Shelf Drillings toppsjef: – Håper ikke oljeprisen tar av

Shelf Drilling er den største aktøren i en sektor som ble hardt rammet av oljeprisfallet. Men børsnykommerens toppsjef håper ikke på noen ny oljeprisfest.

DEBUT: Shelf Drilling ble mandag tatt opp på Oslo Børs. I midten konsernsjef David Mullen.

Foto: Anders Park Framstad
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Oljeprisen er hva den er, men utfallet av møtet var positivt for oljeprisen, sier konsernsjef David Mullen i Shelf Drilling til E24.

Riggselskapet ble mandag tatt opp til notering på Oslo Børs, kun dager etter det ble kjent at Opec-landene og deres samarbeidspartnere igjen tar sikte på å heve oljeproduksjonen.

Dette er ikke minst et tegn på at det globale oljemarkedet er i bedring, hvilket vil være positivt for en riggsektor som i flere år har opplevd utfordrende markedsforhold.

Det er også et tegn på at toneangivende aktører blant de oljeproduserende landene, i første omgang Saudi-Arabia og Russland, ikke ønsker at oljeprisen skal stige for raskt og for mye.

Les også

Opec enig om oljeavtale: – Utrolig positivt for norske oljeaktører, norsk økonomi og norske kroner

Og Mullen støtter denne tankegangen.

– Du har et mye strammere marked enn for et år eller to siden, og jeg tror det lover godt for oljeprisen. Fra vårt ståsted håper vi ikke oljeprisen tar av, for når oljeprisen går for høyt har det vært en tendens til irrasjonell oppførsel blant folk i industrien, sier han.

– Den oljeprisen vi har nå er veldig bra for forretningsvirksomheten. Vi håper ikke på en oljepris som er mye høyere enn det den er i dag.

Ratene henger etter

Shelf Drilling har verdens største flåte av oppjekkbare rigger, og er til stede i en rekke områder i verden. De har notert seg høyere aktivitet, selv om ratene fortsatt ikke er tilbake til gamle høyder.

– Det er helt normalt. Markedet vil alltid komme før dagratene, men vi har sett en ganske betydelig oppgang i flåteutnyttelsen. Lavpunktet ble nok nådd på tampen av 2017. Utnyttelsesgraden var nede i 67 til 68 prosent, men er i dag 74 prosent, sier Mullen.

Herfra venter riggsjefen gradvis bedring inn mot neste år.

– Når utnyttelsen blir rundt 80 prosent inntreffer større prismakt, men vi vil nok se prisene krype opp mellom nå og da, så vi forventer noen bedring innen utgangen av året. Ved utgangen av året venter vi å være nærmere 80 prosent, og da kan vi se prisene bevege seg, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

RIGGTOPP: Konsernsjef David Mullen i Shelf Drilling

Foto: Anders Park Framstad

Venter mer konsolidering

Markedet understøttes ikke minst av flere konsolideringshendelser og økt skraping av eldre rigger. Mullen mener dette er helt nødvendig for industrien, og tror man vil se mer av dette fremover.

– Vi har 35 rigger i markedet, vi er den største aktøren innen oppjekkbare rigger og ser at størrelsen virkelig har noe å si. Om man ser på snittet i selskapene der ute har de seks eller syv rigger, som er altfor lite. Da oppnår man ikke stordriftsfordeler, sier han.

I forbindelse med børsnoteringen i Oslo hentet Shelf et brutto proveny på rundt 1,84 milliarder kroner, hvilket blant annet skal benyttes til å kjøpe en såkalt premium-rigg – en nyere enhet.

Les også

Northern Drilling kjøper rigger for 4,8 milliarder

– Fordi selskapet er bygget opp rundt et enhetlig fokus på oppjekkbare rigger er vi ikke så interessert i virksomhetsoppkjøp, mer i kjøp av eiendeler. Men vi ønsker absolutt at virksomheten vår skal vokse, svarer Mullen på spørsmål om de vil ta ytterligere del i markedskonsolideringen.

– Billige fat

Diskusjonene i forbindelse med det nevnte Opec-møtet viste med all tydelighet forskjellene i reservekapasitet hos de forskjellige oljeprodusentene.

Mullen er optimistisk når det kommer til utviklingen i flere av regionene som borer på grunt vann, som er spesialiseringen til hoveddelen av deres flåte. Han påpeker at de blant annet har syv rigger på kontrakt med ONGC i India og seks under kontrakt med Saudi Aramco, de største kundene i dette segmentet.

– Min oppfatning er at det er mye støy rundt Permian. Men der produseres det 3,3 millioner fat per dag, og man har infrastrukturutfordringer som inntreffer på 3,6 millioner fat. Det er en viktig ressurs og et viktig basseng, men i kontekst av global produksjon er det mindre enn fire prosent, sier han om ledestjernen i amerikansk landproduksjon.

Han viser også til problemene i Venezuelas oljesektor.

– Det kommer til å kreve betydelige investeringer for å få denne produksjonen tilbake, og det er ikke åpenbart hvor den produksjonen skal komme fra. Men noen av de aller billigste fatene finnes offshore, sier han.

Av områder med vekstpotensial trekker han frem Den arabiske gulfen, Vest-Afrika og til dels mer oljeprissensitive områder i Sørøst-Asia. I India ventes det stabil utvikling.

– Mesteparten av områdene vi jobber i har billige fat, så jeg tror vi ser frem mot god aktivitet, sier han.

Les også

– De største kontraktene vi har tildelt noen gang

Les også

Sender 14 gamle rigger ut av markedet

Les også

Røkke tilbake i riggmarkedet: Akastor med på Odfjells riggkjøp

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Shelf Drilling går på børs med 38 rigger: Markedet er «fortsatt utfordrende»

 2. Trøim henter frem rigger

 3. Sender 14 gamle rigger ut av markedet

 4. Annonsørinnhold

 5. Borr Drilling-direktør er optimist tross resultatsmell: – Alle faktorer peker fortsatt i rett retning

 6. Betalt innhold

  Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg