investeringer» til en verdi av rundt 32 millioner kroner.

– Det betyr at selskapet tømmes for eksisterende investeringer, med unntak av aksjebeholdningen i Vistin Pharma, forklarte Sagas styreleder Martin Nes.

Saga sitter blant annet med tredje største eierandel i det tilnærmet tomme selskapet Element, som har markedsført seg i Finansavisen som et «børsskall» som kan gjøre det lettere for andre selskaper å komme på børs.

Styreleder Nes i Saga ønsker imidlertid ikke å kommentere hvorvidt selskapet nå vil kvitte seg med eierandelen i Element.

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har sagt at vi skal rydde i porteføljen, og det er det vi gjør nå, sier Nes.

Øystein Stray Spetalen, som eier mesteparten av Saga, har ikke besvart E24s henvendelse.

Les også

Bakgrunn: Saga Tankers bytter navn og toppsjef – satser grønt

Element: – Ingen indikasjoner på salg

Element, som er notert på Oslo Børs, har også gjort en ryddejobb etter flere turbulent år. Den nye ledelsen har blant annet solgt unna feilslåtte gruveinvesteringer og kvittet seg med et såkalt «dødsspirallån».

Element har børsmeldt at de er i diskusjoner med flere interessenter om en mulig transaksjon, blant annet for å se om noen er interesserte i å bruke selskapet som et «børsskall» for å komme raskere inn på Oslo Børs.

Administrerende direktør, Geir Johansen, bekrefter at selskapet fortsatt er på jakt etter interesserte.

– Vet du om Saga Tankers kommer til å kvitte seg med eierandelen i Element?

– Det vet jeg ikke. Vi har ikke fått noen indikasjoner på det, sier Johansen.

– Har dere vært i dialog med Spetalen om planene hans?

– Ikke i senere tid.

STRATEGISKE DISKUSJONER: Elements styreleder Thomas Christensen og administrerende direktør Geir Johansen har vært i dialog med flere interessenter om en mulig transaksjon.

Element har både aksjonærer, kontanter og et fremførbart underskudd som kan gjøre et såkalt omvendt oppkjøp mer attraktivt enn en vanlig børsnotering. Et omvendt oppkjøp fungerer slik at små, tomme selskaper kjøper mer verdifulle ikke-noterte selskaper med oppgjør i aksjer.

Ved utgangen av andre kvartal hadde selskapet en kontantbeholdning på 1,6 millioner dollar eller rundt 14,8 millioner kroner, men i aksjemarkedet prises selskapet til rundt 80 millioner kroner.

Saga Tankers kjøpte seg opp til 970.000 aksjer eller drøyt 5 prosent i Element i midten av juni og står fortsatt oppført med aksjeposten i de siste tilgjengelige aksjonærlistene torsdag.

Les også

Element avslutter omstridt låneavtale – aksjen hoppet

Les også

Element-eierne skjøt ned krav om nytt styre: – Vi slo dem nok en gang

Oslo Børs fortsatt kritiske

Øystein Stray Spetalen har ofte brukt børsskall til å ta selskaper på Oslo Børs. Nylig gjorde børsskallet Hiddn Solutions, der Spetalen er storaksjonær, et omvendt oppkjøp av selskapet Arribatec.

Les også

Spetalen må regne med fullt børs-søkelys på Hiddn-kjøpet

Sjefen for Oslo Børs, Øivind Amundsen, gikk i sommer hardt ut mot bruken av børsskall istedenfor den formelle prosedyren for børsnotering – uten å kritisere spesifikke selskaper eller investorer.

Til Finansavisen sa Amundsen at han vil stryke rene skallselskaper fra Børsen samt kreve full børssøknad av selskaper som forsøker seg på metoden.

– Vi vil gå gjennom selskapene fra topp til bunn og sjekke at kravene til børsnotering er oppfylt, sa Amundsen til avisen.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase sier til E24 at posisjonen til Oslo Børs fortsatt er den samme.

– Posisjonen vår står ved lag, sier Aase.

Les også

Spetalen-aksjen suser opp etter grønn satsing

Publisert:
Gå til e24.no