EQT byr på Torghatten: Kraftig kursoppgang før budet ble kjent

Torghattens aksjekurs hoppet hele 43 prosent i ukene før EQTs bud på selskapet ble offentliggjort. Styrelederen vil ikke spekulere i lekkasjer.

OPPTUR: EQT byr på Torghatten, som inkluderer bilfergen Værøy i Lofoten. Aksjen fikk seg et solid løft i ukene før budet ble offentliggjort.
Publisert: Publisert:

Oppkjøpsfondet EQT byr på Torghatten i en transaksjon som verdsetter transportkonsernet til 9,1 milliarder kroner, tilsvarende 192 kroner per aksje.

Aksjen stiger 2,7 prosent til 173,50 kroner på den uregulerte markedsplassen NOTC onsdag. Budet fra EQT gir en premie på 17 prosent fra snittkursen den siste måneden.

Men den forholdsvis slappe premien skyldes bare at aksjen har gått fullstendig bananas i det siste, med en oppgang på hele 43 prosent siden 4. november.

– Kan detaljene om et forestående bud ha lekket ut?

– Det blir bare spekulasjoner, sier Torghatten-styreleder Brynjar Forbergskog til E24.

Les også

Oppkjøpsfondet EQT varsler bud på Torghatten

Varslet om analysedekning

Ifølge Forbergskog kom henvendelsen fra EQT «for en tid tilbake».

– Den var av et slikt innhold at styret konkluderte med at vi måtte ta det seriøst. Prisen som ble indikert var langt over det aksjen ble omsatt for på det tidspunktet, sier Forbergskog.

Han viser til at styrets hovedoppgave er å ivareta aksjonærenes interesser.

– Vi bedømte prisen som så attraktiv at vi anså det som svært sannsynlig at en majoritet av dem ville være interessert i å selge, sier Forbergskog.

I samme periode som aksjen begynte å klatre, gikk Torghatten til det uvanlige skritt å annonsere på sine hjemmesider at tre meglerhus hadde tatt opp dekning på selskapet, med kursmål på 185–200 kroner.

«Analysene er ikke kvalitetssikret av oss og vi tar ikke stilling til innholdet i dem. Vi har heller ikke betalt noe for dem eller har noen pågående eller planlagte engasjement hos de samme meglerhusene. Det foreligger ingen planer om kapitalinnhenting i, børsnotering av eller salg av egne aksjer i Torghatten», skrev Torghatten-sjef Roger Granheim i en e-post til E24 7. november.

De siste ukene har Torghatten annonsert et vunnet tiårig anbud for Norgesbuss i Oslo-regionen til en årlig verdi på 300 millioner, samt en seksårig fergekontrakt i Møre og Romsdal til 450 millioner kroner, begge med oppstart fra 2022.

VIL IKKE SPEKULERE: Torghattens styreleder Brynjar Forbergskog.
Les også

Brynjar og familien kan tjene to milliarder på å selge Nord-Norges største selskap: – Det er mixed feelings

Heidenreich: – Fornuftig avtale

NOTC er en markedsplass for unoterte aksjer, og er ikke omfattet av de samme strenge reglene for informasjonsplikt og innsidehandel som børsnoterte selskaper.

Likevel kan det være straffbart å kjøpe eller selge aksjer hvis man sitter på sensitiv informasjon som ikke er kjent for omverdenen.

I en tidligere utarbeidet redegjørelse på feltet av compliance-direktør Frede Aas Rognlien i SEB, kommer det frem at å handle på sensitiv informasjon i unoterte aksjer kan være i strid med forbudet mot urimelige forretningsmetoder under Verdipapirhandellovens paragraf 3–9.

«Det er temmelig åpenbart at innsidehandel og kursmanipulasjon (..) må anses å falle innenfor virkeområdet til § 3-9», skriver Rognlien blant annet.

Største selger i Torghatten den siste måneden er tilsynelatende den USA-baserte shippinginvestoren Per Heidenreich, som har kvittet seg med 350.000 aksjer, ifølge aksjonærdatabasen Arena.

Heidenreich opplyser til E24 at dette kun er en intern overføring mellom to familieselskaper.

AKSJER FOR 390 MILLIONER: USA-investor Per Heidenreich mener avtalen er svært fornuftig for Torghatten.

– Vi har ikke solgt noen aksjer utover dette. Vår familie sitter på 5,35 prosent av aksjene i Torghatten gjennom flere selskaper, sier Heidenreich.

Han omtaler budet fra EQT som «en meget fornuftig avtale for selskapet, landsdelen og aksjonærene.»

– EQT er et stort og meget velrenommert skandinavisk selskap, og kan bidra stort for videreutvikling av selskapets aktiviteter, sier Heidenreich.

Med en eierandel på 5,35 prosent kan Heidenreich dermed realisere verdier på 390 millioner ved å selge til EQT, i tillegg til å bli med videre på eiersiden i Widerøe, som holdes utenfor avtalen.

Publisert:
Gå til e24.no