Aker BioMarine allierer seg med amerikansk selskap: Vil hente 250 mill. til Lysoveta-satsingen

Etter annonseringen av «helsegjennombruddet» Lysoveta i desember har Aker BioMarine nå funnet seg en amerikansk partner. Sammen vil de etablere et felleseid selskap som skal utvikle farmasøytiske produkter på det nye krillbaserte produktet.

Administrerende direktør Matts Johansen og finansdirektør Katrine Klaveness i Aker BioMarine
Publisert:

Etter at Kjell Inge Røkke og Akers krillselskap Aker BioMarine gjorde et comeback på Oslo Børs i fjor har selskapet jobbet aktivt med videreutviklingen av krillbaserte produkter.

Selskapet selger allerede råstoff til andre leverandører og sitt eget omega-3-kosttilskudd kalt «Kori», men i desember annonserte selskapet en nyhet: Lysoveta.

Nå har Aker BioMarine alliert seg med den amerikanske legemiddelentreprenøren Dr. Michael Davidson, ifølge en børsmelding.

Han er dag administrerende direktør i New Amsterdam Pharma. Tidligere var han medisinsk direktør i Corvidia Therapeutics, som ble solgt til danske Novo Nordisk i 2020, og han var med å grunnlegge Omthera Pharmaceuticals som ble solgt til AstraZeneca i 2013 for 443 millioner dollar.

Davidson etablerte ifølge selskapsregistret i Florida selskapet «Medical Food Research Solutions» i august i fjor. Her kommer Aker BioMarine som medeier med 50 prosent av aksjene.

Dette selskapet skal nå utvikle ulike farmasøytiske produkter knyttet til hjerne- og øyehelse basert på Aker BioMarines råstoff Lysoveta.

– Da vi annonserte Lysoveta sa vi at vi skulle ut å alliere oss med farmasøytiske selskap. Nå går vi ut med den første avtalen med et slikt farmaselskap, sier administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine til E24.

– Vi har valgt en modell der vi sikrer oss et eierskap i dette felleseide selskapet fremfor tidlige forhåndsbetalinger som er vanlig praksis i den farmasøytiske industrien, sier han videre.

– Hvor mange flere slike samarbeid ønsker dere å få?

– Vi ønsker å inngå mange avtaler og det avhenger av om vi klarer å tiltrekke oss partnere. Det er mange andre områder der dette potensielt kan ha et bruksområde, sier Johansen.

Han ønsker ikke å gå konkret inn på hvor mange potensielle partnere de nå er i dialog med annet enn å si at «vi jobber aktivt» med å få nye partnere.

Les også

Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

Får kapital- og utviklingshjelp

Da Aker BioMarine annonserte sitt nye forretningsområdet Lysoveta i desember sendte det aksjekursen til selskapet kraftig opp.

Det er snakk om et produkt med der EPA- og DHA-fettsyrer fra krill «henger» seg på det som kalles et LPC-molekyl, som igjen kan transportere fettsyrene inn i hjernen, øynene eller andre deler av kroppen.

Det var i 2014 at forskere først kunne dokumentere LPC-molekylets evne til å transportere viktige fettsyrer inn til ulike steder i kroppen. Da startet også for alvor Aker BioMarines arbeid med å se om også fettsyrer fra krill kunne benytte seg av molekylet.

I slutten av 2020 annonserte Aker BioMarine at dette var blitt en realitet og at de vil klare å produsere LPC-råstoffet langt mer og langt billigere enn tidligere løsninger.

Ifølge Aker BioMarine er dette «et betydelig gjennombrudd som vil åpne nye muligheter og nye store markeder» innen blant annet øye- og hjernehelse.

Samarbeidet med Dr. Michael Davidson innebærer at Medical Food Solutions Research nå får en eksklusiv rettighet til å utvikle produkter innenfor gitte områder.

I bytte mot dette sikrer Aker BioMarine seg 50 prosent av eierskapet i selskapet og vil også få utbetalt en tosifret royalty den dagen selskapet lanserer produkter basert på teknologien.

Det felleseide selskapet skal nå ut å hente 30 millioner dollar, eller rundt 250 millioner kroner, for å finansiere tidlig kliniske studier i første omgang.

– Michael Davidson skal via det investornettverket han har utviklet tidligere nå samle en gruppe investorer, sier Johansen.

Aker BioMarine selv vil ikke gå inn med kapital i selskapet og skal heller ikke stå for utviklingen av de farmasøytiske produktene. Deres rolle fremover vil være å levere råstoffet til produktene.

– Vår eierandel i selskapet fremover vil avgjøres av prisingen i den kapitalinnhentingen, sier han.

Les på E24+

Hvor viktig er egentlig «det største» som har skjedd Aker BioMarine?

Kan gi inntekter fra 2023

Selv om man nå har fått på plass en avtale om utvikling av farmasøytiske produkter, så er det de kosttilskuddsbaserte produktene som er ventet å gi inntekter først innenfor Lysoveta-segmentet:

– Vi forventer godkjenning av Lysoveta til kosttilskudd i 2022, så det er i 2023 når det kommer inntekter av betydning, sier Johansen.

– Det er lengre prosesser for å få godkjent i pharma (legemidler, journ.anm.,), men det tar alt fra tre til syv år, avhengig av hvilket produkt man snakker om, fortsetter han.

Områdene der Medical Food Solutions Research skal utvikle produktene er:

  • To løsninger innenfor hjernehelse. Den først er for en spesifikk type alzheimers, kalt ApoE4. Den andre er svangerskapsdiabetes.
  • Deretter er det tre områder innenfor øyehelse. Den ene er for tørr makular degenerasjon (nedbrytning av deler av retina), den andre er for tørre øyne (alt fra enkle plager til alvorlige tilfelles som er en diagnostisert sykdom) og den siste er for Stargardts blindhet hos barn.
Publisert:
Gå til e24.no