Børsdagen

BW Ideol steg kraftig etter havvindtildeling

Aker Offshore Wind falt kraftig etter at selskapet ikke fikk tildelt havvindlisens i Skottland. Samtidig er selskapene BW Ideol og Magnora, som eier Magnora Offshore Wind, blant vinnerne etter å ha fått slike lisenser.

  • Ine Brunborg
  • Truls Lier
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandagen ned 0,11, etter å ha snudd til svakt fall utover ettermiddagen.

Oljeprisen har vært noe ned i løpet av børsdagen, men holder ved stengetid på mye av stigningen fra en sterk forrige uke. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent) for rett over 86 dollar i spotmarkedet, ned rundt 0,30 prosent for dagen.

Havvindtildeling sendte BW Ideol og Magnora opp

Flere norske selskaper fikk mandag tildelt lisenser på å utvikle havvindprosjekter i Skottland, men noen av de norske søkerne ble også utelatt.

Aker Offshore Wind er den store taperen på Oslo Børs etter at det ble klart at de ikke fikk rettigheter i denne runden. Aksjen endte ned over 20 prosent.

– Aker Offshore Wind, som vi hadde høye forventninger til, ble skuffende nok utelatt. Dette er en stor smell for aksjen, og burde føre til en lavere verdsettelse av selskapets prosjektportefølje med Aker Offshore Wind også i behov for ny egenkapital for å finansiere virksomheten, skriver Pareto Securities i et notat.

Equinor var også blant søkerne som ikke fikk tildelt noen havvindlisens. Det ga derimot ikke noe likende utslag for aksjen til oljegiganten, men aksjen falt likevel 1,82 prosent.

Samtidig fikk flere selskaper et solid løft etter å ha blitt tildelt havvindlisenser i Skottland.

BW Ideol-aksjen steg kraftig, og var på et tidspunkt opp rundt 30 prosent. Ved stenging var aksjen opp 23,95 prosent.

Aksjen til Magnora, som eier Magnora Offshore Wind, steg også kraftig, og endte dagen opp 18,14 prosent. Bonheur, som eier Fred. Olsen Seawind, steg 3,22 prosent.

Norse opp etter flytillatelse

Mandag morgen varslet sjømatkjempen Mowi om resultatene sine i fjerde kvartal. Selskapet slaktet litt mer enn ventet og økte det operasjonelle driftsresultatet til rundt halvannen milliard kroner. Aksjen endte med å falle 1,15 prosent.

Også det norske IT-selskapet Meltwater har varslet om tallene for fjerde kvartal, og forventer å melde om inntektsvekst. Aksjen steg 11,27 prosent.

Biotekselskapet Targovax (opp 4,29 prosent) meldte på sin side om et nytt patent i Japan og Kina, mens Aker BP (ned 1,02 prosent) og Maersk Drilling har inngått en riggbytte-avtale.

Før helgen meldte flyselskapet Norse at de har fått tillatelse fra Det amerikanske transportdepartementet til å fly mellom Europa og USA. Aksjen steg 2,79 prosent mandag.

Vil by på NTS

Mandag morgen har også en aksjonærgruppe i NTS varslet at de vil kjøpe opp resten av aksjene i selskapet for 105 kroner per stykk – 13 prosent mer enn sluttkursen før helgen.

Gruppen representerer over 50 prosent av aksjene i selskapet. Tilbudet verdsetter selskapet til 13,2 milliarder kroner.

Aksjonærene skriver at de med tilbudet blant annet vil «forbedre eierstyringen og selskapsledelsen».

Aksjen endte opp 13,98 prosent, til en kurs på 106 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Store havvindtildelinger i Skottland – Equinor og Aker Offshore Wind utelatt

  2. Oljekjemper dempet nedgangen på Oslo Børs

  3. Oljegiganter trakk ned Oslo Børs

  4. Oslo Børs endte forsiktig ned

  5. Offshore-oppturen fortsatte på positiv børs