Telenor-sjefen om Vimpelcom-salget: – Vi snakker med mulige kjøpere

Den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke bekrefter at selskapet er i samtaler med potensielle kjøpere av selskapets Vimpelcom-aksjer, men advarer om at prosessen kan ta tid.

TAR GREP: Sigve Brekke tok over som konsernsjef i Telenor på sensommeren, og har gjort endringer i både ledelsen og selskapets investeringsportefølje.

Berit Roald
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Sigve Brekke avholdt onsdag sin første resultatpresentasjon som konsernsjef i Telenor, og la frem et resultat som var sterkt påvirket av selskapets beslutning om å selge seg ut av russiske Vimpelcom.

Nedskrivning av Telenors eierandel i dette selskapet til markedsverdi belastet kvartalsregnskapet med omtrent 7,5 milliarder kroner og ga en rød bunnlinje for perioden.

På spørsmål om salgsprosessen, forteller Brekke at de etter å ha besluttet salget og varslet intensjonen om dette i markedet, nå er i gang med å finne kjøpere.

Det er imidlertid ikke «bare-bare».

– Beholdningen vi har i Vimpelcom er verdt omtrent 20 milliarder norske kroner, og det å finne en kjøper som tar hele greia er ikke så enkelt. Vimpelcom er også et børsnotert selskap, så nå snakker vi med mulige kjøpere og er i gang den prosessen. Men det kommer til å ta tid, sier Brekke til E24.

– Hvem tenker dere på som potensielle kjøpere?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi ser på det her ganske bredt. Men samtidig er Vimpelcom under etterforskning av amerikanske og nederlandske myndigheter, og det gjør ikke prosessen enklere, sier Brekke.

– Det legger en demper på interessen?

– Det gjør prosessen mer komplisert. Derfor kommer det til å ta litt tid

– Tilhører fortiden

Vimpelcom-salget kommer som en følge av en strategisk prosess den nye konsernsjefen satte i gang ved tiltredelsen, der både styret og de operative enhetene til Telenor har forsøkt å stake ut en kurs for selskapet frem mot 2020.

Les også

Sjefsbyttet trigget Telenors salgsønske: – Vi selger ikke til en dårlig pris

Brekke beskriver den første perioden i toppsjefstolen som «veldig interessant».

– Vi har brukt tid på å fokusere på hvor vi ønsker å skape verdi i fremtiden, og det er derfor vi kom ut med salget av Vimpelcom. Det er noe som tilhører fortiden. Vi ønsker å fokusere på våre kjernemarkeder, sier Brekke.

Telenor kjempet i flere år om kontroll over Vimpelcom med den andre storaksjonæren, Alfagruppen, men har i dag en eierandel på 33 prosent. Dette var en medvirkende årsak til at selskapet ønsker å selge.

– Telenors «policy» er at vi ønsker å være majoritetseier og ha operasjonell kontroll over det vi driver med. Sånn sett har Vimpelcom vært en mer finansiell enn strategisk investering. Når man på toppen av dette ser alle de utfordringene Vimpelcom har hatt, gjennom å være i de markedene det er i, valgte vi å fokusere på det vi kan best, og der vi tror vi kan skape størst verdier, sier Brekke.

Les også

– Dette omtales ofte som global sosial dumping

Da Brekke var på plass i sjefsstolen, ble han bedt om å vurdere blant annet Vimpelcom-eierskapet.

– Styret ba meg om å foreta en strategisk gjennomgang, noe jeg gjorde. Deretter gikk jeg til styret og sa at jeg mente vi ville være fokusmessig, managementmessig, og også i forhold til verdiene som kan skapes, bedre i stand til å gjøre det uten å være i Vimpelcom. Det er bakgrunnen for beslutningen.

Under etterforskning

Som Brekke nevner, er Vimpelcom under etterforskning for korrupsjon i både hjemlandet Nederland og i noteringslandet USA. Selskapet er anklaget for å ha foretatt ulovlige utbetalinger til selskapet Takilant, med mål om å sikre lisenser i det usbekiske markedet.

Takilant skal igjen ha vært kontrollert av presidentdatteren Gulnara Karimova.

Utover dette har selskapet levert lunkne resultater de siste årene, og kuttet i fjor kraftig sin utbyttepolitikk.

Les også

Vimpelcom-nedskrivning tynger Telenors kvartalstall

Les også

De største har de minst fornøyde mobilkundene

Les også

Baksaas kåret til sjuende beste toppleder i verden

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Vi selger ikke til en dårlig pris

  2. Telenor selger seg ut av VimpelCom

  3. Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor-sjefen utspurt om milliardinvesteringens fremtid

  6. Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas