Aksjeskolen 3: Tabbene du må unngå å gjøre

Del 3 av Aksjeskolen hjelper deg i forberedelsene til Aksje-NM.

UNNGÅ TABBER: En trader tar seg til hodet etter en tøff arbeidsdag på New York-børsen. Les mer i denne saken om tabbene du bør unngå.
  • Terje Normann
  • Øistein Svelle
Publisert: Publisert:

Enda ikke påmeldt? Meld deg på her

Å spekulere i aksjer kan være morsomt, lærerikt og svært lønnsomt. Det kan imidlertid også være svært risikabelt, og man må være forberedt på noen nedturer om man kaster seg inn i aksjemarkedet.

I denne delen av Aksjeskolen går vi gjennom teknikker for å minske sjansen for at du taper pengene du har investert.

I forkant av oppstarten av Aksje-NM mandag 21. mai går E24 gjennom de mest grunnleggende kunnskapene du trenger for å delta i konkurransen om 50.000 kroner

Ikke sitt for lenge i en tapsaksje

Bestem deg før du kjøper en aksje for å selge på et bestemt nivå; for eksempel dersom den faller 10 eller 20 prosent.

Selvfølgelig er det irriterende dersom aksjen stiger igjen etter at du har solgt. På den annen side skal du bruke pengene til å kjøpe en annen aksje, og den kan stige mer enn aksjen du solgte. Uansett er dette etterpåklokskap.

Avanserte aksjehandlere kan forhåndsbestille slike salg, ved hjelp av såkalte «stop-loss»-ordre. Da vil aksjen automatisk legges ut for salg om kursen faller under et visst nivå, og man slipper å være avhengig av å følge med på kursen gjennom dagen for å selge unna når man syns kursen har falt for langt.

Unngå rykter

Aksjemarkedet er alltid fullt av rykter om hvem som kjøper hva og hvilke selskaper man kan gjøre raske penger på.

Men hva er sjansen for at du hører et rykte som stemmer? Og hvis det skulle være sant: Hvor mange tror du allerede har kjøpt aksjer på stigende kurser før du hører ryktet?

Sannsynligheten er stor for at ryktet er verdiløst når du hører det uansett. La derfor være å kjøpe og selge aksjer basert på rykter.

Ikke få panikk

Panikk er din verste fiende. Tenk deg nøye om før du selger en aksje som plutselig raser, med mindre du hadde bestemt deg på forhånd for å selge når den passerte denne grensen.

Vær også forsiktig med å kaste deg over aksjer som stiger kraftig, det er nemlig ingen garanti for at oppturen vil fortsette.

Aksjepriser utvikler seg i utgangspunktet som en «random walk», som betyr at prisene utvikler seg som en full mann som sjangler nedover gaten.

Tidligere Aksjeskole-artikler: Del 1 og Del 2

På samme måte som at det er vanskelig å forutse hvilken vei mannen vil gå basert på retningen han har hatt hittil, er det umulig å vite om en aksje vil fortsette opp- eller nedturen eller om det nå er rett før det snur.

En aksje som har rast 90 prosent, som solenergiselskapet Rec har gjort de siste årene, kan altså enten være på vei mot konkurs eller et svært godt kjøp. Hva som er fasiten, er det imidlertid bare fremtiden som kan svare sikkert på.

Tast riktig

Til sist: pass på å taste inn riktig tall når du legger inn ordrer.

I 2010 raste verdens børser uten at noen kunne forklare den plutselige nedgangen, men ryktene skal ha det til at en uoppmerksom megler tastet «B» for "billions" i stedet for «M» for «millions» da han la inn en salgsordre på Procter & Gamble, et av verdens 100 største selskaper.

Det tilsynelatende store nedsalget av aksjer utløste panikk verden rundt, førte til at børsene stupte med rundt to oljefond i løpet av noen hektiske minutter.

Heldigvis har norske netthandel-meglere sikkerhetsrutiner som skal fange opp feil som kan koste deg mye penger, men det koster deg ingenting å dobbeltsjekke en ekstra gang at ordrene du har lagt inn stemmer.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Aksjeskolen del 3:Her er tabbene du må unngå

  2. Aksjeskolen 2: Hvordan velge vinneraksjene?

  3. Aksjeskolen del 2:Slik velger du vinneraksjene

  4. Aksjeskolen del 3: Dette må du vite om aksjer

  5. 10 tabber du må unngå