Aker Solutions vinner kontrakter verdt 900 millioner

Aker Solutions tildelt subsea-arbeid på milliardprosjektet Dvalin. Aibel får ombyggingsjobb.

STORUTBYGGING: Slik ser operatøren DEA for seg at undervannsmodulene på Dvalin-feltet vil føre gass til Heidrun-plattformen.
Publisert:

Aker Solutions har vunnet to kontrakter verdt minst 900 millioner kroner fra DEA Norge. Kontraktene gjelder levering av subseaproduksjonssystem, vedlikehold og tjenester på Dvalin.

Det var i går at utbyggingssøknaden for gass- og kondensatfeltet tidligere kjent som Zidane ble levert Oljedepartementet.

Den første ordren på produksjonssystemet inkluderer et forgreningsrør, fire «subsea-trær» og en 15 kilometer lang kabel som kobler utbyggingen til Heidrun-plattformen.

De første leveransene er ventet å finne sted i første halvdel av 2018.

Det er også avtalt en femårig rammeavtale for vedlikehold og tjenester på den overstående ordren. Kontrakten kan bli utvidet med tre år.

Verdien på subseaproduksjonssystemet og den relaterte installasjonen og ferdigstillelsen er rundt 900 millioner kroner, og vil bli ført i ordreboken i fjerde kvartal.

Viktig arbeid

– Dvalin er DEAs første utbygging som operatør i Norge, og vi ser frem til å arbeide sammen for å maksimere det fulle potensialet av dette feltet på en bærekraftig måte, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions i en kommentar.

Produksjonen under kontrakten vil i hovedsak finne sted i Norge:

Prosjektledelse, ingeniørarbeid og innkjøp vil gjøres fra Fornebu. Subsea-trærne vil bli levert fra fabrikken i Tranby, forgreningsrøret fra Egersund, kabelen fra Moss og kontrollsystemet fra Aberdeen. Vedlikehold og tjenester skal leveres fra Ågotnes.

Den ferske kontrakten kommer etter alle solemerker godt med for oljeserviceselskapet. Overfor NRK uttrykte tidligere i dag NHO at beslutningen om hvem som ville bli tildelt Dvalin-arbeidet var «helt avgjørende for Egersund-samfunnet».

– Det vi har fått inntrykk av er at det er veldig lite annet igjen, og at det kan bli en monumental nedbygging av Aker i Egersund hvis de ikke vinner fram. I verste fall kan det være kroken på døren, sa Sven Olav Simonsen, administrerende direktør i NHO Rogaland til statskanalen.

– Kjærkommen aktivitet

Statsråd Tord Lien, som går mottok planen for utbygging og drift fra DEA, er svært fornøyd.

– Jeg er stolt og glad for at norske leverandører har vunnet store kontrakter i forbindelse med at Dvalin skal bygges ut. Dette er nok et eksempel på det gode forbedringsarbeidet norsk leverandørindustri har gjort, sier olje- og energiministeren.

– Dvalin skaper kjærkommen aktivitet i regioner som merker utfordringene i næringen. Dette viser at norsk leverandørindustri i en krevende tid er konkurransedyktige og at de bidrar til å gjøre norsk sokkel konkurransedyktig.

Dvalin skal være klar for produksjon i 2020, og skal sende gassen og kondensatet over til Heidrun-feltet. Derfra finner den veien de om lag 290 kilometerne til land i Nyhamna via Polarled-rørledningen.

Les også

Satser 10 milliarder på sitt første utbyggingsprosjekt på norsk sokkel

Les også

Gir gass for å fange CO2

Les også

Opptil 300 ansatte permitteres på Ågotnes

Publisert:

Her kan du lese mer om