Markant nedgang på Asia-børser: – En vegg av bekymring

Turbulensen gir seg ikke i aksjemarkedet. Men i USA peker pilene oppover.

Publisert:

Det er en blandet utviklingen på børsene tirsdag morgen, men stort sett er indeksene i minus.

Slik går det i regionen Asia-Stillehavet:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,3 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 2,8 prosent
  • Kospi i Seoul ned 1 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,2 prosent
  • FTSE Straits Times ned 1,3 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 1,4 prosent

På Hongkong-børsen, der fallet er størst, var handelen stengt mandag.

– Svakere global vekst er en vegg en bekymring for markedene når investorene ser tre til seks måneder frem. Oppfatningen virker å være at høyere lånekostnader kan dempe forbruket som var ventet å skyte fart etter pandemien, sier CIMB Private Banking-økonomen Song Seng Wun til Reuters.

Samtidig er det oppgang i den amerikanske førhandelen, der futures knyttet til de viktigste børsindeksene er i pluss tirsdag morgen.

Tek-fall på Wall Street

Utviklingen kommer etter at den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte med en nedgang på kraftige 4,3 prosent på Wall Street mandag. Samtidig var S&P 500 og Dow Jones ned henholdsvis 3,2 og knappe 2 prosent.

Den siste tidens børsuro sammenfaller med at sentralbanker verden over skrur igjen pengekranene i møte med høy inflasjon etter å ha stimulert økonomien kraftig under pandemien.

Onsdag forrige uke satt USAs sentralbank (Fed) opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, den første doble rentehevingen på 22 år. Fed meldte også at de skal begynne nedtrappingen av balansen, som har vokst etter omfattende kjøp av verdipapirer under coronapandemien.

Nedgang for oljeprisen

Prisen på ett fat nordsjøolje er 104,5 dollar, ned 0,4 prosent siden midnatt, men fallet var kraftig mandag. På det meste var prisen over 113 dollar på morgenkvisten, før den falt gjennom dagen og på det laveste har vært nede i rundt 103 dollar.

Ifølge Bloomberg kommer nedgangen i oljeprisen på bekymringer om den økonomiske utviklingen, samtidig som det skal være snakk om at EU vil myke opp deler av sanksjonene mot russisk olje.

Samtidig tynger nedstenginger i Kina som følge av covid prisen, påpeker Reuters. Kina er vanligvis en storimportør av olje.

Publisert:

Her kan du lese mer om