Studentlagene strømmer til Aksje-NM: «Finansvalpene» har høye ambisjoner

Noen dager ut i Aksje-NM begynner det bli hett i studentligaen. Etter en tung start på konkurransen, fikk flere av lagene en opptur etter Oslo Børs steg utover uken. 

STAUTE KARER: De fast møtende medlemmene av Valkyrien Invest ved Sjøkrigsskolen går for å vinne studentligaen i Aksje-NM. Leder Henrik Ryen Gudevold er nummer to fra venstre.

Foto: Privat
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– Vi ønsker jo å vinne, vi skal ikke legge skjul på det. I fjor lå vi på en tredjeplass den siste dagen, så tok vi noen sjanser og endte opp femteplass. Derfor er vi absolutt revansjesugne i år, sier Henrik Ryen Gudevold, leder i studentforeningen Valkyrien Invest ved Sjøkrigsskolen.

Sjøkrigsskolen har historie tilbake til 1817 da skolen var plassert i Fredriksvern. 143 år senere ble skolen flyttet til Laksevåg utenfor Bergen hvor den stadig tilbyr bachelorstudium i moderne lederutdanning tilpasset både forsvaret og næringslivet.

På denne skolen finner vi Valkyrien Invest, skolens børsklubb med åtte dedikerte unge studenter som bruker mye tid på aksjemarkedet.

Vil du være med i Aksje-NM? Du kan fortsatt melde deg på i konkurransen om flotte premier. Fredag ettermiddag kåres den første ukevinneren!

Meld deg på her!

Ulikt fokus

Til vanlig forvalter kadettene sitt eget fond. Gjennom Aksje-NM er meningen å kjøre en strategi med store stabile selskaper i bunn, og noen som er litt mer volatile de vil trade mer aktivt.

– Ved de mer volatile aksjene benytter vi i større grad teknisk analyse enn de mer stabile aksjepostene hvor vi har fokus på det fundamentale, sier Gudevold.

Han forklarer at tanken er å ha litt høyere risiko på de volatile aksjene for å kunne høste avkastning i den korte perioden.

– Vi gjorde noen gode erfaringer fra i fjor, blant annet på det at siden det er fiktive penger, tar noen litt vel høy risiko, og ved å redusere risikoprofilen noe kan vi gjøre det ganske bra, sier Gudevold.

Har du tips om gode historier blant deltagerne i Aksje-NM? Send oss en e-post her!

MØTES: En gang i uken møtes gjengen i Valkyrien Invest for å legge en slagplan for deltagelsen i Aksje-NM.

Foto: Privat
Les også

Over titusen deltagere kjemper i Aksje-NM: Meld deg på her!

Valkyrien Invest har jobbet hardt for å skape engasjement for konkurransen blant deres medkadetter. Blant annet har gruppen hengt opp plakater flere steder på skolen. På samme måte som i hovedkonkurransen har gruppen laget sin egen liga hvor de premierer kadettene som gjør det best med både ukepremier og hovedpremie.

Oslo-tur

Før konkurransen valgte Valkyrien Invest å ta seg en tur til Oslo for å finne ut hvordan næringslivet forholdt seg til aksjemarkedet.

– Vi hadde blant annet Aksje-NM i tankene da vi dro til Oslo. Vi ville få innsyn i hvordan næringslivet driftes. Derfor dro vi på besøk til Nordnet, DNB og Oslo Børs for å høre litt om hva som skjer i markedene fremover og hvordan de kjøper og selger aksjer. Det er absolutt noe vi tar med oss inn i Aksje-NM, sier Gudevold.

Gruppen møtes en gang i uken for å finne de aksjene de tenker er langsiktige investeringer. I tillegg brukes sosiale medier for å ta valg knyttet til de selskapene de trader mer aktivt.

Etter fem handelsdager har gruppen plassert seg litt under midten i studentligaen.

– Vår plassering er nok et resultat av at vi har en mer diversifisert portefølje enn de andre skolelagene, og som kjent har hele Oslo Børs hatt en nedgang siden Aksje-NM startet, sier Gudevold.

– Vi skulle selvfølgelig ønske at alle analyser treffer og at vi maksimerer avkastningen, men det er ikke alltid at markedet vil det slik, fortsetter han.

Les også

Aksje-NMs ekspertdeltagere avslører strategien: Slik skal de vinne Aksje-NM

– God læring

Selv om Valkyrien ikke har hatt en drømmestart på konkurransen henger de fortsatt ikke med hode.

– Vi er stort sett fornøyd i den forstand at vi nå får testet en mer risikofylt strategi som vi ellers ikke ville gjort med ekte midler, sier Gudevold.

– Dette er god læring hele veien.

På motsatt side av Nordsjøen går det noe bedre. På Henley Business School i England sitter en gruppe norske studenter som etter dag tre lå helt i toppen av konkurransen. I dagene etterpå har gjengen falt litt og ligger nå på 7. plass.

– Det er gått ganske kort tid, slik at det enda er for tidlig å dra noen konklusjoner ut fra dette. Vi får prøve å dra nytte av større svingninger fremover og tenke mer kortsiktig, sier Kristoffer Barth Skeie i ICMA Center, Henley Business School som er lagnavnet til gruppen i årets utgave av studentligaen.

– Ved private investeringer legger vi fundamental analyse til grunn, men vi ser lite poeng i å gjøre det i denne konkurransen, skyter Peter Bamrud inn.

At det er tidlig å konkludere i hvem som vinner er det liten tvil om. Foreløpig skiller det bare 3,5 prosent avkastning mellom de 10 øverste i studentligaen.

NEST BEST: ICMA Center, Henley Business School er studentlaget som har gjort det nest best etter tre handelsdager. Fra venstre Sjur Lorentzen, Jens Ferdinand Karvel, Anders Torsvik, Kristoffer Barth Skeie og Peter Bamrud.

Foto: Privat
Les også

Dette kan du vinne i Aksje-NM 2018

Driver mye med aksjehandel privat

Alle studentene i gruppen studerer finans ved skolen som ligger i Greenlands midt mellom London og Oxford. Skolen er en del av University of Reading.

Da Financial Times i 2017 kåret Europas beste universiteter ble skolen plassert på en 31. plass. Til sammenligning var BI beste norske skole på en 33. plass.

Guttene forteller de selv driver mye med aksjehandel til vanlig.

– Vi har jevnlig besøk av tradere, hedgefond, forvaltere og andre finansaktører. Vi håper på jobb innen finans og ser på denne konkurransen som en fin måte å vise at «finansvalpene» også kan hevde seg, sier Skeie med klar henvisning til ekspertdeltager og daytrader Svend Egil Larsens mange stikk mot den yngre garde.

Larsen har flere ganger i løpet av Aksje-NMs historie brukt betegnelsen «finansvalpene» om studentlagene som er med i konkurransen. Senest da han vant ekspertligaen i fjor brukte Larsen retorikken.

– Ser at jeg slo beste studentlag også, og det lover ikke godt for finansvalpene fremover, sa Larsen like etter seieren den gang.

– Vil slå Larsen

Det virker på gruppen at kjælenavnet kanskje ikke er det man ønsket seg, for nå vil laget ha revansje mot daytraderen.

– Ambisjonen er å slå studentkollegene og selvfølgelig må vi hevde oss mot de profesjonelle som er med, spesielt «robotdödaren» (Svend Egil Larsen red.anm.), sier Jens Ferdinand Karvel.

Les også

Aksje-NM-ekspert: Vraker børskjempene

Ved hjelp av kortsiktige og tekniske indikasjoner på selskaper de i utgangspunktet har tro på, håper de fem studentene at de kan holde seg i toppen utover konkurransen.

– Vi følger nøye med på utviklingen i statene, blant annet på minifutures for å kunne posisjonere oss riktig ved børsåpning. I og med at det er vanskelig å gå for kvalitetsselskaper når det er snakk om en så kort tidsramme, må vi inn i selskaper med en stor grad av finansiell giring og historisk høy volatilitet, sier Skeie.

Fremover ser guttene på den britiske skolen for seg at situasjonen i markedet igjen skal bedre seg noe etter Aksje-NM startet med en brå nedgang før helgen.

– Nå som tiåringen er på vei opp og aksjemarkedene for mange kan virke modne, burde det være tid for sykliske aksjer slik som råvarer, shipping og oljeservice. Om dette får utslag under Aksje-NM er vanskelig å si men vi følger et par caser nøye, sier Karvel.

Les også

Slik skal de vinne Aksje-NM

Les også

Visste du dette om det norske aksjemarkedet?

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Konkurransen hardner til: Du kan fortsatt melde deg på Aksje-NM

  2. To dager igjen av Aksje-NM: Slik er ståa før sluttspurten

  3. Nå er påmeldingen til Aksje-NM 2018 åpnet

  4. – Ville vært flaut å tape mot en tegneseriefigur

  5. Slik skal de vinne Aksje-NM