Saudi-Arabias rikeste i husarrest: - Prislapp for å slippe fri: 50 milliarder kroner

«Saudi-Arabias Warren Buffett» er medeier i Twitter og Euro Disney. Nå krever myndighetene 50 milliarder kroner for å slippe ham ut av husarrest, skriver Wall StreetJournal.

RIK MAGNAT: Prins al-Waleed bin Talal er trolig den rikeste mannen i Midtøsten, og er blant annet eier i Twitter og Euro Disney gjennom selskapet Kingdom Holding Company. Nå skal saudiske myndigheter kreve hele seks milliarder dollar for å slippe ham ut av husarrest etter en aksjon som angivelig skal slå ned på korrupsjon, skriver Wall Street Journal.
Publisert:

Prins al-Waleed bin Talal (62) regnes som Saudi-Arabias rikeste mann, og omtales av flere medier som «Midtøstens Warren Buffett», etter den kjente amerikanske investoren.

Nå krever saudiske myndigheter minst seks milliarder dollar (49,9 milliarder kroner) for å sette prinsen fri fra husarresten på Ritz-Carlton hotell i Riyadh. Det skriver Wall Street Journal, som viser til anonyme kilder.

Waleed bin Talal er i husarrest etter at han sammen med 200 andre saudiske kongelige, forretningsfolk og tidligere statsråder i november satt i husarrest, i forbindelse med det den nye kronprinsen Mohammed bin Salman (32) hevder er den første runden i en kamp mot omfattende korrupsjon.

Myndighetene mener seg svindlet for opp mot 100 millioner dollar, og krever nå at de arresterte skal betale tilbake enorme beløp. Hele 1.700 bankkonti er frosset i aksjonen.

E24 har tidligere omtalt at en av de andre satt i husarrest, prins Miteb bin Abdulla, skal ha betalt rundt én milliard dollar for å bli sluppet fri.

Les også

Arrestert Saudi-prins kjøpte seg fri

Prins al-Waleed er medeier i hotellkjedene Four Seasons og Accor samt det saudiske flyselskapet Flynas, og eier også andeler i meldingstjenesten Twitter og Euro Disney.

Tidligere satt han også på eiendeler i storselskaper som Apple, General Motors og News Corp., men disse eiendelene har han solgt.

Ifølge Financial Times er han fortsatt eier i Citibank, men trolig under tre prosent.

Pågrep kongelige

Arrestasjonsraidet i høst ble av flere tolket som at kronprinsen, som ofte omtales som «MBS», fester grepet om makten i landet, som er verdens dominerende oljeprodusent og sitter på store oljereserver.

Les mer: Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til pågripelsene og husarrestene, og en rekke av dem som ble tatt er senere satt fri.

Prins al-Waleed styrer et gedigent forretningsimperium gjennom selskapet Kingdom Holding Company, og er trolig den rikeste personen i Midtøsten, med en formue som ifølge Forbes er anslått til 18,7 milliarder dollar, skriver avisen.

Les også

Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Vil ikke betale

Ifølge WSJs kilder mener prins al-Waleed at det ville være en innrømmelse av skyld hvis han faktisk overrakte et så stort beløp som det myndighetene krever for å sette ham fri.

I stedet skal han være i samtaler med regjeringen om å gi fra seg en stor del av eierselskapet sitt, Kingdom Holding Co., et selskap med en markedsverdi på 8,7 milliarder dollar.

Representanter for saudiske myndigheter skal ha sagt til avisen at al-Waleed er beskyldt for hvitvasking, bestikkelser og utpressing. Men advokaten Salah Al-Hejailan som har jobbet med al-Waleed tidligere sier at ingen formelle anklager er lagt frem.

– Han ønsker en ordentlig etterforskning. Det er ventet at al-Waleed vil gjøre det vanskelig for MBS, sier en kilde nær prins al-Waleed til avisen.

Les også

Antikorrupsjon-prins kjøpte verdens dyreste bolig

Har store planer

MBS har lagt frem omfattende planer som han mener vil bidra til å modernisere det saudiske samfunnet. Blant annet skal kvinner få lov til å kjøre, og det skal bli tillatt å åpne kinoer.

I tillegg skal deler av oljegiganten Saudi Aramco børsnoteres og frigjøre penger som kan brukes til å omstille den svært oljeavhengige saudiske økonomien.

Prins al-Waleed skal være en støttespiller for reformplanene fra MBS, og mange ble overrasket over at prinsen ble pågrepet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om