Musk raser etter at Tesla kastes ut av ESG-indeks

Tesla-sjef Elon Musk virker å være langt fra fornøyd etter at selskapet ble kastet ut av S&P 500s miljø- og selskapsstyringsindeks.

Tesla-sjef Elon Musk mener S&P Global Ratings har mistet sin integritet etter at elbilprodusenten ble kastet ut av indeks.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

S&P Dow Jones Indices har valgt å kaste elbilprodusenten Tesla ut av S&P 500s ESG-indeks. Det kommer frem i et blogginnlegg fra selskapet.

Tesla opplyses å ha hatt et «relativt stabilt» resultat på ESG-indeksen det siste året, men at sammenlignbare selskaper i gruppen for biler og deler har forbedret seg.

Indeksleverandøren trekker også frem bekymringer knyttet til arbeidsforholdene og selskapets håndtering av det amerikanske transporttilsynets (NHTSA) etterforskning av ulykker som er koblet til bilenes kjøreassistentsystemer.

ESG-indeksens sjef Margaret Dorn skriver i blogginnlegget at selv om Tesla «kanskje spiller» en rolle i å få drivstoffbiler av veien, har selskapet falt bak sine konkurrenter når de undersøkes bredere.

– Du kan ikke bare ta et selskaps egenerklæring for god fisk, du er nødt til å se på dets handlinger på tvers av alle disse dimensjonene, sier Dorn i et intervju med Reuters.

Les også

Oslo Børs’ nye ESG-indeks: – Dette er ikke en «grønn» indeks

Musk: ESG er scam

Tesla-sjef Elon Musk har tatt til Twitter for å kommentere utestengelsen. Der virker han alt annet enn fornøyd.

– Exxon er rangert topp ti i verden på ESG-listen til S&P 500, mens Tesla ikke kom på listen! ESG er svindel. Det har blitt bevæpnet av falske sosiale rettferdighetskrigere, skriver Musk.

– S&P Global Ratings har mistet sin integritet, fortsetter han i en ny tweet.

I ytterligere en tweet skriver Musk at «politiske angrep på meg vil eskalere dramatisk de kommende månedene», uten at denne direkte er koblet til ESG-indeksen.

Like etterpå fulgte han opp med en klassisk «meme» for å fortelle hva han mente om utkastingen:

Apple største selskap på ESG-indeksen

Beslutningen om å kaste ut Tesla fra listen innebærer at fondsforvaltere normalt vil trekke seg ut av selskapet, dersom de følger indeksen. Ifølge S&P Dow Jones’ nettsider følger minst 16 børsnoterte fond indeksen, skriver Bloomberg.

I tillegg til Tesla kastes også store selskaper som Facebook-eieren Meta, legemiddelkonsernet Johnson & Johnson og konglomeratet Berkshire Hathaway ut av indeksen i forbindelse med årets revidering.

Apple er største selskap på indeksen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. S&P 500
 2. Tesla
 3. Elon Musk
 4. Sosiale forhold

Flere artikler

 1. Tesla fjernet fra ESG-indeks: KLP vil ikke gjøre det samme

 2. Betalt innhold

  ESG-indekser: Veiledende eller villedende?

 3. Omstridt Musk-tweet om Tesla-planer var usann, mener dommer

 4. Betalt innhold

  Elon Musk og Twitter: Et hat-elsk-forhold

 5. Twitter gir Elon Musk styreplass