Spetalen støtter Elements krypto-bråbrems

Børsnoterte Element droppet sine oppkjøpsplaner da kryptoselskapet Harmonychain takket nei til et justert tilbud. Øystein Stray Spetalen stiller seg bak avgjørelsen og har tillit til at Element-styret finner nye investeringer.

TILLIT: Den profilerte investoren Øystein Stray Spetalen sier til E24 at han fortsatt tillit til at Element-styret finner nye investeringer etter at samtalene om å kjøpe opp kryptoselskapet Harmonychain har blitt lagt på is.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Element har falt kraftig på Oslo Børs denne uken etter at styret stanset samtaler om å kjøpe minst 95 prosent av kryptoselskapet Harmonychain. Bråbremsen satte også en stopper for en stjernespekket emisjon på 60 millioner kroner.

Målet med det planlagte oppkjøpet var å sikre seg Harmonychains datachip for å utvinne kryptovaluta.

Aksjemarkedet jublet da planene ble lansert i desember og flere av Norges mest profilerte investorer – blant annet Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad og Ketil Skorstad – tegnet seg i emisjonen.

Men etter en grundigere gjennomgang konkluderte Element med at det ville la lengre tid enn ventet å kommersialisere krypto-chippen. Element ga derfor et nytt tilbud til Harmonychain, men tilbudet ble ikke akseptert.

Elements styreleder, Thomas Christensen, sier at selskapet har «full støtte» fra investorene som tegnet seg i den kansellerte emisjonen.

– De er superpositive, sier Christensen til E24.

Les også

Element-styreleder: – Umulig å vite om Spetalen er langsiktig

Får støtte fra Spetalen

Øystein Stray Spetalen bekrefter at flere av investorene som kastet seg på kryptosatsningen, fortsatt har troen på Element.

– Element-styret mente at risikoen var for stor. Det er en vurdering vi støtter, sier Spetalen til E24.

Investorene har også tillit til at styret finner nye investeringer, ifølge Spetalen.

– Styreleder Christensen eier mange aksjer selv, noe som er positivt når han skal vurdere risiko, sier han.

Spetalen er inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier, men tegnet seg også i den kansellerte emisjonen gjennom selskapet Tycoon Industrier.

Saga Pure er ifølge aksjonærregisteret tredje største eier, med like over fem prosent.

Les på E24+

Børskommentar: Et klart råd til småaksjonærene i Saga Pure

Ga tilbud med ulike milepæler

Spetalen forteller videre at han ble informert av Element-styret om at Harmonychain ikke aksepterte en såkalt earnout-modell på 10 prosent av salgsvolumet.

En earnout-modell fungerer slik at kjøperen av et selskap betaler et ekstra beløp når selskapet har nådd visse mål.

Det stemmer overens med styreleder Christensens forklaring.

– Det handler mest om at det ville ta lengre tid enn først antatt å få chippen ut til markedet. I det nye tilbudet ønsket vi å beskytte aksjonærene våre for økt risiko ved å inkludere ulike milepæler som måtte oppfylles underveis. Jeg ønsker ikke å gå inn i de spesifikke risikoene, men kan si at det var lengre tid til kontantstrøm, sier Christensen.

– Det har vært viktig for oss å sikre aksjonærenes verdier, så de får noe igjen for reisen de har vært med på. Med tanke på det vi fant ut i due diligence-prosessen, mener jeg dette var riktig beslutning. Det hadde det vært veldig lett å si ja og gå videre. Avgjørelsen vi tok i styret er nok tøffere enn mange tror.

Elements styreleder Thomas Christensen og administrerende direktør Geir Johansen.

Harmonychain: – Vi brøt forhandlingene

Harmonychains styreleder, Bjørn Zachrisson, letter også på sløret om hvorfor de ikke aksepterte det justerte tilbudet.

– Jeg kan ikke uttale meg om Element eller selve prosessen, men kan si noe om interne ting i Harmonychain, sier Zachrisson.

– Det var en gjensidig due diligence-prosess. Vi brøt forhandlingene fordi det ikke var mulig å få med alle aksjonærene i Harmonychain på å akseptere det nye budet fra Element. Konklusjonen ble at vi kan gjøre dette bedre på egen hånd. Når det er sagt, er Harmonychain og Element fortsatt gode venner, sier han.

– Mer verdt, ikke mindre

Zachrisson forklarer at det ville ta noe lengre tid å få krypto-chippen til markedet fordi Harmonychain ønsket å lage en full prototype først.

Målet med prototypen var å optimalisere chippen før de begynte med fullskala produksjon av såkalte wafere, som er tynne skiver med halvledermaterialer.

– Fullskala wafer-produksjon koster rundt 50 millioner kroner, mens en prototyp-wafer koster rundt 5 millioner kroner. Våre aksjonærer er uenige i at dette øker risikoen. Tvert imot, de mener det reduserer risikoen. Dette har de vist ved å støtte Harmonychain med emisjonsgarantier på 52 millioner kroner, noe jeg vil anta er historisk for et IT-selskap i Norge, sier Zachrisson.

– I tillegg har kursene på bitcoin og litecoin doblet seg siden intensjonsavtalen med Element ble offentliggjort. Vi mener derfor at Harmonychain er mer verdt, ikke mindre.

Les også

Bitcoin faller fra rekordnivåer – ned 19 prosent på et døgn

Element diskuterer med flere andre aktører

Nå har Element «flere parallelle diskusjoner gående», ifølge styreleder Christensen.

– Det er mye spennende og interessante aktører der ute, og det er bare å brette opp ermene, sier han.

Den stansede kryptosatsingen kom etter en omfattende restrukturering av Element, der ledelsen har solgt flere av det tidligere gruveselskapets eierandeler og fått selskapet ut av en kontroversiell låneavtale med fondet Alpha Blue Ocean.

I sommer markedsførte administrerende direktør Geir Johansen selskapet som et attraktivt børsskall som kan gjøre det lettere å ta selskaper på børs, noe Oslo Børs har vært skeptisk til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Element
 2. Øystein Stray Spetalen
 3. Kryptovaluta
 4. Saga Pure (tidl. Saga Tankers)
 5. Oslo Børs
 6. Emisjon
 7. Ketil Skorstad

Flere artikler

 1. Spetalen-kontrollerte Saga Pure selger seg helt ut i Element

 2. Harmonychain vil ta dogecoin-databrikke på børs: Verdsettes til over 300 millioner

 3. Element-styreleder: – Umulig å vite om Spetalen er langsiktig

 4. Elements nye toppsjef om bjellesauene: – Har en liten andel aksjer

 5. Milliardær Ole Andreas Halvorsen kjapt ute av kryptosatsing