Enorme svingninger på Moskva-børsen – i pluss etter stup på 10 prosent

Russiske aksjer tok en u-sving, til tross for eskalering av Ukraina-krisen, og børsen endte med oppgang.

Publisert:

Hovedindeksen RTS på Moskva-børsen fortsatte stupet mandag etter bratt nedgang også mandag, men etter sanksjonene fra Vesten reagerte markedet med å sende russiske aksjer opp.

Dermed endte dagen for RTS-indeksen opp 1,91 prosent. Ved åpningen var den ned mer enn 10 prosent.

Etter at listen over banker som rammes av sanksjonene ikke inkluderte landets to største banker, Sberbank og VTB, steg begge selskapers aksjer henholdsvis 4,98 og 5,74 prosent.

– Kommentarene fra Vesten tyder på at sanksjonene ikke vil bli så alvorlige og brede som man først fryktet, sier Simon Harvey, leder for valuta-analyse i Monex Europe til Bloomberg.

Mandag stupte Moskva-børsen til laveste nivå siden 2014.

Wall Street vaker rundt nullpunktet, mens børsene falt i Asia.

RTS-indeksen mandag og tirsdag

Sanksjoner

Russlands president Vladimir Putin anerkjente mandag kveld de østukrainske utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk. Senere har presidenten beordret såkalte «fredsbevarende styrker» inn i området.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til folket i etterkant av anerkjennelsen sent mandag kveld.

– Vi har forpliktet oss til det fredelige og diplomatiske sporet, vi vil følge det og kun det. Men vi er et selvstendig land. Vi er ikke redde for noe eller noen, vi skylder ingen noen ting og vi gir ikke noe til noe, sa presidenten.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfeld kalte påstanden om at dette er fredsbevarende styrker latterlig, under et møte i FNs sikkerhetsråd i natt.

– Russlands klare angrep på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet er uprovosert. Det er et angrep på Ukrainas status som en FN-nasjon og det bryter grunnleggende prinsipper om internasjonal lov, sa hun, ifølge VG.

Både USA, Storbritannia, Frankrike, Canada og EU har varslet sanksjoner og andre tiltak, der noen vil innføres allerede tirsdag.

Mandag kunngjorde USA et forbud mot investeringer og handel i Donetsk og Luhansk, ifølge NTB.

Høy oljepris

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier markedet er spent som følge av eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina.

– Dette føyer seg inn i rekken av uroen vi har sett den siste tiden. Markedene har svingt i takt krig og ikke-krig, sier Bernhardsen til E24.

Bernhardsen peker på at Oslo Børs har klart seg bedre enn andre børser i år. Det henger sammen med oljeprisen, mener han.

– Børsen er oljetung, og nå begynner oljeprisen å nærme seg 100 dollar fatet. Så det trekker Oslo Børs opp. Det blir en dragkamp mellom høyere oljepris og svakere sentiment internasjonalt. Jeg er ganske sikker på at Oslo Børs vil falle mindre enn flere internasjonale børser, sier Bernhardsen.

Oljeprisen er på 97,3 dollar fatet tirsdag formiddag, flat eller svakt opp for dagen. Prisen steg mandag ettermiddag og kveld.

Europa-børser i pluss

Europeiske børser, inkludert Oslo, har gjort en helomvending tirsdag. Flere børser er i pluss etter tydelig nedgang fra start.

  • Den brede Stoxx Europe 600 ned 0,1 prosent
  • Tyske Dax er opp 0,04 prosent
  • Britiske FTSE 100 opp 0,4 prosent
  • Franske Cac 40 uendret

I Norden ser det slik ut:

  • OMXS30 i Stockholm opp 0,4 prosent
  • OMXH25 i Helsinki ned 0,6 prosent
  • OMXC20 i København opp 1,02 prosent
Publisert:

Her kan du lese mer om