Aksjeskolen del 7: Netthandel eller megler?

- Det er lettere å kjøpe aksjer på internett enn å betale regning i nettbanken, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

MEGLER ELLER NETT?
Publisert: Publisert:

Lenge før Wall Street kokte over på 20-tallet i New York, og frem til for kun noen år siden, måtte alle investorer gå via aksjemeglere for å kunne gjøre handler i børsnoterte selskaper.

Da dereguleringen kom på 80-tallet, førte monopolet til at meglere fikk stadig bedre betalt for sine tjenester, og de siste tiårene har profesjonen dermed vært blant de mest populære for nyutdannede økonomistudenter.

Etter hvert som teknologien gjorde fremskritt, endret imidlertid deres monopol, og mange privatinvestorer handler nå aksjer på egen hånd via internett.

Du spør deg kanskje hvorfor man skal slutte å få tips fra en person som kjenner aksjemarkedene bedre enn de fleste. Vel, svare er ganske enkelt: Kostnaden.

Til tross for at mange av de største privatinvestorene fortsatt har egne meglere for å støtte dem i sine vurderinger, har mange av de mindre investorene valgt nettløsningen fordi kostnaden er minimal i forhold.

Samtidig tilbyr stadig flere meglerhus analyser av enkeltaksjer og ukentlige aksjetips som er tilgjengelig for internettkunder.

MELD DEG PÅ AKSJE-NM 2014 HER!

Øyvind Røst

Kurtasje

- De fleste privatpersoner vil ha fordel av å bruke den billigste aksjemegleren. Det vil si megleren som tilbyr deg lavest kurtasje på beløpene du normalt handler for. Nettmeglerne er billigst for privatpersoner.

Det sier Øyvind Røst, journalist og rådgiver i Dine Penger, og fortsetter:

- En fordel med å bruke en personlig aksjemegler er at du kan få en del råd om aksjehandel og en del forslag til kjøp av aksjer. Husk likevel at alle meglere vil at du skal handle mest mulig oftest mulig for da tjener de mest penger.

For å kjøpe aksjer må du betale meglerhuset en avgift for at de kjøper aksjene for deg, som kalles kurtasje.

Når det gjelder nettløsninger er DNB Markets og Nordnet to av de største meglerhusene i Norge.

Mens DNB Markets tar 0,05 prosent av handelssummen i kurtasje og minimumskurtasje på 65 kroner, tar Nordnet mellom 0,039 til 0,10 prosent samt minimumskurtasje på mellom 39 og 95 kroner.

Sammenligner du denne prisen med hva det koster å kjøpe aksjer via en megler forstår du fort forskjellen.

Hos DNB er kurtasjen via en aksjemegler på 0,5 prosent, altså ti ganger så mye som internettkurtasjen. Minimumskurtasjen deres er 500 kroner, over fem ganger mer enn minimumskurtasjen for netthandel.

Disse prisene er dog bare veiledende, og større kunder som handler aksjer for flere millioner kroner får gjerne forhandlet ned kurtasjen dramatisk - noen ganger så lavt som til 0,1 prosent.

Utover kostnaden relatert til kjøp og salg er det gratis å eie aksjer.

Les også:

Aksjeskolen del 1: Dette er grunnene til å investere i aksjerAksjeskolen del 2: Nordmenn vil heller investere i lotto enn i selskaperAksjeskolen del 3: Dette må du vite om aksjerAksjeskolen del 4: Hvordan velge vinneraksjene?Aksjeskolen del 5: Aksjetabbene som kan koste deg dyrtAksjeskolen del 6: Aksje eller aksjefond?

Aksjehandel i praksis

For å komme i gang med aksjehandel må man opprette et kundeforhold med et meglerhus. Det fins egne internettmeglerhus, slik som Nordnet, i tillegg til mange store banker som også tilbyr internetthandel til sine kunder.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet

- Det er enklere å kjøpe aksjer på internett enn å betale en regning i nettbanken, hevder Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet, til E24.

Ved opprettelse overfører man penger fra bankkontoen til aksjehandelskontoen.

Når pengene er på plass er det to ting man må bestemme seg for før man legger inn en ordre:

  • Antall aksjer man vil kjøpe
  • Hvor mye man vil betale per aksje.

På Oslo Børs er man alltid sikret den beste kursen, så selv om man legger inn et bud som er for høyt vil man få kjøpt aksjen til den lavest tilgjengelige prisen.

Når man har lagt inn en ordre tar det bare brøkdeler av et sekund før den er gjennomført - vel å merke hvis det finnes noen som er villig til å selge aksjene til den kursen du er villig til å by.

Skatteregler

Mange lurer på om det er mange skjemaer å fylle ut hos Skatteetaten om man kjøper og selger aksjer.

Ifølge Heide Lindsjørn, seksjonssjef i Skattedirektoratets rettsavdeling, skal aksjonærer normalt motta en ferdigutfylt oppgave over hvilke aksjer man eier.

Fortjeneste på kjøp og salg av aksjer beskattes med 27 prosent (fra 2014), og om man taper penger på aksjeinvesteringene kan man trekke fra 27 prosent av tapet på skatten.

Enkelte meglerhus, som Nordnet, tilbyr aksjekontoer hvor man slipper utfordringer med selvangivelse.

- Vår investeringskonto Zero har null kostnader, meget enkel rapportering og man beskatter ikke gevinster før de tas ut. Dette har vært så populært at de store bankene nå har kopiert konseptet, men med den store forskjell at de har lagt på et høyt årlig forvaltningshonorar, sier Strøm.

Les også:

Tommy Sharif er med i Aksje-NM«Luksusfellen»-programleder med i Aksje-NM- Det blir som å gå på gult!

Aksje-NM 2014

27. januar går startskuddet for Aksje-NM 2014 som varer i seks uker. For sjette år på rad vil hver påmeldte deltaker få 100.000 «lekepenger» å investere for.

Vinneren stikker av med en tur til Wall Street sammen med Nordnet, en pengepremie på 30.000 kroner og en VAIO Tap 11 fra Sony. Videre kan du konkurrere om ukespremier fra både Nespresso og Sony.

Ønsker du mer enn bare å lære om aksjer får du mulighet til å konkurrere mot bransjens dyktigste, deriblant den anerkjente daytraderen Svend Egil Larsen, Karl Oscar Strøm og meglere fra Trendtech og Prize Capital Markets.

Nytt for neste runde er at man kan etablere liga-system og dermed konkurrere direkte mot venner eller kollegaer.

Har du problemer med å melde deg på Aksje-NM? Se her.

Publisert:

Her kan du lese mer om