Kvartalsrapporter

John Fredriksens riggsatsinger tapte 434 millioner

Northern Ocean har fortsatt en av to rigger ute av drift, mens Northern Drilling har kansellert begge sine boreskipbestillinger.

Mangemilliardær John Fredriksen er inne i bransjer som laks, shipping og rigg.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Seadrill, som er på vei ut av konkursbeskyttelse, er ikke det eneste John Fredriksen-selskapet som preges av den tyngede riggbransjen.

I tredje kvartal tapte to av de mindre satsingene, Northern Ocean og Northern Drilling, samlet 434 millioner kroner, ifølge kvartalsrapportene lagt frem fredag morgen.

 • Northern Ocean fikk et resultat før skatt på minus 27 millioner dollar, eller 244 millioner kroner, ned fra et tap på 9 millioner dollar i samme periode i fjor.
 • Northern Drilling fikk et resultat før skatt på minus 21 millioner dollar, eller 190 millioner kroner, mot minus 0,7 millioner dollar året før.

Northern Drilling skilte i 2019 ut sine to halvt nedsenkbare rigger for røffe farvann i et nytt selskap kalt Northern Ocean.

For øyeblikket er en av riggene, «West Bollsta», i arbeid, mens kontrakten til den andre, «West Mira», i mai ble kansellert på grunn av flere «alvorlige hendelser». Det var ingen nyheter om sistnevnte i rapporten.

Northern Drilling har kun hatt bestilling på to ultradypvanns-boreskip, «West Aquila» og «West Libra», siden utskillelsen, og dermed ingen inntekter. De to skulle ha vært levert tidligere i år, men ble flere ganger utsatt.

Gjennom 2021 har Northern Drilling varslet det sørkoreanske verftet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering om at det ikke ønsker å ta levering av dem, henholdsvis i august og oktober. Riggselskapet krever også å få refundert 180 millioner dollar, eller rundt 1,6 milliarder kroner, som er forhåndsbetalt til verftet – i tillegg til renter og andre eventuelle kostnader.

Fredag morgen melder Northern Drilling at verftet har motsatt seg begge kravene og det har krav på å beholde pengene. Riggselskapet vil motsette seg dette, opplyses det.

Selskapet tok en nedskrivning på 20,3 millioner dollar i tredje kvartal i lys av kanselleringene.

Les også

Terminert kontrakt for Fredriksens ulykkesrigg: – Brutalt i dagens marked

Les også

John Fredriksen-selskap kansellerer riggbestilling

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Northern Ocean
 3. Northern Drilling
 4. Riggselskaper
 5. Oslo Børs
 6. John Fredriksen

Flere artikler

 1. John Fredriksen-selskap kansellerer riggbestilling

 2. Golden Ocean tjente 1,7 milliarder i tredje kvartal - betaler mesteparten i utbytte

 3. Borr Drilling kutter underskuddet: Tapte 280 millioner kroner

 4. Patientsky snakket kursen til himmels på rekordhøy Oslo Børs

 5. Meglerhus venter børsopptur for Trøims Borr Drilling